Šljiva

za kolegu iz Svrljiga pitanje jel taj koren dodje sveto zute boje ko kod breskve,ima sljive kalemljene na breskvi,to ti nije preporucljivo za sadnju,ne znam razlog zasto ali kazu da je tako,sto se donacija tice ide ovom semom,ja sam dobar sa predsednikom opstine i imam prodju,e sad kad dobijes nsto upola cee nemas sta da se ljutis i da reklamiras,tako je bilo i sa mecjom leskom i tartufima u selu cini mi se paljevina ili tako nesto kod Nisa pa moj cale isao da prekalemljava jer nije builo ni t od tartufa

- - - - - - - - - -

za kolegu iz Svrljiga pitanje jel taj koren dodje sveto zute boje ko kod breskve,ima sljive kalemljene na breskvi,to ti nije preporucljivo za sadnju,ne znam razlog zasto ali kazu da je tako,sto se donacija tice ide ovom semom,ja sam dobar sa predsednikom opstine i imam prodju,e sad kad dobijes nsto upola cee nemas sta da se ljutis i da reklamiras,tako je bilo i sa mecjom leskom i tartufima u selu cini mi se paljevina ili tako nesto kod Nisa pa moj cale isao da prekalemljava jer nije builo ni t od tartufa
2ds1kza.jpg
[/IMG]
11t1r2c.jpg
[/IMG]
28re3ux.jpg
[/IMG]
kb3doo.jpg
[/IMG]

stenlej da kazem "knip" jednogodisnji posadjen priosle godine u ovo vreme,tj pre godinu dana poliven 2-3 puta bez grama djubriva,posadjeno par komada koje su preostale,na jesen dizem jos jedan zasad ali po ovakvom sistemu sa privremenim grancicama,na ovim sadnicama nisu bile nesto jak ali je svakako mnogo bolje nego sa golim pruticem

nisam nesto obracao paznju na njih,trebao je tu skidati zaperka bilo bi mnogo bojle,ovako grane nisu bog zna sta ali dosta bojle od klasicne

Uzunche, ako su u fazi belih balona moze. Ako su cvetovi poceli da se otvaraju onda ipak ne. Najbolje da kupis belo ulje i da sam dodas neki bakar ali u manjoj dozi. Pogledaj moj post broj 878 u temi zimsko prskanje. Postavio sam i slike pupoljaka do kada sme da se prska.
Pozdrav
Jesam prepodne malo konsultovao forum i našao Vaš post u zimskom prskanju. Oprskao sam danas, baš sam tako i uradio tj. smanjio sam koncetraciju nordoksa , nadam se da neće biti problema. Samo da nas zaobiđu mrazevi kad je šljiva u pitanju jer je kajsija kod nas milsim potpuno stradala.
Pozdrav veliki!

Jesam prepodne malo konsultovao forum i našao Vaš post u zimskom prskanju. Oprskao sam danas, baš sam tako i uradio tj. smanjio sam koncetraciju nordoksa , nadam se da neće biti problema. Samo da nas zaobiđu mrazevi kad je šljiva u pitanju jer je kajsija kod nas milsim potpuno stradala.
Pozdrav veliki!

Milose, zao mi je sto to cujem za kajsiju. Mada sam i pretpostavio kad sam procitao da je pre neko jutro tu bilo -3,5.
Kod mene se jos drzi, mraz nije isao ispod -2. Videcemo sta ce biti.

Kod mene dok je bila u punom cvetu bio mraz 2-3 noci zaredom i ocistio je. Nema nista od kajsije.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

@miroljubceful
Koren nisam ni gledao jer prvo sto sam primetio u tom snopu stenleja bile su sadnice cija se boja kore daleko razlikovala od stenleja. Danas sam dosao do neke informacije od coveka koji je ipak uzeo sadnice da je to sorta Angelina. Posto ja o toj sorti nista ne znam ,verujem da ovde ima ljudi koji znaju pa neka kazu da li ima tolike slicnosti sa stenlejom da bi mogla da se zajedno proda(kako rece covek sto je delio sadnice).
Pa sadnice sljiva su kostale 30 din.a ostalih 80% navodno opstina placa.
Secam se toga oko leske i tartufa,jedan moj drug se napalio pa smo zajedno procaskali sa bajom koji ima takvu pricu o bogacenju za kratko vreme da je prosto steta propustiti takvu priliku,i sve bi bilo lepo samo da nije trebalo unapred platiti 360e,ako se dobro secam,da bi ti oni napravili plan za sadnju i odrzavanje. Ma navlakusa za naivne,uf odo ja malo van teme.

Andjelina sazreva krajem septembra,nema veze sa stenlejom,ko se odluci za te kasnije sorte bolje je varijanta grose felicija,pritom mora imati u vidu da te kasne sorte moze prodavati samo na pijaci u svojoj reziji ili ako ima veze sa nekim marketima jer ces je u tom periodu tesko dati u neku preradu ili izvoz

Ja sam u subotu nadjubrio moje Sljive. U Sljivama koje su na kvalitetnijoj zemlji 250g SAN po stablu. U Sljivama koje su na losijoj zemlji 300g KAN po stablu. Danas pala ova kisa ma milina :veseljak::

Gorski jel si podrivao, frezirao ili sta vec posle bacanja djubra ili si pustio da se samo topi i natapa zemlju??
Pisano je o ovome sigurno...

Ne mogu da ubedim pojedine ljude da djubrivo kada se baca na voce, u ovom slucaju prolecno KAN, treba da se zaore ili izfrezira neposredno posle bacanja da bi se uneo dublje u zemlju da bi se sprecilo njegovo isparavanje.
Jel zna neko strucnije da objasni koja je razlika izmedju metode kada se samo baci i ostavi na povrsini zemlje da se rastvara ili kada se baci pa izfrezira i spusti dublje u zemlju...koji su gubici?

Kad bacam stajnjak i NPK ja friziram, zaoravam... Kad bacam Azot u prolece bacam po povrsini, ne frezujem. Verovatno je bolje da se zafrezuje ali i ovako je dobro Azot spira kisa i unosi u zemlju.

Nije ovo jedina prihrana, za mesec dana ponovo djubrim istom kolicinom i istim djubrivom (tad cu verovatno i da friziram) to mu je to do jeseni, u jesen opet ide stajnjak i NPK oranje i frezovanje... Preko leta prskam par puta folijarno...

Tacne gubitke i isparenja elemenata kada je djubrivo na povrsini zemlje ne znam, verovatno negde pise na netu moracu da potrazim...

Ja pokusavam da pronadjem ali tesko...dosao sam do podatka da azot u obliku nitrata mnogo vise isparava nego u obliku amonijuma...a KAN je kombinacija

Ima li neke opasnosti za šljivu od mrazeva? Prokleti februar je bio mnogo topao i za rezultat su mi se šljive već otvorile. Morao sam da počnem sa prskanjem od monilije jer mi je na šljivama cvetalo negde oko 10% cvetova. To je bilo u ponedeljak. Uslovi idealni za prskanje, bilo je mirno i toplo, ali sad ovo hladno vreme i mraz... Plašim se da šljiva ne završi isto kao i kajsija.

Nazad
Vrh