Šljiva

Generalno gledano (kod mene) sumiranje godine je, kako krenula tako i ostala "blesava" do kraja. Trenutno u pola šljivika list lepo opao, na drugoj polovini stoji samo tako (primer iste sorte, iste starosti, veličine i apsolutno bez skorašnjeg đubrenja). Mučile se letos, a onda se "sirote" posle one oktobarske kiše preporodile, pa na zimu ni ne misle. Juče i u ponedeljak drmao stabla pa prskao bakrom, plašim se mokrog snega u najavi koji bi definitivno napravio problem.
U suštini, sezona je bila manje više zadovoljavajuća, borba sa sušom i zalivanje se odužilo ali i isplatilo, a pečenje rakije (12 dana
icon_zbunj.gif
), na kraju svega donelo zadovoljstvo i opravdalo uloženi rad i sredstva ...

... :ppozdrav: ...

"miroljubceful"... Srećno ...

Poslednja izmena:
Da li je ovo rak korijena?
Sadnice stenleja sam zasadio prošle godine planirajući da prekalemim na kajsiju neku su izmrzle pa sam ih prekratio, ali ove godine sam odlučio da ih presadim kad u korjenu imam šta i vidjeti... Redovi nisu tamo gdje su bili i ponovo sam zasadio sadnice na kojima nisam primjetio ove izrasline ali se plašim da i one nisu zaražene i da li ikako mogu saditi na toj parceli jer su zaražene sadnice tu bile godinu dana??? Šta raditi?

20151118163517.jpg

20151118163653.jpg

Jeste, rak je zasigurno na prvoj, na drugoj se loše vidi, ali po obliku nema šta drugo biti. Na samoj žili to nije toliki problem ali na stablu jeste. Nemaš više šta da preduzmeš, zasadio si nove na kojima nisi primetio, i zasadio si na drugom mestu, sad ih radi i ne gledaj puno ispod zemlje :osmeh:

sto se raka korena tice nemora da znaci da je sadnica bila zarazena,ko je radio sadnice zna o cemu govorim,posle niza godina proizvodnje sadnice na istoj parceli krecu da oboljevaju od raka,najizrazeniji je i najlakse se manifestuje kod zdrave podloge kolta,dok je kod sljive redji slucaj,velika je verovatnoca da su se zarazile u tvom zasadu,jer iako nije sadjeno na istom mestu koren prethodnih biljki se godinama kretao po celoj parceli,ne tvrdim da su sadnice bile zdrave,vec da niko sa sigurnoscu nemoze znati sta je razlog,inace kod 1-godisnje sadnice rak se razvija jos po klijanju biljke iz kostice

Ma na ovoj parceli 10 godina nije bilo voće, bila detelina. Sad sam u dilemi da li ikako smijem saditi i ako red pomjerim za 2m jer su te zaražene sadnice bile godinu dana pa da nije bakterija ostala u zemlji???

ako je problem do sadnica nisu mogle nikako da puste koren toliko,za svaki slucaj mozes da ubacis krec u jame,to ti je dezinfekcija

Mene su kiša i sneg obradovali jer sam prošli vikend razbacio veštak i odmah potanjirao, a juče posadio nove sadnice tamo gde su mi se neke osušile, taman posadio a popodne kiša i sada sneg, milina :)

Ja sam uspio sve zavrsiti u zadnje 3 sedmice ...plavo prskanje...krecenje i mrezice...djubrenje
Ostalo je jos rezidba pa vidjecu kako vrijeme posluzi
Kada vi radite rezidbu?

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

Rezidba krece od sad pa do pocetka vegetacije. Ako nemas puno stabala i ako rezes samo svoje voce, najbolje ti je da orezes u februaru... Ko ima mnogo voca, krenuo je u rezanje i koristi svaki lep dan za rezidbu...

Hvala na savjetima ...imam 60tak vocki tako da imam vremena zavrsiti sve to kako si rekao u februaru ... Ima li neko ogranicenje sto se temperature tice kada se orezuje? Mislim na niske temperature ...

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

Da li sam zakasnio za bacanje djubreta već krenule ove kise mislio sam stajalo i npk valjda će naici neki malo suvlji period ili da bacim npk bez obrade zemlje pa onda na prolece stajalo i tanjiranje ili šta nadjem

Sent from my iPod touch using Tapatalk

NPK i Stajnjak posle razbacivanja treba uneti u zemlju, nista ne znaci da razbacis po povrsini. NPK je uzemno djubrivo, treba ga uneti u zemlju (na ovaj ili onaj nacin), ako ga bacis po povrsini racunaj da je baceno u pravom smislu te reci... Ako si vec planirao djubrenje sledece nedelje javljaju suvo vreme, kad se prosusi zemlja da moze da se udje traktorom razbaci djubrivo (stanjak i NPK) i odmah zafrezuj :ppozdrav:

Nazad
Vrh