Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
mico Na ovom postu. Ali mislim da ce vecina sejeti repu jer ce oni lepo sve obecati,ali kad dodje jesen onda ce opet da zeznu stvar.kao i svake godine sto urade.ali opet mnogi je i dalje seju.Mića967 je napisao(la):Ako cena nebude kao štosam ranije napomenuo barem 40 eura po toni mislim daću odustati.
Mića967 je napisao(la):Zike volim da sejem šećernu repu kao ratarsku kulturu ali ako tu nema zarade okrenućemo se drugim kulturama.
Lepe želje, ali ništa od toga. Neće oni deliti kolač sa nama. Jedino rešenje ne posejati.Mića967 je napisao(la):Cena šećera u prodavnicama je prešla preko 100,oo din tako da od predhodne kampanje kajmak su uzele Šećerane. Mi proizvođači nebi imali ništa protiv kada bise izvršila doplata, jer ako hoće da imaju sirovinu za predstojeću kampanju to bi im bio pravi potez u suprotnom ništa od barem što se mene tiče.
Prvo doplata 60-70 para po kili, nova cena 5 din po kili i u roku od deset dana bi zavrsili sa ugovaranjem za ovu godinu.Samo na taj nacin bi se narod vratio proizvodnji Secerne RepeMića967 je napisao(la):Cena šećera u prodavnicama je prešla preko 100,oo din tako da od predhodne kampanje kajmak su uzele Šećerane. Mi proizvođači nebi imali ništa protiv kada bise izvršila doplata, jer ako hoće da imaju sirovinu za predstojeću kampanju to bi im bio pravi potez u suprotnom ništa od barem što se mene tiče.
zcurcic je napisao(la):pri tim cenama je veća zarada na repi. treba očekivati mnogo bolju godinu za repu 2011. teško da će se ponoviti tako kišna godina 2011. i prinosi soje oko 5 tona, kukuruza 12 tona/ha.
ne bih nikoga da ubeđujem, ali treba povesti računa o toj grani industrije koja u ovom trenutku vredi oko 400 miliona dolara ili 300 miliona evra. koliko je to tona kukuruza? to je otprilike 2 miliona tona kukuruza ili ti oko 200.000 ha pod kukuruzom sa prinosom od 10 t/ha suvog zrna.
mislim da bi država trebala da odreaguje sa doplatom od 30 para za iduću godinu, jer je to stavka vredna milijardu dinara na godišnjem nivou, a donosi u budzet nekoliko puta više novca. plus cena od 3,9 - 4 dinara je ona kojom bi bili zadovoljni proizvođači šećerne repe.
pri cenama šećera na svetskom tržištu, sigurno nema potrebe da uvozimo skup šećer.
Branko je napisao(la):Tvoj odgovor na njihovo pitanje je jednostavan.
1. Cena min 450 evra/tona ugovorom garantovana.
2. Besplatno seme (po izboru kooperanta) za setvu i eventualna dva presejavanja.
3. Besplatna celokupna hemija protiv pipe i cerkospore.
4. U slučaju potpunog propadanja useva i nakon dva presejavanja, omogućiti kooperantu da posadi neku drugu kulturu a troškove koji su do tada nastali plati nakon vegetativne sezone.
5. Podela troškova transporta: 50% na račun šećerane, 50% na račun kooperanta.
6. Potpuno nezavisna kontrola kvaliteta repe, uz mogućnost učestvovanja u kontroli i samog kooperanta. Dakle, postojanje terenske laboratorije.
7. Vađenje repe najkasnije do 15 novembra. Ako se to ne ispoštuje od strane šećerane, onda kooperant ima slobodu da raspolaže sa svojom repom kako želi, uz obavezu da plati sve što je šećerana uložila u njegovu proizvodnju nakon naplate repe od trećeg lica.
8. Plaćanje celokupne repe najkasnije do kraja meseca u kojem se vadi repa.
To je minimum uslova, koji su bili i pre desetak godina.
I samo tako se mogu podstaći poljoprivrednici da seju repu, jer su na ovaj način uslovi i rizici proizvodnje raspodeljeni jednako.
Do tada, nek država razmišlja zašto je Kostiću prodala šećerane za 3 evra.