Šljiva

Ne diraj ništa ako su rađale do sada. U pravu je kolega @dzionik sve što je napisao. Šta bi želeo da dobiješ sa upotrebom hemijske zaštite. Da rode 200 kila? Ja ti želim od sveg srca da rode 250 kila...

Pa iskreno malo su me nervirali ovi lisajevi po njoj, pa sam hteo da ih okupam sa bakrom da vidim da li bi se to skinulo odatle, jel je bilo i po granama i po stablu... A sto se tice roda, nema sanse da rodi vise nego sto je radjala... Mada je mislim da su tu pcele doprinele neku ulogu, a mozda i gresim.. Pa znaci da ih ne pipam nista, ovo sto sam oprskao oprskao sam...

A nedaleko od te vikendice gde su mi ove sljive, dalji rodjak ima aman 1h sto stenleja, sto lepotice i cinimi se nesto rodne, u gustoj sadnji formirao vreteno, kad ne zaliva sljiva mu je mala i nije dobrog kvaliteta, kada zaliva ok je ali opet ne rodi kao meni, a prska je ko zna koliko puta...

Ma ne diraj ni lišajeve, oni su bolja prirodna zaštita od pregrejavanja od kreča. Ja sam tako bio 'vredan', okrečio jedne godine pa mi sledeće podkornjak uništio nekoliko stabala. Da li je zbog toga ili je bila navala ne znam ali krečenje nije ničemu služilo. Samo sam koru naglo izložio suncu i mrazu što je verovatno stvorilo pukotine u koje se zavukao podkornjak.
Pčele su svakako bile veliki plus u voćnjaku, šteta što ih nemaš više jer i to je veliki šok za okruženje, ko zna šta će ih zameniti....

Dok sam imao pcele u Sljiviku i Pozegaca mi je obilno radjala svake godine. Prskalica u taj sljivik nikad nije usla. Kako sam izbacio pcele Pozegace pocele polako da se suse od sarke i morao sam da ih povadim...

Sto se tice sljive kod mene Cacanska Lepotica za par dana bice u fazi belih balona, Rodna malo kasni. Kakvo je stanje kod vas?

Da i ja sam razmišljao u tom pravcu. Šljive su i rađale dobro jer su imale 'društvo' u pčelama i ceo mikro sistem se 'složio'. Bar ja to tako vidim. Ima ona priča o američkim šumama koje su prestale da rastu jer su istrebili vukove. Posle više desetina godina su vratili vukove i šuma je nastavila da raste. Ima ta neka zavisnost između biljaka i životinja i kada se to poremeti onda nastaje problem. To se onda 'rešava' upotrebom hemijskih preparata ali je to onda spirala koja se vrti na dole ili na gore (sve zavisi ko kako gleda)... Razumem sve one koji imaju intenzivne zasade i koji od toga žive i koji sve čine da imaju rod. Oni moraju da se potpomažu hemijskim preparatima i prihranama da bi opstali u ovo teško vreme.
Prošle godine (par stabala) šljiva je cvetala fenomenalno ali je bilo hladno vreme i bilo je malo zametanja. Onda je nekoliko desetina plodova što je ostalo 'obrano' od strane šljivine ose. Nisam zaštitio hemijom ali ni 'organskim' pripravcima. Probaću bolje da se pripremim ove godine.

Kod mene šljiva stoji, još ne kreću pupoljci.

Logično je da pčele u voćnjaku imaju veliku ulogu, ako samo računamo da je oplodjivanje brže jer su već tu, jer ako je vetrovito neće stići izdaleka, ostaće cvetovi duže otvoreni i samim tim se povećao rizik od mraza infekcije i insekata. Veća oplodnja znači i više plodova koje biljka može da odbaci, a to su obično oni sa 'greškom'.

11151a6e476dc9c62b5d93020d759d66.jpg

Kisa trenutno hladno...nece sljiva jos sigurno za 10 dana

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

I moje neko misljnje da su tu pcele imale bas veliku ulogu u tome, pa zbog njih nikada ih nisam prskao... A jedini razlog sto sam dao stricu pcele je, to sto sam ja alergican na njih, i onda kada odem u selo ja ne izlazim iz kuce, to je jedini razlog bio.. Jel kada me ujede pijem lekove i pravac hitna sluzba... Mada pcele odale opet nisu daleko, mozda vazdusno nekih 50ak metara..

Sto se tice kretanja sljive, jutros sam obilazio ovaj mladi vocnjak, on jos nece krenuti bar neko vreme sto mi je i dobro, ni lepotica niti rodna.. A sto se tice ovog starijeg od 18 jedinki rodne, on samo sto nije otvorio cvet.. Mada ja mislim da ima ulogu tu i nadmorska visina, ovaj mladi je dosta nizi u odnosu na ovaj drugi... A sto se tice rodnosti u ovoj godini, ponele su samo tako i jedne i druge, ako nas pogleda Bog bice to dobra godina za sljivu...

Ovo je veoma zanimljivo. Pčela em oprašuje cvet em donosi dobre gljivice koje se bore protiv gljivica monilije. Do sada se borio samo sa kalijumovim sapunom. Dobre gljivice se prirodno nalaze u tlu. Veoma interesantno.

Pozdrav ljudi,od juce sam se bacio na citanje ove teme ali ima toliko strana da sumnjam da cu stici sve da zavrsim i nadjem odgovor ako vec postoji pre nego sto mi stignu sadnice sljiva pa mi trebaju neki saveti.Naime,na preporuku prijatelja oko sortimenta narucio sam 200 stenleya,25 c.rodne i 25 lepotice i to na 5x4m.Citajuci na ovom forumu saznao sam da je rodna netolerantna na sarku a stenley moze bez oprasivaca, (neka me neko ispravi ako gresim),prvobitna zamisao je bila da recimo svaka peta bude rodna u jednom redu a u drugom lepotica.Sad se dvoumim da li uopste da mesam rodnu u redovima ili da nju posadim posebno?Priznajem da sam jos amater u ovome i da sam se na brzinu upustio u ovo a ne edukujuci se o detaljima,sto u principu ne radim,ali kad nemas dovoljno vremena za sve poslove onda ispadne ovako.
Dakle,dok jos nije kasno sta mi preporucujete i koji tip krune,da li vaza ili poboljsana piramida? Neki planovi za buducnost su berba tresacem i povecanje zasada.

Unapred hvala.

Nemas potrebe da mesas sorte jer sve tri sorte su samooplodne. Lakse ce ti biti za branje ako ih ne razbacujes. Uzgojni oblik po meni vaza, laksa je za odrzavanje i branje. Posadi, prekrati na 70-80cm, mozes i nize sve zavisi do sadnica da li imaju niske pupoljke. isprskaj bakrom i to je to za sada.
Kad krenu sadnice, citaj dalje temu naicices sta je sledeca operacija. Pitaj sta te zanima itd, Srecno :ppozdrav:

stavis sa obe strane stenlej a u sredini redove sa rodnom i lepoticom,cisti redovi sa sortama i miran si

To mi nije palo na pamet, svidja mi se. A posto u nekoj buducnosti nameravam da to berem tresacem,da li izbor krune igra neku ulogu ? Kolega u prethodnom odgovoru je predlozio vazu ali onda bi mozda trebalo da primarne grane idu vislje? Neko moje razmisljanje:posto poboljsana piramidalna ima centralnu pa tu moze da se bira gde ce ici tresac,da li ona onda ima prednost?

za tresac islim da bi trebalo da ides na metar i vise,imj u vidu da tu treba da stane traktor za tresacem,najbolje ti je da malo prosetas kroz par sljivaka i vidis sta bi tebi najbolje oddgobvaralo da nesmetano mozes da radis n anacin koji ti zelis i svakako pogledaj i premeri sta je sve neophodno da ispunis sto se uslova tice da bi tresac mogao da radi tu

Nazad
Vrh