Šljiva

Gorski, srećan rad i od rada korist ... :ppozdrav:...

Ti si još i dobar sa maglom, makar si uspeo da završiš. Meni sadnice sutra stižu a ja sam danima u fazi kopanja rupa. Najveća fora je da se od gustine magle okolo vidi samo prva sledeća rupa, znači nekih 4-5 metara, ma muka i kanap postaviti. Kako će sve to izgledati saznaću tek za koji dan. Najverovatnije kao kriva Drina ... :osmeh: ...

@marceta.b.

Hvala! Dace bog da budu korisne. Sadim najvise Stenlej, na drugom mestu posle Stenleja je Čačanska Rana, Na trecem mestu Čačanska Lepotica ubacio sam je zbog oprasivanja Č.Rane, Ubacio sam i nesto malo Čačanske Najbolje...

@đađo74

Hvala druze. :ppozdrav:

Ubi nas magla ovih dana, nisam jos sve zavrsio ostalo mi jos jedno 30tak ari. Nadam se da cemo sve zavrsiti do petka da mogu da utonu u zimski san a i ja da se malo odmorim do februara...
Kad budes sadio, razvuci kanap ako treba neku rupu prepraviti po kanapu to se caskom popravi, kad posadis bude pravo kao strela. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Svaka cast druze, odlican sljivik. Rad i trud se uvek isplati :ppozdrav:

Koliki si prinos imao po stablu?

Ja sam danas zavrsio sadnju za ovu godinu, pocinje odmor od vocarstva...

Poslednja izmena:
Prinos jako los i ove i prosle godine.
Prosle godine krenule vrhunski, a onda ih sastavi led od koga je pucao crep na vikendici. Neke su pucale na pola. Urnisao ih je.
Ove godine 160 se osusilo, a ove sto su prezivjele dobile ponovo led. Ukupno je bilo oko 10 tona, ali jako loseg kvaliteta.
Ali sta je tu je....posadili smo nove i idemo dalje. Dodali smo i stajnjak i krecnjak i npk.

Razmak je 4x3.

Koristili smo zagaseni krec koji je odstojao nekih 15 dana. Dodali smo malo soli i nista vise.
Rucno je radjeno sa cetkom za krecenje.

Nismo bas mjerili. Dodavali smo dok nam se nije ucinilo da je kako treba.
Imali smo jednog iskusnog koji je odokativno pravio smjesu.
Mada nam je posle rekao da ne treba ni so jer se sporije susi.

Pozdrav svima,

posadio sam pre oko mesec dana nesto sljiva za svoje potrebe iz instituta u Cacku. Jedan red je cacanska rodna na rastojanju 4m u redu a drugi red na medjurednom rastojanju od 5m nekoliko cacanskih sorti po vremenu dozrevanja od rane do pozne plave sa rastojanjem u redu od 3m. Zanima me da mi neko od iskusnijih predlozi koji oblik krosnje je najbolje da pocnem da formiram na prolece?
http://s20.postimg.org/4blootqf1/20151226_115529.jpg

Na jednoj parceli imam 60 stabala sa razmakom 5x3m. Zasad je u početku bio 5x6 a par godina kasnije (kad je došao u moje vlasništvo) u red sam ubacivao još po jednu da bih maksimalnije iskoristio parcelu, ali i obogatio je oprašivačima.
Vaza je za moj ukus najbolji i najlepši oblik, ali rezački dosta "zahtevan" na manjem razmaku. Imam i parcelu sa 3,5m. razmaka u redu i neverovatno je koliko to pola metra može da znači.
Ovo moje mišljenje se odnosi na šljivu kao voćnu vrstu i na vazu kao oblik krune.
... :ppozdrav: ...

Poslednja izmena:
Slazem se da je 3m u redu mali razmak, imam sljivu na tom razmaku (Lepoticu i Rodnu) Ali sad sta je tu je, kasno je za promenu. 5x4m za sljivu je idealan razmak, formiras niske vaze i milina jedna lako za branje, lako za rezanje, komotno za obradu. Nemam nista protiv guste sadnje, sade ljudi i na 4x2m ali niko u mojoj okolini tako ne radi sljivu. Jesenas pred pocetak sadnje savetovao sam se sa nekoliko strucnjaka iz ove oblasti i receno mi je da gustu sadnju bez sistema za navodnjavanje ne radim ni pod razno, posto sljivu ne mogu da navodnjavam ostao sam pri klasicnoj sadnji 5x4...

Poslednja izmena:
Ja sam u dva mlada zasada svesno i namerno zasadio na 3 metra u redu. Medjuredni razmak je u jednom 5 a u drugom 4,5m. Zasadi nisu veliki,80 i 100 komada,sorta Stenli,uzgojni oblik vaza. Prvobitno sam planirao 4x4 ali zbog sirine parcele koja je prva sadjena ispade da ce morati jedan red manje i ja onda odlucim da ga medjuredno rasirim na 5 a u redu ga malo stisnem i posadim na 3 metra. Posle toga sam pregazio i iskoracao sve sljivike u siroj okolini i primetio da se nigde krosnje nisu dodirnule a vecina je na oko 3-4m u redu a bio sam i u sljivicima starijim od 10 godina. Vaza je u 90% slucajeva. Posle dve godine tj. ove jeseni,sadio sam drugu parcelu i u startu sam znao da ce rastojanje u redu biti 3m a medjuredno rastojanje je opet odlucila sirina parcele pa je ispalo 4,5m.

Nazad
Vrh