Šljiva

Jugi ti hoces sljivu za susenje,idi na 4x4 ili 5x4 jer ces je verovatno formirati na 80-90 cm ili mozda i 100cm nema svrhe da susarsku sljivu radis na 4x3 ili 3x3 tebi krupnoca ploda i gusta sadnja ne znace nista

Krupnoca ima glavnu ulogu, naravno, ne bih sadio gusto da ih dobijem na broju, a izgubim na krupnoci... Sljive idu na susenje, jedino ako dobro poznati brat Rus ne kupi za svoje trziste :osmeh:

Kad ostavis 2m okolo opet ne mozes da prolazis traktorom jer kad se sljiva razgrana nemas mesta za prolazak. Trebas da prodjes traktorom i atomizerom, treba da obradis taj deo zemljista itd. Ja ne bi ostavljao manje od 3m nikako.
Otkud znas sta ce komsije u buduce raditi na svojim parcelama, ne sadi se sljiva za godinu dve nego za 20-30god. U buduce te mogu tuziti da ti je sljiva blitzu medje pa ces morati da povadis dva spoljna reda. Da sam na tvom mestu ne bih rizikovao, bolje sigurna dva reda nego nesigurna 3 i ne bih sadio gusce od 5x4 :ppozdrav:

3 reda uz normalnu obradu nemoguce na 11m sirine,pitaj drugog komsiju da ti proda 1m :) a sto se tice komsije sa moravkom,koliko je on ustupio do tebe toliko ces morati i ti od njega

Gorski je sve u pravu što ti je napisao jedino razmak u redu može biti 3 metra znači 5*3 i 3 metra odmaknuto od uduta ipak tu treba prolaziti traktorom.Danas si dobar sa komšijom a sutra k0 zna:ppozdrav:

Imam parcelu 240 Duzina i Sirina 11 metra... Da li je izvodljivo posaditi tri reda?? Sa jedne strane je takodje sljiva od komsije, a sa druge livada... Da li mogu stati 160 sadnica???

Ja sam imao istu dilemu skoro,moja parcela je sirine tacno 10m. Prvobitno sam razmisljao 3 reda i razmak 4x4 ali sam od toga odustao i posadio 2 reda a razmak 5x3. Do komsija imam 2.5m i mislim da nisam pogresio.

mozes Jugi i da sadis na cik cak,samo je problem ako hoces da obradjujes traktorom,ako neces traktorsku obradu i prskanje mozes i na 3x3

Moje iskustvo za sadnju slive je 4x4 metra.Sledeci red sam sadio tako sto sam ga pomerio za 2 metra u odnosu na prethodni,tako da sljiva ima vise mesta za sirenje,a ujedno mi koristi za izlaz ulaz traktore u red ona dva metra sto je pomaknut.Moje misljenje za ranku je da ona u sustini ne radja alternativno ukoliko se redovno orezuje ,tj.jednogodisnji lastari seprorede na jedan do dva iz jednog mesta i skrate na 1/3.ranka je karakteristicna po tome kad se skrati ona iz tog mesta potera po 5-6lastara i zato je zovu metlas.Takodje mogu da obezbedim kalem grancice od ranke belog ploda ukoliko je neko zainteresovan.

Miroljube,kod mene u selu ima dosta starih stabala crvene ranke,samo je pitanje da li ima na njima mladara za kalemljenje.

Послато са GT-I9505

ma nema nigde gde god sam trazio,jedino ako je nege neko sekao grane ili sl ili se polomila od roda pa iam nesto jer ih niko ne orezuje,a i ad ima tako nesto to bi biel zanemarljive kolicine,ipak cu morati ici do Ribarske banje da orezem tecine i da ih nadjubrim malo da mi izadju za cip

mene zanima zasto bi neko uopste kalemio ranku kad se ona razmnozava izdancima i zasto bi je orezivao kad ja samo obradjujem redovno i bacam djubrivo kao lud i radja svake god

mene zanima zasto bi neko uopste kalemio ranku kad se ona razmnozava izdancima i zasto bi je orezivao kad ja samo obradjujem redovno i bacam djubrivo kao lud i radja svake god
Неће људи да им расту изданци па калеме на џанарику. Џанарика има и дубљи коријен па мање трпи сушу.

kolega sa foruma zeli da mu okalemim crvenu ranku,zeli sa zetom da podigne zasad od 1 hektara crvene ranke kalemljene,na meni je da pronadjem zdrave kalem grancice,okelemim coveku,vec sam se raspitivao o dobrim i losim osobinama,da zna sta moze ocekivati,iako niko jos nema iskustva sa time covek je resio da isproba taj sistem,moze sebi da priusti takvu probu,na osnovu poznatog o podlozi na kojoj se kalemi i odlikama ranke trebalo bi da se dobije nesto boljeg kvaliteta od ranke,ali to su samo nase pretpostavke,videcemo sat ce biti

ma nema nigde gde god sam trazio,jedino ako je nege neko sekao grane ili sl ili se polomila od roda pa iam nesto jer ih niko ne orezuje,a i ad ima tako nesto to bi biel zanemarljive kolicine,ipak cu morati ici do Ribarske banje da orezem tecine i da ih nadjubrim malo da mi izadju za cip
Koja bi debljina i dužina mladara bila optimalno dobra za kalemljenje ..? Prošle godine sam dosta jako orezao jedan deo šljivika sa 12-ogodišnjom C.rankom. Krajem sedmice planiram da ga obiđem i ako vreme dozvoli isprskam i orežem, pa bih mogao pogledati da li ih ima i koliko ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh