Šljiva

Sljivar evo prepisacu iz njihovog programa prihrane koji je istina star par godina ali ga cuvam.

"U fenofazi cvetanja kod svih visegodisnjih vocarskih zasada neophodno je koriscenje djubriva na bazi bora i to folijarnim tretmanom Bor Max20 u kolicini 1-2 kg/ha. Na terenima gde je utvrdjeno postojanje znacajnijeg nedostatka bora navedeno djubrivo se moze unositi preko zemljista."

U daljem tekstu u programu folijarne prihrane za breskvu, sljivu i nektarinu navodi "u punom cvetu koristiti Bm86 plus fitofert bor max20 4l/ha plus 1 kg/ha". A kako bm86 ima 2% bora a preporucuju ga u 4 puta vecoj kolicini od bor maxa to znaci ukupno 28% bora. Isto to preporucuju i za tresnje i visnje. Za jabuke i kruske preporucuju pred cvetanje bor max 1 kg/ha a u cvetanju isto kao i za napred navedene vocne vrste.

Tako sad nisam ni ja nacisto sta je ispravno i kako raditi.

A zašto sad bor? Da li znaš da aplikacija bar-a u cvjetanju može da ošteti tučak, a samim tim i zametanje plodova. To se radi neposredno prije cvijetanja, mada kod šljivi je upitno koliko će da ga usvoji, jer nema razvijene listove. Bor je najbolje u jesen pred opadanje lista prskati, ako ga nedostaje u oplodnji. Takođe treba ga koristi u toku vegetacije kad plodovi počnu da rastu, a pomaže usvajanje kalcijuma.

Takođe nije loše odraditi jednu prihranu prije cvjetanja mjesto kan-a sa Yara Nitrobor-om.
15 godina sam u sljivarstvu,imam iskustva samo sa stenlejom a sad imam i nesto malo lepotice i rane,to za sebe.Borom prskam zadnjih 7 -8 godina,nisam imao problema a bilo je godina kad je procvatala i pao sneg i te godine je bilo sljive kao u prici.Jedne godine sam preskocio bor i te godine sam imao mnogo manji rod.Bor moze pomoci a nikako obrnuto.Koristim iskljucivo Foligal Bor.
Sledece prskanje je Mirage ili korus,Perfektion pa posle ide Kaptan,Foligal Super.......

Sloba31@ Kao što sam već rakao, može da nastane više štete nogo koristi. Bolja je jedna folijarma prihrana pred opadanje lišća, jer tad biljka vraća u sebe hranljive materija nego pred cvjetanje. Pred cvjetanje i u cvjetanju kod koštićavih vrsta nema lisne mase tj "usta" i postavlja se pitanje koliko će biljka da ga usvoji. Druga priča je jabuka ili kruška. Ja uvjek odradim 1-2 poslije cvjetanja sa nekom zaštitom i nisam nikad imao problema. A ovo gore za katalog to mi manje-vše i iskomercijalizovano. To ti je isto kao da zdravom čovjeku daješ vitamine.

Tako ako nešto niste sigurni napravite probu, preskočite par, desetak voćki ne tretirajte pa uporedite. Nema boljeg mjerila. Čak možete doći do zaključka da uopšte nešto ne treba, samo bacate novac i vrijeme.

Juce sam bacio KAN po sljivama,bila je najava da ce biti nocas i danas kise,ali nocas je palo samo 1l po m2.Zemlja je dosta vlazna od prethodnih obilnih padavina.Valjda ce se rastopiti djubrivo?

Danas odradio drugo prskanje protiv monilije, Signumom. Nikad nije bilo neravnomernije cvetanje nego ove godine, moracu jos jednom da prskam jer ima dosta cvetova koji jos nisu ni poceli da se otvaraju...

Kakvo je stanje kod vas?

Slično, rana je najviše procvetala ali ne potpuno ni ona, čak se i kod nje razlikuje od stabla do stabla, lepotica je prati ima i ona nekoliko koje su se skroz otvorile, rodna je tek krenula, madžarka još nije. Ja sam juče signumom prošao prvi put, još jednom sigurno za par dana kad bude većina u punom cvetu.

Ja sam juce signum drugi put(prvi je bio s chorusom),otvoreno 90% cvetova na lepotici i najboljoj,i za razliku od prosle godine ove je dosta ravnomernije cvetanje,neznam da li da prskam i treci put kad se otvori i tih 10%...

U mom kraju šljiva još nije u belim balonima. Doduše to je dobro jer je poslednje 3 ili 4 noći bilo slabog mraza, evo i jutros bilo -1. Nadalje se najavljuju toplije noći a i dani pa se nadam da će za oko 2 dana da počnu da pucaju pupoljci. Naš kraj inače uvek kasni, ali nam i mrazevi kasne, pa uvek ima neke ravnoteže. BM 86 (pitanje vasovca) sam ove godine izbacio više zbog troškova nego što nisam zadovoljan. Radio sam jesenas bor, sad ću opet, a njega preskačem.

Imam ja, u drugoj godini je. Jako mala. Posadjena u decembru 2014. zajedno sa krupnim stenlejem i ja ih greskom pogresno obelezim. Stenlej vec prve godine imao nekoliko plodova a ja mislio da je to pozna plava pa se iznenadio kako je pozna kad je sazrela krajem avgusta. Videcemo ove godine sta ce biti, jos je rano za plod mada nikad se ne zna.

Kolege moz' se oprostimo i od visnje i od sljive i od svakog voca koje cveta ove nedelje, a zatekne ga mraz od sledeceg ponedeljka... Ove temperature do kraja nedelje izmamice voce i krenuce da cveta, sledece nedelje jutarnje temperature u minusu... Ja cu probati epin extra ili nesto slicno krajem nedelje da zastitim voce ako ikako moze...

JUGI, imaš li iskustvo sa Epinom, koliko košta, čuo sam da ide 150g na hektar, ali da li mora da ima list, tamo piše u opisu da je poželjno ali ne mora, pa mi nije jasno kako se usvaja, pošto sam ranije gledao Eco freeze i za njega mora da ima lista da se usvoji.
Mada bez obzira, ja mislim da više neće biti mraza, u prognozi na Acu weather-u stoji da je nadalje svaka jutarnja preko 5 stepeni.

Za sve mora postojati list što veći to bolji,sve te priče usvojiće ga preko cveta su šarene laze da bi prodali preparat.
Gde ste videli te mrazeve ? Taman sam pomislio da je sve prezivelo.

Nazad
Vrh