Šljiva

Pre neki dan sam bio kod drugara pomagao mu kupiti opali Stenlej i Cacansku rodnu, svu je prodao po 15din nekoj destileriji za rakiju.. A ostalo sa grana ide po vecoj ceni, mislim sto se tice Stenleja za istu destileriju.. E sad koja je ne mogu se setiti, ali je okolina Topole.. Ja sam lucno toga dana utovara gajbice iz vocnjaka u traktor, i posle u kombi kada je dosao decko iz Kraljeva da im tera to, nije mi samo jasno sto su mu dali gajbice i za ovu opalu da kupi kad je vec pocela pustati sok u toku popodneva i transporta.. A radnike placa 1500din kada kupe prevoz i dva obroka i normalno imaju pauze .. Nije to neka cena za sljivu, ali ja mislim da za opalu jeste.

Ove godine mi sav stenlej propao,prezreo,ostalo na grani i polako opada na zemlju.Otkup nikako da pocne,od sutra su obecali ali sad kisa kao luda pada.Za rakiju mi netreba a ovi sto su hteli da kupuju nude neku cenu 7 dinara sto mene ne zanima.Na otkupu za susaru je obecana cena 15 dinara.Tako da sam sve ostavio neka propada,preko 20 tona nismo ni za dzem doneli kuci.Ja licno nisam pojeo nijednu,za sada je po mojoj proceni na grani ostalo oko 6-7 tona ostatak je spao i istrulio,u sljiviku je kao u kazanu:haha:.Za radnike je katastrofa jer ovde je sljiva trecerazredno voce pa mnogi nece da ga beru iz ponizenja,ali se zato svi otimaju da beru visnju,kupinu,malinu,jagodu i tako tome slicno NEkalemljeno divlje samoniklo voce.
Eto moje iskustvo za ovu poslednju godinu u sljivarstvu.Od septembra polako idemo u vadjenje prvo stari vocnjak u 15 godini(u punom rodu)pa prelazimo na mladji u 7 godini a nakraju mladi zasad u 4 godini.Kompletno ciscenje i oslobadjanje njiva od ovog govneta od voca,napravicemo mesta za ratarske kulture koje mogu da skladistim i radim sa njima sta ja zelim i za koje mi treba 2-3 coveka da sve operacije odradim za godinu dana.
To je to,dok sam ziv proklinjacu dan kad sam uneo ovo prokleto voce u njive.Zelim vam svu srecu u sljivarstvu.Ovo je kap koja je prelila kandilo:haha:

Razumem te u potpunosti, tako ja naebavam sa oblacinskom visnjom. Kod mene prva stigne (umesto da bude skupa) ona bude dzabe, vec nekoliko godina. Tako da sam je iskorenio iz svojih njiva, ostao mi jos jedan stari zasad da iskrcim i sadim sve sljivu, daleko se bolje pokazala od visnje.

Mogao si da se potrudis za prodaju, ima ljudi koji peku rakiju placaju 7-8din sa svojim branjem, bolje ti i to (bar uzmes neki dinar) nego da skroz propadne.

Ja sam sa sljivom zavrsio za ovu godinu, dok ne dodje jesen za podizanje novih zasada nemam o cemu piskarati na forumu :ppozdrav:

Imam jedno pitanje za vas iskusnije sljivare.. U ovom starom vocnjaku sljive u kome je Crvena Ranka ili ti kod mene u kraju Sumadinka, imam mnogoo izdanaka sljive posvuda, to sam redovno kosio ali ove godine nisam.. Pa da li bih mogao to izvaditi i posaditi jesenas tako, ili ne moze.. Probao bih jedno 20ak komada posaditi na razmaku 5x5 ili i manje nebitno i pokusati rezati kao i ovu
noviju sljivu.. Gledao sam skoro po selima izmedju Kraljeva i Kragujevca , sela Guberevac , Gledic itd svi su sadili ranku sljivu ili sumadinku i mogu vam reci da lepo izgleda i koliko bih rekao sklopovi su im negde 4×5 ili 3×4 kako sam mogao iz kola videti oblik krosnje je neka vrsta vaze...

Ili ako ne moze sa tim izdancima, ima li neko da prodaje sadnicu...

Možeš bez problema navaditi izdanke i posaditi na stalno mesto, i moj otac je tako rasađivao kad sam ja bio dete. Jedino biraj najbolje sadnice i gledaj da im sačuvaš što više žila, da si se ranije setio, mada nije kasno ni sad, možeš ih malo odnegovati do kraja godine, tj. malo očistiti oko njih, eventualno ih zaliti, jedino nemoj nikako da ih sada đubriš da mogu prirodno lepo da sazre. Sačekaj da im opadne list pa ih presadi, a što se razmaka tiče ja bih ranku sadio na manjem razmaku. To je sorta koja ima jako krte grane i sklona je da prerodi i tada ima sitan plod, ali jako sitan, i grane joj se strašno lome, jer su tanke i ne mogu da izdrže. ja bih je recimo sadio na 4x2.5 i formirao bih vreteno, s tim što bih obavezno radio povijanje grana u prvoj godini da odmah zauzmu što bolji ugao u odnosu na stablo, i kasnije manje pucaju, a vreteno bih radio da bi se grane rezidbom održavale na manju dužinu samim tim iimale bi manje roda i manje se lomile, plod bi onda bio krupniji, a i ako se slome grane lakše ih je promeniti na vretenu nego na vazi. Ovo naravno ako hoćeš ozbiljno da radiš taj voćnjak, ako ne onda 4x4 , vaza pa šta im bog da, jedne godine prerode, druge uopšte ne rode.

Veoma važno je da odabereš one izdanke koji nisu blizu jedan drugom jer su sa iste žile, pa u tom slučaju imaju slab koren.
Kad odabereš ove za sadnju, sve ostale iskopaj. Ja lično ne presađujem prve već naredne godine. Razmak nemaš potrebe veći od 4x4m a oblik, teško je neki određen. Uglavnom korekcije i izbacivanje unutrašnjih, sve ostalo je u njenom slučaju borba sa vetrenjačama. Uostalom, ako ih imaš dovoljno, voliš to da radiši i u tome uživaš, onda improvizuj, eksperimentiši ...
Najveće mane su joj što prilično sporo raste, teško oblikovanje krune i sazrevanje u dugačkom periodu od čak 20-ak dana.
Najveće prednosti kvalitet i količina dobijene rakije ... :ppozdrav: ...

Poslednja izmena:
Aha hvala vam.. Pa i nije problem ako treba sad bolje i bolje izdanke povaditi, a ako i treba dovescu nekoga strucnjaka , a imam par prijatelja ocevih pa mi mogu oni to povaditi i odrediti koji je bolji i ako treba to upiliti i ostaviti za sledecu godinu, ako moze tako.. Ne zuri mi se, to bih probao da eksperimentisem malo da vidim kako i sta.. Pa bih stavio mozda 10ak onda na razmaku 4x2,5 i formirao vretene kao sto kaze ZicaProm, a ostalih 10 bi odradio 4x4 i formirao bih vazu pa da vidimo sta ce se bolje pokazati, mada koliko izdanaka ima mogu i vise staviti, a ima i kod Strica bas bas dosta.. Mozda bih se kasnije i sa njom sirio zbog rakije...

Ovih 20ak sto imam sto pokupim mesam sa rodnom i rakija je izvanredns.. A te ranke su duge po 5m nikakva krosnja, kao sto kazete jedna godina rodi razlepi a sledeca ne, pa u krug.. Ove godine su mi rodile super, ali sam ih malo i zalivao pa plod i nije toliko sitan kao kod komsije..Njegove su em sitne em suve...

Ima posla ja sam juće završio rezidbu nektarine i breskve,danas sam počeo rezati šljivu
Sta rezes sada,dali rezes ponovo u martu ja imam 50 sadnice cacansku ranu ovo im je treca godina lastari su im izasli i po 1,5 metar a sad se vidi koliko su guste . Sta bi ja sad tu smeo da posecem i dali ostavljam nesto i u prolece dosta su bujne pozdrav.

Kod mene ( a koliko vidim , i kod ostalih), sav list sa ranke opao...gola drveta ko usred zime...
Od zastite sam radio samo bakar prosle jeseni i dva puta uljem i bakrom s proleca...
Sta moze biti uzrok? Odnosno sta sam propustio uraditi? I da li sada treba tretirati necim, ili zanemariti.... pa s jeseni ....?

Izvini druže , nov sam na forumu pa bih zatražio od tebe nekoliko saveta za sadnju i održavanje šljiva . Posadio bih Cacansku lepoticu na 27 Ari a nemam bas nikakvog iskustva, oko sadnica, održavanju . Ako može malo pomoć piši . Hvala unapred

Kod mene ( a koliko vidim , i kod ostalih), sav list sa ranke opao...gola drveta ko usred zime...
Od zastite sam radio samo bakar prosle jeseni i dva puta uljem i bakrom s proleca...
Sta moze biti uzrok? Odnosno sta sam propustio uraditi? I da li sada treba tretirati necim, ili zanemariti.... pa s jeseni ....?

I kod mene na dva drveta opao list a na jednom nije.... možda je nešto kao kokomices što napada list.... ne tretiram ničim a i ne nadam se previše sledeće godine.
Da li iskusniji imaju svoj komentar šta bi to bilo?

Prskanje borom u jesen je preporučljivo, ja sam ga radio prošle jeseni, termin nije toliko važan ali je bitno da imaš još zelenog lišća na stablu da može da ga usvoji, i deponuje za proleće.
Lišće je verovatno opalo zbog plamenjače.

Kod mene na starim stablima Cacanske Rodne list pozuteo i opao preko 50%, a ovaj mladi zasad onako, Cacanska Lepotica opada polako, a Cacanska Rodna miruje.. Prosle godine list stojao maltene do Novbra, dok ga prva slana nije obrala, list bio modro zeln, a sada druga situacija..

Pa i ja sam pretpostavljao da je plamenjaca ,bar iz prostog razloga, zato sto je nisam uopste stitio od nje...
Da li da odmah pristupim prsknju bakrom?

To bi ustvari bilo ono jesenje prskanje, ali posto je opao vec list sada...pa makar ponovio kasnije, pred samu zimu opet???

Ako se ne varam , bakrom se prska kada otpadne 1/3 lista . Objasnjavao mi je jedan tehnolog kako i sta , ali se izgubi vremenom :) Pozdrav

Nazad
Vrh