Šljiva

Izvinjavam se sto nisam u mogucnosti da prelistam svih 237 strana postova, ali bih zeleo da zasadim nekih desetak stabala sljive za svoje potrebe (pekmez i rakija), posebno nagovestavam ovo za rakiju jer ove godine sam ispekao nekih 30 kazana i sve voce cistio prao podesavao ph enzimi kvasci, znaci rakija mora da bude odlicna, pa bi me zanimalo koju sljive da uzmem, zbog oprasivanja itd. da je slatka i socna... smanjuje se proizvodnja secerne repa ima secer da bude skup... :D salim se malo.
sta predlazete.

Izvinjavam se sto nisam u mogucnosti da prelistam svih 237 strana postova, ali bih zeleo da zasadim nekih desetak stabala sljive za svoje potrebe (pekmez i rakija), posebno nagovestavam ovo za rakiju jer ove godine sam ispekao nekih 30 kazana i sve voce cistio prao podesavao ph enzimi kvasci, znaci rakija mora da bude odlicna, pa bi me zanimalo koju sljive da uzmem, zbog oprasivanja itd. da je slatka i socna... smanjuje se proizvodnja secerne repa ima secer da bude skup... :D salim se malo.
sta predlazete.

Čačanska Rodna...

Danas pocupao nesto cacanskih rodnih i na svakom korenu ima neka guka kao tumor velicine pesnice.Kada ga ocenes sekircetom unutra tvrdo i zrnaste strukture.Sadnice 5 godina i kao da su zakrzljale.
Prvi put ovo vidim..
Zna li iko ista ili je to normalno.
Pokusacu da uslikam.

Posadio ove godine u 2 mjesecu prakticno u blato dosta sadnica voca pa i sljive. Kupovo ovdje u najblizem polj. institutu u njihovom rasadniku , trazio najbolje sljive za jelo koje imaju, dali mi cacanska najbolja, cacanska ljepotica, cacanska rana i receno mi je da moram da zasadim i oprasivaca pa mi dali ruth gerstetter.

Sve se primile, sad bi da im bacim stajnjaka , koliko kolicinski max po sadnici i koliko blizu, u pitanju je govedji stajnjak.

Posadio ove godine u 2 mjesecu prakticno u blato dosta sadnica voca pa i sljive. Kupovo ovdje u najblizem polj. institutu u njihovom rasadniku , trazio najbolje sljive za jelo koje imaju, dali mi cacanska najbolja, cacanska ljepotica, cacanska rana i receno mi je da moram da zasadim i oprasivaca pa mi dali ruth gerstetter.

Sve se primile, sad bi da im bacim stajnjaka , koliko kolicinski max po sadnici i koliko blizu, u pitanju je govedji stajnjak.

Al' su mangupi, dali ti rut kao oprasivaca. Kao da vec nemas dovoljno sorti koje ce da oprasuju jedna drugu. Rut stize krajem 6-og meseca. Ja imam nekoliko u svom vocnjaku (uvalili mi prilikom kupovine a da nisam znao), prosle jeseni sam tik pored njih zasadio druge, kad stignu na rod cupam rut.
Posto je prva godina tvojim sljivama, dovoljno je dve dobre vile rasturiti oko stabla, ne suvise blizu, i po mogucstvu uroviti.

Jeste li odradili jesenje bakarno prskanje? Kod mene jos dobro list zelen, javljaju jos lepog vremena pa cu sacekati...

Kad pridjes blize moguce je, a naveo sam tanjiracu bezveze, ima tu i drugih orudja :)

Sad se setih, tanjirao sam kod kuće oko kajsija na džanarici, bogami se pojavilo korenje na sve strane, šljiva je verovatno na džanarici, znači tanjirača nikako, čak ni dalje od stabla ako mene pitate :)

Nazad
Vrh