Šljiva

Kod mene lepotica otvorila mali deo cvetova i poprskao sam protiv monilije i dodao bor/kalcijum. Rodna je tek poneka otvorila par cvetova. Takodje kan bacio pre kise, ali sada mi nije jasno da li je to ok?

Ovo neki u mom kraju, svaka mu cast. Interesantno mu je ovo oko djubrenja, ipak je iskustvo najvaznije.

Poslednja izmena:
Pa da. Kaze lik da Sljiva ima bolju rodnost ako u jesen baci 3x15 i 3x16 neko kad baci 8:16:24! Tako se pokazalo u praksi, a iskustva iz prakse (kao ova) su najbolja informacija...

@mirlee to je odlicno sto si bacio kan pre kise...

Mozda njegov teren zahteva odredjeni period, 3x15 ili 3x16 ... Kolege kod mene stenlej krece sa listovima ( Misije usi )... OD ponedeljka najavljuju preko 20 stepeni, bice posla :osmeh:

Ipak ja mislim da ovaj lik malo brka loncice izgleda da je on jedan od vecih trgovaca tamo a za zasade ga bas nesto i nije briga.Mora da je dobio neke povracaje ozbiljne.Ja onoliko korova nisam video ni na ledinama a kamoli okolo sljiva i to jos mladih.
I ja mislim isto to,mada oko svake vocke se vidi da je okopano motikom.

Poslednja izmena:
A isto kaze i da se bolje pokazala sadnja u zdravicu nego u oranje.

Mislio je na sadnju pod brazdu, to je ono dok oru plugovi ti ubacujes sadnice...

Inace jeste korov do guse ali nema ga oko sadnica...

U svakom slucaju dobro bi bilo da je ovakvih priloga sve vise, snima se sve i svasta samo sljivu niko ne snima. A sljiva je broj 1 po izvozu u Srbiji...

Do 12 sati noćas motkom sam skidao sneg sa šljiva (i ostalog voća). Napadalo nekih 10-ak cm, ali mokar i težak kao olovo lepio se i savijao grane do zemlje.
Od toga sam ih spasao, a šta će dalje biti više ne znam ni sam.
U ovoj godini kako je sve krenulo, neka nam je Bog u pomoći.

Poslednja izmena:
Slika od danas Sjenica-sreca pa nije cvet jos krenuo
d9c27081dc10319a9fdb635131b50910.jpg

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

Stenlej,vec je odradjeno prskanje u nedelju Mirage+Bor

A zašto sad bor? Da li znaš da aplikacija bar-a u cvjetanju može da ošteti tučak, a samim tim i zametanje plodova. To se radi neposredno prije cvijetanja, mada kod šljivi je upitno koliko će da ga usvoji, jer nema razvijene listove. Bor je najbolje u jesen pred opadanje lista prskati, ako ga nedostaje u oplodnji. Takođe treba ga koristi u toku vegetacije kad plodovi počnu da rastu, a pomaže usvajanje kalcijuma.

Takođe nije loše odraditi jednu prihranu prije cvjetanja mjesto kan-a sa Yara Nitrobor-om.

Otkud sad da bor nesme u cvetu ? Bor jedino ne preporučuju zbog mrazeva jer kako kažu učvrsti tučak i lakše smrzne

Ovo i mene interesuje, ja sam prvi put ove god dodao bor uz prskanje protiv monilije. Citao sam nesto da treba u ovo vreme, a i lik u poljo apoteci mi je potvrdio da moze.

Jednostavno ne ide jer ga oštećuje, kao što ni iskticid ne ide u cvjetanju. Pročitajte detaljni u upustvu za bor, na skoro sve jednom proizvodu piše "Apliciramo 1-2 puta prije cvatnje i 1 put nakon cvatnje".

Ako je voćnjak redovno đubren, koristita folirana prihrana sa dodatkom mikro elemntima u toku vegetacije, stajnjak. Bor u tom slučaju nebi smio biti problem nikako.

Jednostavno ne ide jer ga oštećuje, kao što ni iskticid ne ide u cvjetanju. Pročitajte detaljni u upustvu za bor, na skoro sve jednom proizvodu piše "Apliciramo 1-2 puta prije cvatnje i 1 put nakon cvatnje".

Ako je voćnjak redovno đubren, koristita folirana prihrana sa dodatkom mikro elemntima u toku vegetacije, stajnjak. Bor u tom slučaju nebi smio biti problem nikako.

Nije tacno. Fitofert ga bas preporucuje u toku cvetanja za sve kosticave kao i jabucaste vocne vrste. Radi se o Bor Maxu koji sadrzi 20% bora. Uzeo sam njihov reklamni materijal bas da proverim.Prvi put cujem od tebe da ne ide u cvetanju.

Sloba31@ pokaži mi to upustvo, da piše u cvjetanju.

Evo npr galenikin http://www.fitofarmacija.rs/Data/Files/detalji/detalji_foligal_bor.pdf

Preporučena količina, vreme i način primene:
Foligal bor je tečno đubrivo sa mikroelementima. Koristi se kod različitih biljnih vrsta (povrće, voće, vinove loze,
šećerne repe). Bor je veoma važan element koji utiče na klijanje polenove cevčice i poboljšava oplodnju i pravilnije
formiranje plodova što je veoma bitno kod voća, i kod proizvodnje povrća (paradajz, krastavci, paprika, lubenice)
u nepovoljnim vremenskim uslovima i u proizvodnji semenske lucerke. Primenom bora pre cvetanja sprečava se
pojava rehuljavosti grozdova vinove loze. Bor ima značajnu ulogu u sintezi i transportu šećera pa se obavezno
preporučuje u proizvodnji šećerne repe gde utiče na povećanje digestije. Primenjuje se i u proizvodnji lubenica
gde sadržaj šećera određuje kvalitet plodova.

Ratarstvo, povrtrstvo
2-3 l/ha folijarno

Voćarstvo i vinogradarstvo
u koncetraciji 2-3%
Vreme primene: U vinogradarstvu pre cvetanja, kod šećerne repe u fazi 4-6 listova i neposredno pred zatvaranje
redova, kod lucerke u prvoj fazi porasta u povrtarstvu pre cvetanja i pred formiranje plodova i voćarstvu do faze
cvetanja.

Takođe evo i preparat

HORTY B bio

Horty B bio je tekuće mineralno gnojivo sa borom u organskom obliku . Bor ima vrlo značajnu ulogu u životu biljaka 8 utiče na sintezu protein I šećera, stimuliše nastanak plodova I rast tkiva…). Gnojivo je namijenjeno za folijarnu prihranu voća, vinove loze, povrća I ostalih poljoprivrednih kultura koje za normalan razvoj zahtjevaju bor.
Upotreba:
Voćarstvo: upotrebimo 100-150 ml/100 l vode. Apliciramo 1-2 puta prije cvatnje i 1 put nakon cvatnje.gnojivo je preporučljivo upotrebiti i u jesen poslije berbe a prije opadanja lišća. Vinova loza: 150-250 ml/100 l vode. Jednom prije I jednom poslije cvatnje.

Poslednja izmena:
Ja upravo taj Bormax koristim par godina unazad u punom cvetu na šljivi, i nikad nisam imao problema. Čak sam sa zaštitarima razgovarao da li je bolje u belim balonima ili cvetu i preporuka je PUN CVET. Uradio sam ja i jesenas jedan tretman pre opadanja lišća sa borom i cinkom, i nešto folijarnog sa mikroelementima, ali obavezno i sad radim bor u punom cvetu. Radio sam i Bm86 koji takođe u sebi ima bor, prošle godine u punom cvetu, i nije bilo problema, a u cvetanju bor produžava oprašivanje za neki dan, bar se tako kaže kod nas na predavanjima.

Nisi bio zadovoljan sa bm 86 kada si se vratio na bor ili.....?
Ja sam u belim kokama išao sa galafunginom i borom,sada čekam pun cvet pa sam planirao bm 86

Nazad
Vrh