marceta.b.
Član
Gorski Car jako dobro izgleda i kod mene ima takvih ali većinom su mladari od 15cm pa do 25 cm
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Po meni bi već trebao,ima tu preko 70-80 cm.Ja sam moje mlade kajsije na toj dužini još pre neki dan.Kad pinciras?
Pozdrav kolege vocari, novi sam ovde mada vas pratim unazad mesecima a posto mi nista konkretno nije trebalo nisam se ni oglasavao. Ovo konkretno nije moj problem nego od kolege.
Ja imam samo jedno takvo drvo ali kolegi je ceo mladi vocnjak. Kazu hoce da je od herbicida posto u okolini ima dosta zita pa ako je duvao vetar a neki kazu da je bolest pa ako je neko nekada imao taj problem da da neki savet. Da li se to leci ili se vadi drvo.
Ovo slike iznad su od mog drveta sto je zahvaceno time.
Kad pinciras?
Gorski Car jako dobro izgleda i kod mene ima takvih ali većinom su mladari od 15cm pa do 25 cm
Kalem voće Smiljković - Kruševac, znam da je antireklama, ali ni meni nije drago što ću 30 sadnica vaditi i izgubiti 2 godine, sađene su u proleće 2014.Takva je i kod mene isto. Šarka.
Gde si uzeo sadnice?
sljivar
...a da nisu u pitanju oštećenja prouzrokovana od strane nekih od vašiju, npr Brachycaudus helichrysi (šljivina vaš savijačica, ili kako je već gdje zovu) ??? Pitam iz razloga što indentične probleme susrećem na stablima koja niti su blizu bilo kakvih ratarskih usjeva (dvorište kuće) niti im je zemljište održavano bilo kakvim hemijskim srestvima. Pored toga, još u rano proljeće primjećen je veoma zabrinjavajući broj bubamara i mrava na stablima na kojima su se, evo kasnije primjetili identični problemi a znamo čime se bubamare i mravi hrane. Vidim (u literaturi) da ta vaš savijačica zna dovesti do ovoga što imamo ovdje na slikama, a da se njeno suzbijanje zasniva na tretmanima još u to rano proljeće kada se prezimljujuće forme počnu hraniti lisnim i cvijetnim pupoljcima, a prije nego "odlete" na sekundarnog domaćina...
Što kažu na jednoj od društvenih mreža #samopitam
Обрадовићу, јеси ли имао знакове шарке прошле године?
@Gorski car
A sta raditi kad je celo drvo takvo kao na prvoj slici?
Обзиром да болест није излечива и да се шири на сво коштуњаво воће (чак и неке корове) постаће значајан проблем у воћњацима. Шарка шљиве је у Мађарској и Румунији напала трешњу и вишњу па се ускоро очекује исто и код нас. Локално је шире биљне ваши а глобално подлоге и калемови.Kalem voće Smiljković - Kruševac, znam da je antireklama, ali ni meni nije drago što ću 30 sadnica vaditi i izgubiti 2 godine, sađene su u proleće 2014.
Постоји директива ЕУ, мислим из 2000. г., да се такве саднице уништавају.posto me zao da vadim
...i na kraju, još jedno pitanje za sljivar! Šta misliš ko bi nam sad znao dati bolji savjet, Trkulja, Dimić ili Mićić ? Praksa je ipak osnova svega...
Čim bude prilike postavljam slike problematičnih stabala...
Slike postavi obavezno.
Samo Dimić, ova dva su samo da nekažem šta....uf uf.
Sale iz kog mjesta si,i koliki je zasad u pitanju.