Šljiva

Ja kod kuće imam manje od 10 komada sađene na oko 3 metra razmaka i nije strašno, oblik je neka kao vaza, slabo je ko to formirao i orezivao pa ja sada postepeno popravljam. Krošnje se taman dodiruju, tako da može i na 3 metra, više je pitanje kad se ima ceo voćnjak takav da li to utiče na bolesti i insekte i lošiju osunčanost plodova nego razmak kao nedodirivanje krošnji.

Kad se krosnje sudare levo i desno letorasti teze i rastu u vis, Pa od vaze prave nesto nalik piramidi, verovatno ih nedostatak svetlosti ili bocnog prostora izvlaci u visinu. Meni su Lepotica i Rodna na 3m i sudaraju se, mogu da zamislim kako bi se tek sudarale Rana i Stenlej koje su bujnije, da ne pominjem Najbolju koja je po meni najbujnija...

Poslednja izmena:
Nismo ni kolega ni ja rekli da nije moguće, naravno sve može. Samo malo je "preknap" što bi se reklo i vaza može izgubiti tu formu, izgledati prenatrpano i ometati lak pristup.
Ko ima manju površinu ili zasađuje okućnicu, uvek će težiti ka tome da je najmaksimalnije iskoristi i zasadi što je moguće više sadnica. Ja to potpuno razumem jer sam nekada bio u takvoj situaciji. Neretko po premeravanju parcele samo se nametne da razmak mora biti manji itd ... Ali prednost tih manjih zasada su da možete eksperimentisati, raditi više vrsta krošanja, samim tim dobijati više prostora i na kraju što je i najbitnije videti šta se pokazalo kao najbolji rezultat (i korisno i vizuelno).
Poslednjih godina imam više svoje zemlje i lično ne sadim ispod 4m.

Manje - više, važno je saditi ...
... :ppozdrav: ...

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,ja sam pocetnik u ovom poslu,posadio sam prslog meseca sljivu,razmak 4x2,5 kod mene u okolini su svi novi,mladi vocnjaci sadjeni na tom razmaku,moze li mi neko reci koje su tu prednosti,a koje su mane,forma oblika stabala ce biti vitko vetreno,u pitanju je sljiva Grose Felicija.

Vitko vreteno je tesko za sljivu, ali ako si navalio mislim da bih trebao mozda prehranu kalijumom da pojacas.
Ne znam koliko bi pomoglo prstenovanje u 2-3 godini da li bi trajno samnjilo bujnost biljkama?

Mislim da do neke 7-8 godine nece biti velikih problema da se iskontrolise bujnost biljke,ali posle toga se moze doci u problem izboriti se sa tim,mislim na to da se tesko moze iskontrolisati i odrzati ta forma stabla.

Procitaj malo ovu temu ima ovde osta ljudi koji imaju vece zasade i ne pada im na pamet niti taj oblik niti taj razmak sadnje, cak su totalno protiv toga - licno ja bi ih poslusao.

Mislim da do neke 7-8 godine nece biti velikih problema da se iskontrolise bujnost biljke,ali posle toga se moze doci u problem izboriti se sa tim,mislim na to da se tesko moze iskontrolisati i odrzati ta forma stabla.

Predpostavljam da planiraš vađenje svake druge šljive posle 7-8 godina. Posle toga dobijaš 4x5 što je savršeno:ppozdrav:

Gusti zasadi su i predvidjeni za kraci vek eksploatacije. Ja bas nesto ne vidim narocitu svrhu te guste sadnje sljive, osim recimo malo veceg prinosa u prvih nekoliko godina, i to je sve. Pitanje je da li ce taj malo veci prinos u prvih par godina pokriti silna ulaganja koja zahteva jedan gusti zasad, pogotovo sljive koja zna da bude i 10din/kg... Da bi se jedan gusti zasad doveo u stanje kakav treba da bude, potrebno je mnogo ulaganja i mnogo sati rada, pa ko kako voli tako i neka sadi :ppozdrav:

Ljudi vi mene isprepadaste pravo ! Ja sam prije dvije god. zasadio 100kom. cacanke rodne na razmak 2,5m u redu i 3,5m medjuredno.
Mislio sam ici na 4m medjuredno ali nisam imao prostora. Za sada nisam imao problema sljive su dostigle zeljenu visinu na proljece ih zaustavljam sto se visine tice. Ali citajuci vase komentare sada se bojim bujnosti u kasnijm godinama. I da zaboravio sam reci uzgojni oblik je vreteno. Nisam uspio da da ubacim slike nesto nece da ih ucita da vidite kako to izgleda sada pa da cujem i neki dobar savijet. uspio sam ubaciti samo 5 kom. i nece vise. Nadam se da ce posle moci. U mom albumu na profilu mozete vidjeti tih 5 ali to je iz prve godine sada je vec druga prica.

Nemoj ti ništa da se plašiš razmaka od 2,5m u redu, meni je sumnjiviji ovaj od 3,5m međuredno, ali zaboravi ulaz traktorom unutar reda posle 5. godine i to je to, osim ako nemaš Tomu vinkovića. Inače 2.5m u redu na vretenu je sasvim moguće izvesti, bez obzira što niko to ovde ne voli, video sam jako puno zasada na toj ili čak i malo manjoj razdaljini u 10-tak godina i to je moguće raditi. Kad pogledam popreko u mojim zasadima sađenim na 4m rastojanja u redu, tek po neka grana se sastavila, kad vrhove tih grana skratite (a to je rod od samo 2-3kg) dobijate 1m praznog prostora. Slažem se da će posle 10 godina da vrši posao i 4m, ali kako nas je poteralo da imamo razne boljke, izmrzavanja, žilogriza i sl. uopšte se nisam pokajao što sam sadio gustu sadnju a uzgojni oblik se sa vretena na vazu odradi uz korekcije za 2 godine.
Pametno reče kolega đađo74, MANJE - VIŠE, VAŽNO JE SADITI.

Hvala zicaprom na podrsci, nadam se da cu se izboriti. Mislim da je najveca mana guste sadnje ta sto moras konstantno da radis u vocnjaku tokom godine, naravno sve po malo ali mora biti na vrijeme. Ako zapustis jednu godinu gubis najmanje dvije da sve vratis pod kontrolu. Naravno ne pricam ovo po svom iskustvu nego sam to od prilike skontao iz vasih postova.
Gorski Car nisam jos odradio navodnjavanje nije bilo potrebe ali posto bi ove godine vec trebalo da bude nesto roda na proljece instaliram kap po kap obavezno.

- - - - - - - - - -

Zaboravio sam da kazem, nemam tomu vinkovica, obradu vrsim malom frezicom IMT 506.
Za sada uspijesno :) posto je relativno mala parcela. Sa traktorom bi mogao ali samo sa bocnom frezom.

Mislim da je najveca mana guste sadnje ta sto moras konstantno da radis u vocnjaku
Ovo se podrazumeva u svakom slučaju, ako se čovek iole ozbiljnije i savremenije želi baviti voćarstvom. Razlika je samo što je kod tebe "zgusnuto" baš žestoko ... :osmeh: ...
Ali kako kaže i ona stara narodna: "učinjenom poslu mane nema".
Dobro ti nama došao u ovaj deo foruma ...:ppozdrav:...

Poslednja izmena:
Gorski Car,

Kap po kap nemam, i neću bar još 2 godine, mada imam u planu. Verovatno si mislio na to da se gusti zasadi moraju obavezno navodnjavati, ali moje iskustvo mi govori još jednu činjenicu. U gustom zasadu stablo rodi bar 30% manje nego u klasičnom, jer prirodno ima manje grane i lisne mase. Moj zaključak je da će lakše ( i u sušnom periodu) 3 stabla da iznesu 100 kg roda nego 2 stabla. Al ajde da ne raspredamo staru priču na Badnje veče.

Evo ja imam 2 zasada sljive, na 5*4 i 4*2,5, prvi je u 15. godini, drugi u 8. vise sljive izadje iz drugog, ali je kvalitetnija iz prvog.
E, sad laksa je zastita, berba, obrada, ovog u gušćoj sadnji. Nemam navodnjavanje ni na jednom zasadu.
Treći zasad koji je ove jeseni posadjen je na 4*2,2m.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Stenlej, rodnu i lepoticu, i nesto malo kalif. plave u starijem zasadu. A u ovom zasadu od jesenas, stenlej, lepoticu, feliciju, i cekam da mi rasadnicar nabavi prezidend za aledecu jesen.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Ovo sto sam posadio prosle godine na 4x2,5 m je na povrsini od 1,3 ha,ove godine planiram da posadim jos jednu parcelu povrsine 1,5 ha,jedino sto bi promenio je medjuredni razmak na 4,2 m,da bi sto manje kacio grane prilikom prskanja,tarupanja itd...

Nazad
Vrh