Šljiva

Izbijanje mladara na samo jednoj strani sadnice (neravnomerno) nije do sorte vise je do same sadnice tj pupoljaka. Kod mene na Č.Ranoj su tako izbili mladari sa samo jedne strane, retko koja je krenula kako treba. Kod lepotice nisam imao tih problema, kod lepotice imam problema na 5-6 sadnica krenule su mnogo nisko, ja sam ih skratio na 70cm tih 5-6 je krenulo na oko 30cm ovo gore se osusilo, ali dobro napreduju (bilo je jakih mrazeva oko nove godine mislim da je na tih 5-6 komada bilo izmrzavanja ali nista strasno vazno je da napreduju) . Sa ostalim sadnicama sve je onako kako treba da bude za vikend idem da pobodem cackalice, planiram vazu kao uzgojni oblik. Sve u svemu od svih sljiva (raznih sorti) koje sam posadio u sezoni 2014/15 nije mi se primila samo jedna jedina sadnica, prezadovoljan sam prijemom :ppozdrav:

To što sadnice ne izbijaju ravnomerno posledica je toga što su im oštećeni pupoljci priliko vađenja u rasadniku, a ređe prilikom transporta i sadnje. Jednostavno kad pogledate sadnicu a ono svaki drugi pupoljak ne postoji. Prekratite jednu od tih što su pustile samo nisko, i to tako da prekratite iznad nekog olistalog pupoljka, tu će se formirati produžnica i za meseca dana ćete dobiti novo stablo od 1 metra visine. E kad njega pincirate onda ćete videti šta znači grananje, znači na svakih par santimetara grana, fantazija.Imam negde slike kako je to kod mene ispalo, postaviću čim nađem.
Jedini lek je rovašenje, ja nisam to masovnije primenjivao do ovog proleća , sada smo odradili i mislim da je bilo efekta, s tim da baš oni nepostojeći pupoljci nisu mogli naravno da puste.
aaa.jpg

Inače ova prekraćena sadnica je sađena u jesen 2013. god, onda je prošle godine pretrpela jak grad, i jesenas smo, posle jako puno truda ipak odlučili da najgore sadnice vratimu "u glavu", i krenemo ispočetka, mada s obzirom da imaju dobre žile jako brzo rastu, ali ipak kasne. Na narednoj slici se vide one kojima smo kratili grane koje su oštećene ali ipak su donekle spašene.

a.jpg

Poslednja izmena:
I ja sam neke skratio kao na Žicinoj prvoj slici,uglavnom jedan manji deo sadnica je bio "jači" i lepši za videti čak je moj deda komentarisao da je mogao sve takve da pošalje ... e baš te sada prave problem.

@ZICAPROM

Sadnice koje su nisko krenule, planirao sam da ih skratim (kao na tvojoj prvoj slici). Sto se tice rovasenja gde god sam rovasio grana jos uvek nije krenula, kao da nisam odradio kako treba (nije mi prvi put da rovasim)...

Mislim da je u 6om već kasno jer treba ta grana da izraste dovoljno da se spremi za zimu, a to bi onda bio 15.6. kao poslednji termin.

Ja sam rovašio na proleće kada nabubre i recimo da je procenat 4 od 5 ili 3 od 5 krenulo, znači neće svaka da krene iako istu stvar uradiš...bilo je na trešnjama ali mislim da ne menja stvar.

Pozdrav kolege vocari, novi sam ovde mada vas pratim unazad mesecima a posto mi nista konkretno nije trebalo nisam se ni oglasavao. Ovo konkretno nije moj problem nego od kolege.

2dvicti.jpg

vcrjgz.jpg

Ja imam samo jedno takvo drvo ali kolegi je ceo mladi vocnjak. Kazu hoce da je od herbicida posto u okolini ima dosta zita pa ako je duvao vetar a neki kazu da je bolest pa ako je neko nekada imao taj problem da da neki savet. Da li se to leci ili se vadi drvo.
Ovo slike iznad su od mog drveta sto je zahvaceno time.

Rana iNajbolja ponovo mi bile pune cveta prskano borom dva puta u cvetu i ponovo je sve opalo nije ostalo ni 10% na granama. Više neznam šta da radim.

I kod mene je ista situacija sa rodnom i stenlejom,takođe korišćen bor u cvetanju a zato je požegača odlično zametnula plodove.

Послато са GT-I9505

jedno brzinsko pitanje :) ...
na ovim dvogodisnjim sadnicama ... ove vodopije da li bi trebalo odma zalomiti sve ili ostaviti pa kasnije u rezidbi uraditi ?
i isto tako na primarnim granama treba li sada sta raditi ili ne ?
WP_002011.jpg

Zagrah ja imam 3 kom takvih u vocnjaku i mislim da su to neki insekti smotavci i sl. Prskao sam actaru ali nista. Sledece cu neki drugi insekticid. Ima doata paucine po drvetu i neke musice sa dugackim krilima. Inace mislim da je to posledica sto kad sam prskao jesenje na te tri sljive me uhvatio mrak pa se nije bas videlo

Molim vas za malu pomoć. Imam oko 20 mladih sadnica šljive ali je svima ovako šareno lišće, da li je šarka u pitanju?

Шарка је то. Не треба куповати саднице на тржницама. Треба узети од расадничара, а на велике количине и једном-двапут љети обићи саднице. Ипак, прави расадничари воде рачуна о болестима - бар оним видљивим.

Nazad
Vrh