Šljiva

Napravio sam smjesu za prskanje i okrenuo vjetar pa oblaci i kisa, ima pet dana. Hoce li valjati ili da pravim drugu?

To mi nije palo na pamet, svidja mi se. A posto u nekoj buducnosti nameravam da to berem tresacem,da li izbor krune igra neku ulogu ? Kolega u prethodnom odgovoru je predlozio vazu ali onda bi mozda trebalo da primarne grane idu vislje? Neko moje razmisljanje:posto poboljsana piramidalna ima centralnu pa tu moze da se bira gde ce ici tresac,da li ona onda ima prednost?

Ako planiras da treses tresacem, onda moras da obidjes nekoga ko vec ima zasad sljive koji trese tresacem. Da pogledas kako i na koju visinu su formirane sljive, posavetujes o iskustvima itd... Tako ti je najsigurnije...

tresac ti je oko 8000e bar je toliko bila cena poslednji put kada sam se cuo a likom koji pravi,ako ti nesto znaci mogu ti dati broj

Pozdrav ljudi,na osnovu danasnjeg dogadjaja meni ne preostaje nista drugo nego da se vama obratim i pokusam da saznam ko je u pravu,ja i ostali ljudi koji su tvrdili da pojedine sadnice nisu stenlej ili pak druga strana koja nas je ubedjivala u suprotno.
Naime,radi se o tome da su danas u mom kraju stigle sadnice preko opstine po daleko nizoj ceni nego kada bi kupovali u rasadniku,a fora je da opstina placa veci deo.Sadnice sljive su uglavnom bile svezane po 50 komada bez ikakve deklaracije i sa veoma losim korenom.Medju njima bile su sadnice koje ni po boji kore,ni po samim granama ne lice na stenlej a za koje je odgovorno lice tvrdilo da je to stenlej koji sluzi kao oprasivac normalnom stenleju i da je plod isti.
Zao mi je sto nisam poneo digitalac pa da uslikam,ovako mozemo samo da nagadjamo,dakle mene zanima da li ste vi culi,videli za takav stenlej koji ni po cemu ne lici na svima poznat.

Kora sljive moze da se razlikuje ako je na razlicitoj strukturi zemljista. Ali ne nesto drasticno. Stenlej je samooplodna sorta, tu ne idu nikakvi oprasivaci. Postoje dve vrste Stenleja, tj dva klona klasican i sa malo krupnijim plodovima....

To sto opstina pokusava ljudima da uvali djubre, bezi od toga. Bolje kupi ljudski sadnice, kvalitetne prve klase i da ne razmisljas.

Pa i ja koliko znam stenleju ne treba oprasivac. Ovo je bas drasticna razlika u sadnicama. Ma posizeo sam skroz,em los koren,em raznoliko u snopu i naravno da nisam uzeo ni jednu sadnicu,a pare ako vrate vrate,ako ne nek idu njima na cast. Odustajem od prolecne sadnje,ionako je mnogo zakasnjeno,na jesen pa po propisu. Zamolio bih kolege koji su zadovoljni sadnicama koje su uzimali da mi posalju podatke o rasadniku,bitno je i da daju deklaraciju o sadnicama radi eventualne subvencije (na pp naravno da ne bi ispala reklama), hvala.

Poslednja izmena:
KOlege, jedn pitanje:
zbog kvara na prskalici nisam uspeo da odradim plavo kupanje na šljivi do sad, zaštitar mi je rekao da slobodno radim da neće oštetiti biljku s tim da nije video voćke, ono što je meni na oko problematično jeste što je čač.rana u fazi gde se pupoljku vrhovi već bele, tj kreće polako da se otvara cvet. Šta vi mislite?

KOlege, jedn pitanje:
zbog kvara na prskalici nisam uspeo da odradim plavo kupanje na šljivi do sad, zaštitar mi je rekao da slobodno radim da neće oštetiti biljku s tim da nije video voćke, ono što je meni na oko problematično jeste što je čač.rana u fazi gde se pupoljku vrhovi već bele, tj kreće polako da se otvara cvet. Šta vi mislite?

Uzunche, ako su u fazi belih balona moze. Ako su cvetovi poceli da se otvaraju onda ipak ne. Najbolje da kupis belo ulje i da sam dodas neki bakar ali u manjoj dozi. Pogledaj moj post broj 878 u temi zimsko prskanje. Postavio sam i slike pupoljaka do kada sme da se prska.
Pozdrav

Nazad
Vrh