Šljiva

Ма људи то што расадничари називају крупни стенли вјероватно није. Ја сам купио шљиву антун гјан, а то је у ствари кримска жута. Може бити да је тај крупни стенли настао као сијанац стенлија или мутацијом пупољака стенлија и у том случају је то нова врста коју има смисла звати крупни стенли.

Ima samo jedan jedini Stenly a što oni prodaju muda pod bubrege,toje priča za neiskusne i lakovjerne

Ove godine mi sav stenlej propao,prezreo,ostalo na grani i polako opada na zemlju.Otkup nikako da pocne,od sutra su obecali ali sad kisa kao luda pada.Za rakiju mi netreba a ovi sto su hteli da kupuju nude neku cenu 7 dinara sto mene ne zanima.Na otkupu za susaru je obecana cena 15 dinara.Tako da sam sve ostavio neka propada,preko 20 tona nismo ni za dzem doneli kuci.Ja licno nisam pojeo nijednu,za sada je po mojoj proceni na grani ostalo oko 6-7 tona ostatak je spao i istrulio,u sljiviku je kao u kazanu:haha:.Za radnike je katastrofa jer ovde je sljiva trecerazredno voce pa mnogi nece da ga beru iz ponizenja,ali se zato svi otimaju da beru visnju,kupinu,malinu,jagodu i tako tome slicno NEkalemljeno divlje samoniklo voce.
Eto moje iskustvo za ovu poslednju godinu u sljivarstvu.Od septembra polako idemo u vadjenje prvo stari vocnjak u 15 godini(u punom rodu)pa prelazimo na mladji u 7 godini a nakraju mladi zasad u 4 godini.Kompletno ciscenje i oslobadjanje njiva od ovog govneta od voca,napravicemo mesta za ratarske kulture koje mogu da skladistim i radim sa njima sta ja zelim i za koje mi treba 2-3 coveka da sve operacije odradim za godinu dana.
To je to,dok sam ziv proklinjacu dan kad sam uneo ovo prokleto voce u njive.Zelim vam svu srecu u sljivarstvu.Ovo je kap koja je prelila kandilo:haha:

Pa mogao si u rakiju,al ti se izgelda ne radi toliko,bar bi imao rakiju koja ako je u kvalitetu,vredi mnogo.

Nemoj da se ljutiš,al ti si navikao da drugi bere i da imaš dobru cenu,pa moraš malo i nedaće da trpiš.

Rakiju od 25 tona sljiva i jos da berem sam....Brate ovaj forum je pukao skroz.....

Imam rakije za izvoz neznam sta cu sa njom,nakraju cu je prosipati,niko nece da je kupi,svi kupuju secerusu za 200 dinara.

Onda si loš trgovac ako kvalitetnu rakiju ne možeš da prodaš.A tek si loš menadžer kad toliku količinu šljive ne daš ni za tih 7din,puaš samom sebi u kolena.

A branje ili kupljenje platim 5 dinara.Najgore ovde na forumu je sto 90% njih ima malo sljive za sebe u 5 godini pa dele savete kao profesionalci.Skoro nisam cuo ovako nesto,da pecem rakiju od 25 tona sljive ili da je prodam za 7 dinara i da je berem sam:haha:
Jel znas koliko je stablo dobre sljive u 15 godini,sadjeno 5x4 a traktor jedva udje u red na 5 metara.Precnik stabla je 20+cm.

Kod nas je problem sto svo voce stize ranije nego u ostatku srbije,kod nas stenlej prezreo a u Blacu jos zelen.

Pa onda propadni šta da ti kažem,ako si zbog jedne loše sezone spreman da odustaneš onda to ni nije bilo za tebe,dakle tražiš krivca, ne kriviš sebe što si se zarobio,pa kad naišla loša cena onda kuku majko

Kolega, veoma mi je žao što čujem ovakvu priču, i pošto sam i sam ogorčen, potpuno te razumem, ali je zaista grehota počupati sad sve to. Ako kod Vas stiže ranije nego kod nas na jugu, to ne znači da ne postoji otkup. Naime u našem kraju se šljiva dosta kupuje za ručno ili, ređe, za mašinsko sečenje i to sorte stenlej i lepotica. Ove godine je lepotica za sečenje plaćana 18 dinara. Stenlej tek kreće sa otkupom, pošto može da se seče ali je zelen za sušenje, ali je cena oko 15 dinara, s tim što to nije konačno. Poenta priče je da kod nas ima ljudi koji kupuju i za sečenje i za sušenje, i njima TREBA ranije ili kasnije voće, u odnosu na naše da bi produžili sezonu. Jedino što moraš da dovezeš do naših krajeva, ali ako se udružite ni to ne bi bio problem, a sušare bi ti platile tih 15 dinara +-1-2 dinara u to sam siguran. Druga alternativa je da sam izgradiš sušaru, koja bi te doduše, koštala 15-20 000 eura, mada može da košta i manje ako praviš samo za sebe sa manjim kapacitetom, ali možeš da probaš sa nekim povraćajima od strane uprave ili sl. da ti izađe manje ali suva šljiva se po ovoj ili onoj ceni uvek proda, a ako je već takva situacija kod tebe onda ćeš imati sirovinu po solidnoj ceni, ili možete da se udružite pa da više vas napravite sušaru, šta ja znam nemoj da gubiš nadu, probaj još jedne godine, a ako ti treb akontakti otkupaca kod nas na jugu, neće mi biti teško da ti pošaljem na PP.

bfd1976d5f1bc4938231553650a8b08c.jpg

ed508a7e788987b06822d4822e784a3a.jpg

3d487893b375250a0d6583e8286b8b50.jpg

Kupio sam je kao feliciju ali izgleda da sam dobio prezident. Zemljište nije obrađivano,bušena je rupa prečnika 45 cm na dubini od 60cm. Šljive su u drugoj godini.
15914d0047db52af93a459e31c99adc9.jpg

Lepotica

Послато са GT-I9505

Poslednja izmena:
Pa onda propadni šta da ti kažem,ako si zbog jedne loše sezone spreman da odustaneš onda to ni nije bilo za tebe,dakle tražiš krivca, ne kriviš sebe što si se zarobio,pa kad naišla loša cena onda kuku majko
Dobro bre brate, kako je sada on kriv što "se zarobio", šta pričaš ti?!? I kako možeš da kažeš čoveku "pa propadni", šta ti to treba? Nemoj to raditi zbog sebe, pre svega. Pozdrav.

Da nece neki nakupac možda sad da ti kaže kako ti je šljiva prekrupna pa cena mora da bude malo niža... Šalu na stranu šljiva je puna vode, ima je na kilu samo tako, jedino ko je suši biće minimum 4kg za 1kg suve.

Nazad
Vrh