Šljiva

djadjo74 hvala na dobrodoslici !!!!
markodim znaci uspijevas da odrzis sljivu u tako gustom sklopu, ako mozes da postavis koju sliku tog gustog zasada u 8 godini.
Bas me zanima kako izgleda, da znam sta mi je ciniti u narednim godinama :)
pozzz...

Sve su mi sljive na uzgojnom obliku vaza, realno koliko mu date djubriva, ako ima vode jos bolje, toliko ce vam vratiti. Kod mene je prosek od 40 do 60 kg po stablu. Laka berba je ono sto je kod mene presudilo da bude takav razmak, sve je sa zemlje, nema pentranja, tresenja... ima negde slika u temi, ali ako nadjem postavicu ponovo.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

To niko ne zna da ti kaže. Ja sam je zasadio prošle jeseni,svuda sam se raspitivao za oprašivače ali niko nije znao da mi kaže. Stavljao sam neki stenlej i č.lepoticu ali to je bilo otprilike.

Послато са GT-I9505

Evo i ja da se ukljucim malo oko razmaka sadnje sljive.. Zasadio sam pre 10ak godina 15 stabala cacanske rodne, na razmaku 5x4,uzgojni oblik neka vrsta vaze, niti je prskam u cvetu i to niti sta, jel ne mogu zbog babinih pcela, radja svake godine lepo, evo ove godine sam aman imao 100kg po stablu, i to krupna je bila i slatka, mada sam je zalivao, i nikada mi nije rodjevala ispod 70 80kg po stablu, dok neki dlaji rodjak ima oko 1-2 h pod stenlejom, lepoticom, sadnje na 4-3 ili 3x2,5 slagacu vas sad, uzgoji oblik vreteno, nikad nije imao preko 40 50kg, i to jedne godine mu bude lepa, prva klasa maltene, druge godine sitna da to nije normlano.A prska, tanjira sve joj daje kad sta, jel je neki agronom u cacanskom institutu..Po meni je za sljivu najidealnije 5x4, lako za obradu em moze sljiva dati maksimum, i pre tri godine sam zasadio sljivak , sadio sam 5x5, sto rodne sto lepotice, zalivao sam je kad joj je to bilo potrebno, prskao kad treba, i ove godine se nadam nekome rodu, mada cu sada na prolece i odraditi kap po kap, jel sam to pre radio crevetom, pa se otelim... Mozda gresim i to , nisam neki strucnjak, zagotivio sam nesto to vocarstvo i mislim da se bavim ozbiljnije sa time, ali ipak sljiva je po meni idealna na 5x4, i rokas vazu.. :ppozdrav:

Ti si jedan od retkih kome rodna radja redovno svake godine, verovatno nema šarke kod tebe, kod mene kad bi video rodnu ne bi znao dal je šljiva ili neko ukrasno drvo .

Ti si jedan od retkih kome rodna radja redovno svake godine, verovatno nema šarke kod tebe, kod mene kad bi video rodnu ne bi znao dal je šljiva ili neko ukrasno drvo .

Ja imam rodnu koja obilno radja svake godine. Postavljao sam slike na ovoj temi, to je nenormalno mnogo roda. Rodnu ne prosirujem samo zato sto mnogo neravnomerno sazreva i treba da se potkuplja danima a ja to ne zelim da radim.

@jakovljevic79
Znaci sa Grosom retko ko ima iskustva. Na internetu pronalazim razlicite informacije nisu mi pouzdane. Prosaracu za svaki slucaj po neki Stenlej i Lepoticu, a i na parceli pored imam stenlej valjda ce biti oprasivanja (ako bude potrebno)...

Da se nadovezem na pisanje o bujnosti sljive, pisalo se da se kod nekih sljive ne dodiruju na malom razmaku(npr 4x3) kod mene na tom razmaku ne bih mogao da se provucem traktorom kroz medjured, u redu bi se sudarile vec u 4toj godini. Bujnost zavisi i od terena. Kolega @Iroman je postavljao slike zasada koji je sklopio na razmaku 6x5m ...

Ja imam rodnu koja obilno radja svake godine. Postavljao sam slike na ovoj temi, to je nenormalno mnogo roda. Rodnu ne prosirujem samo zato sto mnogo neravnomerno sazreva i treba da se potkuplja danima a ja to ne zelim da radim.

Gorski to si u pravu za ovu sljivu, tipa krene da sazriva krajem jula zavrsava na kraju avgusta. dug joj je period zrenja, samo sto opadne smes da pokupis tada su znaj 100% zrele.. Pi meni joj je to jedina mana, a sto se tice sarke, videcemo mada za rakiju nema veze sto ce imati tu bolest, malo manji plod i rodi tipa 30ak kg i to je to... Ja sam sa tom sljivom zadovoljan, i planiram je u nekoj buducnosti jos siriti, za rakiju..

Nekako su godinama generalno "škrte" informacije o sorti G. Felicija i ja sam iz tog razloga preskakao njenu sadnju, a verujem i dosta vas kolega.
Pre 20-ak dana ipak sam je zasadio na jednom delu, pa ću vremenom imati iskustva koja ću podeliti sa vama, nadam se pozitivna.
Inače, relativno blizu okolo te parcele nalazi se dosta stabala različitih sorata šljive i nadam se da će se sa nekom "pogoditi" po pitanju oprašivanja.
Po prvi put sam takođe zasadio i nešto Timočanke, pa videćemo ...
... :ppozdrav: ...

Ja sam Grose Feliciju sadio sad u decembru 1150 stabala,a ove godine planiram jos 1800 stabala,prijatelj ima 3500 stabala sadjene u novembru 2014 god.,ali su njegove sadnice bile dvogodisnje tako da ove godine ocekuje po neki plod,sto se oprasivanja tice njoj nisu potrebni oprasivaci,svi koji imaju guste zasade i formu stabla vitko vreteno preporucio bih povijanje grana na 90 stepeni,jer se time moze ostvariti bolji prinos.

Što se tiče oprašivanja iako su u pitanju "samooplodne", uvek bih ubacio i neki broj stabala sorte koja ima bar približan period cvetanja (u ovom slučaju kasnije), jer ne gubi se ništa.
Pogotovo ako se radi o nekoj "izolovanoj" parceli ...

Poslednja izmena:
Slozio bih se sa tim oko oprasivanja, nije na odmet ubaciti i nekolilo stabala neke druge sorte za svaki slucaj,ja to nisam uradio,ali ne znam da li je kasno da ubacim nekoliko.Sto se tice povijanja grana od 70 do 90 stepeni je jako bitno,pogledajte na googlu DR.Velickovica covek je za osam minuta sve lepo objasnio,a i pricao sam sa sa ljudima koji imaju visegodisnje zasade na dosta velikim povrsinama svi preporucuju isto.

Kad je doktor objasnjavao povijanje grana na 90° mozda je mislio na Jabuku ili neko drugo jabucasto voce. Nisam do sada imao prilike da vidim povijanje grana na prav ugao kod kosticavog voca.

Bravo[FONT=Roboto, arial, sans-serif] [/FONT]stiki lepo je i hrabro to što radiš, po meni Šliva+Srbija=Industrija i ako se uspe provući šta za konzum odlično ali uvek imati odstupnicu u industiji. Ne znam dali Feliciju uzimaju za rakiju ili sušenje... sumnjam.

Nisam do sada imao prilike da vidim povijanje grana na prav ugao kod kosticavog voca.

Ja sam to radio na ranoj u ulasku u 4-tu godinu, tj. u prolece 2014-te. Povijao sam samo dve grane sa jedne i druge strane stabla u redu. Samo, nije bio bas prav ugao, nesto je manji. Te jeseni nisam mogao skoro da se izborim sa porastom "vodopija", kretale su iz svakog pupolja. Sva je sreca da nemam mnogo stabala, kukao bih naglas! :). Naravno da sam sve jednogodisnje lastare sa povijenih skidao do osnove. Sad to lepo izgleda, mada i ove godine sam rezao lastare koji su kretali naravno znatno manje. Racunam da nece vise biti problem.
Naredne, 2015-te godine je imao znatan rod na tim povijenim granama, skoro da nisu mogle da nose teret roda, pa sam morao da skidam po negde. Videcemo kako ce biti ove godine jer su u 6-oj godini, sa mocnim stablom.

Nazad
Vrh