Kolega, veoma mi je žao što čujem ovakvu priču, i pošto sam i sam ogorčen, potpuno te razumem, ali je zaista grehota počupati sad sve to. Ako kod Vas stiže ranije nego kod nas na jugu, to ne znači da ne postoji otkup. Naime u našem kraju se šljiva dosta kupuje za ručno ili, ređe, za mašinsko sečenje i to sorte stenlej i lepotica. Ove godine je lepotica za sečenje plaćana 18 dinara. Stenlej tek kreće sa otkupom, pošto može da se seče ali je zelen za sušenje, ali je cena oko 15 dinara, s tim što to nije konačno. Poenta priče je da kod nas ima ljudi koji kupuju i za sečenje i za sušenje, i njima TREBA ranije ili kasnije voće, u odnosu na naše da bi produžili sezonu. Jedino što moraš da dovezeš do naših krajeva, ali ako se udružite ni to ne bi bio problem, a sušare bi ti platile tih 15 dinara +-1-2 dinara u to sam siguran. Druga alternativa je da sam izgradiš sušaru, koja bi te doduše, koštala 15-20 000 eura, mada može da košta i manje ako praviš samo za sebe sa manjim kapacitetom, ali možeš da probaš sa nekim povraćajima od strane uprave ili sl. da ti izađe manje ali suva šljiva se po ovoj ili onoj ceni uvek proda, a ako je već takva situacija kod tebe onda ćeš imati sirovinu po solidnoj ceni, ili možete da se udružite pa da više vas napravite sušaru, šta ja znam nemoj da gubiš nadu, probaj još jedne godine, a ako ti treb akontakti otkupaca kod nas na jugu, neće mi biti teško da ti pošaljem na PP.