Skidaj tu "manilu".
Oću... hvala...
Pozdrav ljudi,
hteo bih ovumoju rusku dzanariku da orežem tako da ide više u visinu,jer kao što vidite na slici,maline će biti ispod njih,pa da mi manje smeta,a i da pravi manju senku. Sljiva mi je ovde sporedna kultura,nju sam prvo posadio,pa sam se odlučio za malinu. Ako šljiva bude smetala,izvadicu je. Ali do tada,recite mi na ovom primeru šta da ostavim,a šta da orežem? I u kom periodu? Mnogo sam istraživao oko formiranja krošnje,ali svi pričaju o savijanju grana ka dole,a ja želim da ih savijem na gore
Jesenas su posađene
hvala unapred na savetima!
Generalno orezivanje bi trebalo da radiš kad vegetacija stane jer su grane prilično debele. Možeš te grane približiti centralnoj grani - provodnici (ako dobro vidim) 'manilom' (pozdrav kolega župa) ali onda ti drvo neće leo izgledati i sve će biti zgužvano, zbijeno, plodovi neće biti osunčani.
Možeš orezati-skinuti te niže grane a ostaviti jednu koja ide u vis pa formirati višlju krošnju rovašenjem pupoljaka ili prekraćivanjem provodnice pa kad krene ponovo lastar ponovo formirati ramene grane.
Možeš ostaviti to drvo kao zasenu malini a koliko vidim nije sadnica mnogo velika pa ćeš moći i da je presadiš ali tamo u kasnu jesen kad stane vegetacija.
Javiće se i iskusnije kolege pa će i one reći svoje mišljenje.