Šljiva

Koliki bi prinos stenleja trebao da bude u 7 godini po stablu?

Uvek ima ono OD - DO, ali recimo prosek oko 50 pa i možda 60kg. Ako ste sadili na 3m između stabala prinos će biti nešto manji znači oko 50kg, ali ako ste sadili na 4m i pustili duže grane onda bi trebalo 10-tak kila više. Sve u svemu sve zavisi kako radite voćnjak jer od toga zavisi rod može to biti 20-30kg ali ne sumnjam da postoje voćnjaci gde u 7. godini ljudi beru i po 70kg. Prosek je tu oko 50 kg i to možeš da koristiš kao referencu.

Ja recimo prvu folijarnu prihranu radim u nekon intenzivnijem porastu plodova i obično sam uzimao VUXAL SUPER sa mikroelementima i kasnije pred zrenje sam koristio neku formulaciju sa puno kalijuma zbog ravnomernijeg zrenja, druga folijarna prihrana nije rađena, u zemlju sam u jesen stavljao NPK a u martu i maju KAN. Bor sam koristio , pa u poslednje 2 godine nisam ali pošto imam problem da mi se Č. Lepotica ne opraši do kraja kako treba tj.ostanu mi jedno 20% bez koštice i opadnu, pa ću sad dodati Bormax samo se još mislim da li u belim balonima ili u cvetu. A što se tiče folijarnog u cvetu, kao što rekoh ja to nisam do sada radio ali sam čuo i evo pročitao preporuku Agromarketa za njihovu Fitofert liniju ( vidi link dole) i oni su ovde malo preterali jer ga preporučuju non stop ali sam eto hteo da ubacim makar jednom, nije puno skupo ali sam hteo da čujem da li je neko koristio i video vajdu ili nije. A takođe imam nameru da jednom u toku godine ubacim Slavol, verovatno posle cvetanja, pa može nečije iskustvo povodom toga i period kada je to odradio, hteo bi da ne bude kad i Vuxal a opet da ne bude puno kasno jer sam čuo ili čitao da produžuje vegetaciju pa teško opada list.
http://www.fitofert.com/images/stories/fitofert/program-prihrane/voce/voce-003-x.jpg

Ako mozes izbegni Fito fert folijarnu prihranu. Koristio sam je u povrcu i ne daje nikakve rezultate. Koristio sam je i folijarno i fertigacijom i nista, secerna vodica.
Ove godine sam kupio haifina djubriva i fertilider za folijarno u vocu pa cemo da vidimo sta ce biti. Jeste da "malo vise" kosta ali verovatno vredi, Javicu rezultate cim pocne sezona.

Ovo vrijeme je baš čudno kod mene šljiva procvjetala, danas slikano.

Уком стадијуму се налазе кајсија и бресква када је шљива процветала?

Prosle godine nisam bio kuci i vocnjak je sam sebe obradjivao :D i ostalo potrebno :D sto znaci da ni do cega nisam pipnuo sve je super valjda bearalo i rodilo, i ove godine udjem u vocnjak i gledam ga deluje mi normalo, ali cim sam zakoracio u njega video sam problem: Sljive su mi ostale na granama tj osusile se i ostalo, ali nisu opale pa me interesuje da li je to LOSE i kako cu da maknem ove sljive su stoje jos uvek?

Poslednja izmena od urednika:
Добио си одговор у теми кајсија
A sa istim prskam i sljive i kajsije? od sljiva imam ceo vocnjak takav :D a od kajsija samo jeno stablo izgleda da komsjie vise vole kajsije :D

- - - - - - - - - -

Moze da mi napises pravo sa cim sve treba da preprskam sljive jer cu ove godine zaposliti neke radnike da mi to odrade.

Kakvo vreme, takvi i ljudi. Bez da ikoga uvredim, cini mi se da niko nema vremena da se vrati unatrag da procita sta ga interesuje, bolje mu je valjda ovako, ima dobrih ljudi koji ce konkretno odgovoriti.
Prosla godina za svo voce je bila izvanredna, rodilo je i u vrzini...nece svaka godina biti takva. Minimum poslova se mora ispostovati ako se zeli uspeh u poslu.
Rasturi vocarsko s jeseni, odmah zaori ili podrij. U vreme mirovanja orezi, nateraj stablo na rod. S proleca u vreme cvetanja zastiti od monilije, ne upotrebljavaj insekticide, ubices pcelu...a sto bih dalje pisao kada sve to lepo pise nazad, samo se lepo vratite i procitajte.
Skini svaki plod koji je ostao, to je izvor zaraze.
Stenleju ne treba oprasivac, ako bas moras, posadi neku da ti umiri savest.
I tako dalje i tako blize...

Ovo je nesto na moj racun ali ako nisi procitao ja sam napisao: ,,Pozdrav drugari imam par pitanja da li ste raspolozeni da mi pomognete"? Prvo sam pitao da li mozete. Kako cu nesto da trazim da procitam, ako ne znam sta je to nesto? Prvo mi je trebao odgovor na to sta je a onda kako da to odstranim. Ali hvala i tebi.

Prvo se koristi pretraga na sajtu. Zatim se po želji i potrebi pročita tema koja ima čitavih 73 strane i nema šta nema rečeno.

Zbog ovakvih ponovljenih pisanija i ima toliko stranica, pola može da se obriše i obrisaću "jednog dana" :)

Mumificirani, osušeni plodovi bilo da su kajsije ili šljive isti je đavo. Zdrava logika ti kaže da se protiv toga ne prska, nego se lepo rukama i štapovima skida, time oštećuješ grane pa je naravno najbolje da plodove uopšte i ne ostavljaš da trunu nego barem otreseš stablo posle berbe.

S.Tomasevic, uopste nisam mislio na tebe, ne pronalazi se...uopsteno sam mislio.
Sad kad si me prozvao, kad god ti treba neka pomoc, rado cu ti pomoci onoliko koliko znam, ono sto ne budem znao, necu se javljati. Napominjem da sljivu radim vec 23 godine unazad, neka iskustva vec imam.

Pozz zupa100!

Nisam stigao da slikam jer je pao mrak, slikacu prvom prilikom pa cu vam pokazati. Covek koji mi je orezao stari vocnjak je na sopstvenu inicijativu usao u mladi vocnjak koji sam sadio 4x2,5 u kome sam formirao vitko vreteno, "majstor" je uspeo da mi posece sve centralne grane, tj vodilje i fakticki prevede krosnju na vazu jer je mislio da ja to hocu ali da nisam znao da isecem centralnu granu, valjda je mislio da mi je promakla?!!? E sad, da nije tuzno bilo bi smesno(jer ima preko 100 komada na kojima nemam predstavu kako ispraviti) molim za savet sta ciniti u mojo situaciji i kako ponovo izvuci neku vodilju za gornje spratove.

Ako smem ja da pokušam sa idejom...najvišlju granu, tu koja sad ide bočno, prekrati da ostanu samo 2-3 pupoljka ali tako da vršni tj onaj na kraju grančice koja ostane bude sa gornje strane, tako će odatle da raste nova grana pravo u vis, prekrati tačno iznad tj posle tog pupoljka.

Šta drugi misle za ideju?

Nazad
Vrh