Šećerna repa 2011 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Povecace oni cenu, jer kad dodje stani-pani, a oni nemaju dovoljnu kolicinu ima da daju 4 din+stimulacije. :D

Pa vide ce oni ove godine ko ce im sejati ima samo jedna secerana da im radi ako nebudu imali sirovinu. Ako vec sve vezuju za euro stvarno mi nije jasno sto i cenu ne vezuju za euro.
Post je spojen: [time]1296386187[/time]
Ma ni uljare nece bolje proci koliko vidim i cujem sa ovim paritetima za min djubrivo nece se bas narod otimati za setvu suncokreta

Mića967 je napisao(la):
Ako cena nebude kao štosam ranije napomenuo barem 40 eura po toni mislim daću odustati. :ppozdrav:
mico ::svaka cast:: Na ovom postu. Ali mislim da ce vecina sejeti repu jer ce oni lepo sve obecati,ali kad dodje jesen onda ce opet da zeznu stvar.kao i svake godine sto urade.ali opet mnogi je i dalje seju.

Zike volim da sejem šećernu repu kao ratarsku kulturu ali ako tu nema zarade okrenućemo se drugim kulturama. :cao:

Poruka

Kolika bi cena bila sećernoj repi na njivi da kupim. Hranio bih ovce sa repom tokom zime. Znači bez odbitaka i nezavisno od digestije. Radi se oko dva vagona.

Cena šećera u prodavnicama je prešla preko 100,oo din tako da od predhodne kampanje kajmak su uzele Šećerane. Mi proizvođači nebi imali ništa protiv kada bise izvršila doplata, jer ako hoće da imaju sirovinu za predstojeću kampanju to bi im bio pravi potez u suprotnom ništa od ::vadjenje_repe::barem što se mene tiče. :ppozdrav:

Mića967 je napisao(la):
Cena šećera u prodavnicama je prešla preko 100,oo din tako da od predhodne kampanje kajmak su uzele Šećerane. Mi proizvođači nebi imali ništa protiv kada bise izvršila doplata, jer ako hoće da imaju sirovinu za predstojeću kampanju to bi im bio pravi potez u suprotnom ništa od ::vadjenje_repe::barem što se mene tiče. :ppozdrav:
Lepe želje, ali ništa od toga. Neće oni deliti kolač sa nama. Jedino rešenje ne posejati.

Mića967 je napisao(la):
Prvo doplata 60-70 para po kili, nova cena 5 din po kili i u roku od deset dana bi zavrsili sa ugovaranjem za ovu godinu.Samo na taj nacin bi se narod vratio proizvodnji Secerne Repe

Evo upravo sada je bio prilog kod Zaharija o šećernoj repi i Vojvodina agrar ima čvrsti stav da je ove godine neće ugovarati sa domaćim šećeranama.Po njihovim rečima druge ratarske kulture već ovog momenta imaju zagarantovane cene Uljarice 300 e/t pšenica 200 e/t kukuruz 155e/t. :ppozdrav:

pri tim cenama je veća zarada na repi. treba očekivati mnogo bolju godinu za repu 2011. teško da će se ponoviti tako kišna godina 2011. i prinosi soje oko 5 tona, kukuruza 12 tona/ha.
ne bih nikoga da ubeđujem, ali treba povesti računa o toj grani industrije koja u ovom trenutku vredi oko 400 miliona dolara ili 300 miliona evra. koliko je to tona kukuruza? to je otprilike 2 miliona tona kukuruza ili ti oko 200.000 ha pod kukuruzom sa prinosom od 10 t/ha suvog zrna.
mislim da bi država trebala da odreaguje sa doplatom od 30 para za iduću godinu, jer je to stavka vredna milijardu dinara na godišnjem nivou, a donosi u budzet nekoliko puta više novca. plus cena od 3,9 - 4 dinara je ona kojom bi bili zadovoljni proizvođači šećerne repe.
pri cenama šećera na svetskom tržištu, sigurno nema potrebe da uvozimo skup šećer.

zcurcic je napisao(la):
pri tim cenama je veća zarada na repi. treba očekivati mnogo bolju godinu za repu 2011. teško da će se ponoviti tako kišna godina 2011. i prinosi soje oko 5 tona, kukuruza 12 tona/ha.
ne bih nikoga da ubeđujem, ali treba povesti računa o toj grani industrije koja u ovom trenutku vredi oko 400 miliona dolara ili 300 miliona evra. koliko je to tona kukuruza? to je otprilike 2 miliona tona kukuruza ili ti oko 200.000 ha pod kukuruzom sa prinosom od 10 t/ha suvog zrna.
mislim da bi država trebala da odreaguje sa doplatom od 30 para za iduću godinu, jer je to stavka vredna milijardu dinara na godišnjem nivou, a donosi u budzet nekoliko puta više novca. plus cena od 3,9 - 4 dinara je ona kojom bi bili zadovoljni proizvođači šećerne repe.
pri cenama šećera na svetskom tržištu, sigurno nema potrebe da uvozimo skup šećer.

A zašto bi država dotirala neke pare za repu :sta: šećerane su ove godine imale EKSTRA ZARADU na š. repi, kupile vrlo jeftino repu a sada šećer prodaju skupo, a da popričamo malo i o paritetu 1 - 18 za kg. šećera pošto bi onda bila repa, pa zar nebi bilo pošteno da i oni malo odreše kesu i plate stvarnu realnu cenu repe.
Trebale bi kao što je Mića967 rekao da plate i za lane veću cenu repe pošto već tako skupo prodaju šećer. ::jako_besan::

šećerane su izašle sa po meni visokom cenom, koja bi proizvođačima trebala da obezbedi profit od oko 1.000 evra po ha, onim boljima i mnogo veći. pošto su proizvođači ove godine tu profit ostvarivali na drugim kulturama i to im je malo. lično, sejaću repu i soju ove godine. daj bože da se ponovi prošla godina da imam 5 tona soje po ha, i 62,5 tone repe po ha, sa većom digestijom i ovom cenom imaću prihod od oko 220.000 dinara, a na soji 150.000. prinos repe i sušnoj godini bi trebao da bude na tom nivou, dok za soju tako nešto nije moguće.
koliko sam čuo sunoko je prodavao svoj šećer unapred po 52-53 dinara, da bi isplatio nord-zucker, a ne po ovako visokim cenama trenutno.
ne branim nikoga. to su činjenice. niko ne garantuje da će cena šećera ostati na ovako visokom nivou, kao ni cena soje, kukuruza i ostalih proizvoda. ipak mislim da je u interesu države da ima ovakvu industriju, koja na svetsko tržište plasira prerađevinu, a ne sirovinu. takođe te pare bi otišle proizvođačima, a ne šećernoj industriji.
problem je što u državi niko ne planira dugoročno. monopoli, neuređeno tržište, sve to ide preko leđa proizvođača i potrošača.
računica je prosta, 10 miliona evra za jednu godinu potpomaže industriju od 300 miliona evra. koliko ono beneton i jura dobijaju po radnom mestu, a koliku vrednost stvaraju na godišnjem nivou?

E kolega zcurcicu tvoji argumenti su stvarno na mestu.
Teoretski stvarno sve je tako.
Ali...

Kada se sve proizvede i kada dođu na kraju oni otimači na vagi i digestiji, onda tvoja priča nema smisla.

Većina dugogodišnjih proizvođača repe u mom kraju neće sejati repu ove godine.
Zašto - i pored svih tvojih aduta - jasno je potpuno.

svi smo mi pomalo u pravu. radim repu unazad pet godina i znam da nas potkradaju. to ce im se obiti o glavu iduće godine, ali nažalost i potrošačima, odnosno građanima, kada poskupe konditorski proizvodi.
uvek ističem da je najveći problem poverenje između šećerane i polj. proizvođača, jer paor na svojoj njivi može da poseje još nekoliko kultura, a oni u šećerani mogu da prerađuju samo šećernu repu. ništa nisu uradili po tom pitanju, jer se iz godine u godinu nastavljaju problemi sa visokom nečistoćom i slabijom digestijom od realne.
videćemo ove godine šta će biti. pričao sam sirovincem iz žablja i iz pećinaca i pitaju me gde ću mojih šugavih 6 ha repe predati. prošle godine su mi se smejali za tu površinu, pa je otišla u hrvatsku. mislim da im sada nije do smeha.

Tvoj odgovor na njihovo pitanje je jednostavan.

1. Cena min 450 evra/tona ugovorom garantovana.
2. Besplatno seme (po izboru kooperanta) za setvu i eventualna dva presejavanja.
3. Besplatna celokupna hemija protiv pipe i cerkospore.
4. U slučaju potpunog propadanja useva i nakon dva presejavanja, omogućiti kooperantu da posadi neku drugu kulturu a troškove koji su do tada nastali plati nakon vegetativne sezone.
5. Podela troškova transporta: 50% na račun šećerane, 50% na račun kooperanta.
6. Potpuno nezavisna kontrola kvaliteta repe, uz mogućnost učestvovanja u kontroli i samog kooperanta. Dakle, postojanje terenske laboratorije.
7. Vađenje repe najkasnije do 15 novembra. Ako se to ne ispoštuje od strane šećerane, onda kooperant ima slobodu da raspolaže sa svojom repom kako želi, uz obavezu da plati sve što je šećerana uložila u njegovu proizvodnju nakon naplate repe od trećeg lica.
8. Plaćanje celokupne repe najkasnije do kraja meseca u kojem se vadi repa.

To je minimum uslova, koji su bili i pre desetak godina.
I samo tako se mogu podstaći poljoprivrednici da seju repu, jer su na ovaj način uslovi i rizici proizvodnje raspodeljeni jednako.

Do tada, nek država razmišlja zašto je Kostiću prodala šećerane za 3 evra.

Zćurčiću izvini ali ta cena koju su šećerane iznele za ovu godinu od 32 eur/t je više nego smešna, tu cenu u evrima manje neki eurocent sam imao i ove godine a to je opet 10% manja cena od kampanje 2009 god. Uzimajući u obzir koliko su poskupili svi imputi za proizvodnju cena jednostavno mora da bude minimum 40 e/t a još moram dodati da je šećer za to vreme poskupio duplo tako da Šećerane imaju prostora da plate ako misle najesen da rade. :ppozdrav:

Branko je napisao(la):
Tvoj odgovor na njihovo pitanje je jednostavan.

1. Cena min 450 evra/tona ugovorom garantovana.
2. Besplatno seme (po izboru kooperanta) za setvu i eventualna dva presejavanja.
3. Besplatna celokupna hemija protiv pipe i cerkospore.
4. U slučaju potpunog propadanja useva i nakon dva presejavanja, omogućiti kooperantu da posadi neku drugu kulturu a troškove koji su do tada nastali plati nakon vegetativne sezone.
5. Podela troškova transporta: 50% na račun šećerane, 50% na račun kooperanta.
6. Potpuno nezavisna kontrola kvaliteta repe, uz mogućnost učestvovanja u kontroli i samog kooperanta. Dakle, postojanje terenske laboratorije.
7. Vađenje repe najkasnije do 15 novembra. Ako se to ne ispoštuje od strane šećerane, onda kooperant ima slobodu da raspolaže sa svojom repom kako želi, uz obavezu da plati sve što je šećerana uložila u njegovu proizvodnju nakon naplate repe od trećeg lica.
8. Plaćanje celokupne repe najkasnije do kraja meseca u kojem se vadi repa.

To je minimum uslova, koji su bili i pre desetak godina.
I samo tako se mogu podstaći poljoprivrednici da seju repu, jer su na ovaj način uslovi i rizici proizvodnje raspodeljeni jednako.

Do tada, nek država razmišlja zašto je Kostiću prodala šećerane za 3 evra.

::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: Branko takav ugovor bi i trebao biti! :ppozdrav:

Samo jednu činjenicu nemogu da svarim.... Zašto je Sunokov ili TE-TO šećer u prodavnici preko 100 dinara, a kod nas se na pijaci pojavio švercovan šećer iz Mađarske za 85 dinara? A njega je trebalo prošvercovati preko granice, pretransportovati u malim količinama na udaljenost od oko 100 km, i tu i švercer mora da se ugradi... Koja je tu razlika u ceni? ZAŠTO??

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh