Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Valjevka se kalemila do pre nekih 10-ak godina ali nije bilo potraznje za njom pa je zato niko i ne kalemi vise,sad sta je pravi razlog za to ne znam,Timocanka se prodavala pre par godina ali jako slabo pa su jednostavno ljudi pestali da je kaleme,ili i ako je kalemi neko radi samo u nekim minimalnim kolicinama 100-ak komada jer niko nece da kupi vise od par komada da isproba i odustaju iz nekog razloga od dalje sadnje iste i jako je tesko naci,dok Valjevku ne kalemi bas niko nesto slicna sudbina ceka i Grose feliciju koja nje cacanska sorta,prvih godinu-dve kada se pojavila kod nas imala je dobru prodaju sadnica ali je poslednje 2 godin potraznja za njom gotovo nikakva,tako da polako ako nastavi tako za 2 godin i ona ide u istoriju jer se sve svodi na komercijalu,kako zasadi tako i proizvodnja sadnica,kalemi se i sadi samo ono sto ima trziste i koliko toliko sigurnu prodaju,a i ljudi se boje da eksperimentisu pa se drze sigurnih i proverenih stvari,mada sam ja za opciju da ako posadis 20-30 raznih sorti neces propasti i treba isprobati sve
Ako budeš kalemio na ovaj način i ja bih kupio 10-ak komada@miroljubceful
Druze ako ti nije problem, nakalemi nekoliko sadnica Crvene Ranke na podlogu dzenerike. Da isprobamo takvu kombinaciju, Crvena Ranka je obicno sadjena izdancima na sopstvenom korenu koji je slab. Da vidimo da li ce se kalemljenjem, zastitom i orezivanjem koliko toliko resiti problem izrazito alternativne rodnosti ove sorte. Recimo da probamo da je vratimo u zivot, na neki novi nacin.
Imam i ja sličnu dilemu širina nekih 12m mislim realno da za šljivu tu mesta nema naravno za tri reda.Po meni do komšija min. 3mImam parcelu 240 Duzina i Sirina 11 metra... Da li je izvodljivo posaditi tri reda?? Sa jedne strane je takodje sljiva od komsije, a sa druge livada... Da li mogu stati 160 sadnica???
Predhodni sljivak je na 4 metra sadjen, neki kod mene sade na 3 metra, ali ili ne ulazu dovoljno ili one jedna drugoj smetaju da rastu, 3 metra su visoke i posle 5 godina i posle 10 godina... Da li gustina utice na porast ne znam, ali ipak sljiva je sljiva nije visnja, sto vise raste vise rodi i naravno vise djubriva trazi..pa to je 53 u redu 236/53 je otprilike 4,4 m neki sade i na 2 m, ja bih sadio na 3 m razmaka u redu tako da bi i vise stalo
E vidis jedan je posadio sljive do mene na 1 metar do 1.3 metra od medje, mada cu ja to resiti za koji dan, ili neka ih presadi ili cu ta ih skratim na razumnu meru... U mom kraju gde su komsije normalne, sljivu visnju dunju sade 2 metra od medje... I to se postuje, e sada manje od toga jos niko nije ostavio, osim ovog sto hoce svadju samnom i samo bocka ne bili ga sjebao ...Imam i ja sličnu dilemu širina nekih 12m mislim realno da za šljivu tu mesta nema naravno za tri reda.Po meni do komšija min. 3m
Da ako misli da radi traktorom obradu - na to nisam racunao.Jugi druze tesni su 11m za 3 reda, okolo moras da ostavis minimum 3m za prolazak traktorom to ti je vec 6m i ostaje ti 5m taman za dva reda. Tu moze da stane nekih oko 120 komada... Zavisi na koliko ces da sadis...