Šećerna repa 2011 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dali je negde počelo ugovaranje šećerne repe i koji su uslovi :ppozdrav:

Gledao sam znanje na poklon jutros. Gost je bio Popović i dva proizvođača iz Stare Pazove. Sunokova cena za 2011 će biti 3,6 dinara ili 32 evra, ukoliko evro ode gore. Ono što me je zaprepastilo je to da im je plan 40.000 ha pod repom. Obično ugovaraju oko 25.000, tako da je ovo veliko povećanje. Pričao je o nižim cenama đubriva, hemije, semena za nekih 15%.
Kao što sam pisao na drugoj temi, cena šećera najverovatnije neće ići dole. Videli smo da su elementarne nepogode pogodile Brazil, to će opet uticati na prinos trske, a samim tim i na količinu proizvedenog šećera. Najverovatnije zbog toga planiraju tako veliko povećanje. Da li će ubediti ljude da seju za njih videćemo. Ako imamo u vidu njihove površine, na nivou Srbije to bi trebalo da bude oko 80.000 ha. Tolike površine nisu bile skoro posejane pod repom. Brojne spekulacije su u igri. Ipak mislim da ove godine proizvođači su ti koji bi trebali da diktiraju uslove.
Na Londonskoj berzi šećer nastavlja da raste, tako da isporuka za decembar 2011, od 11.01. ove godine je porasla na 640 dolara/tona. Od kako sam počeo da pratim dole link, cena je otišla gore za 50 dolara.
http://www.indiansugar.com/briefings/daily.htm

Gledao sam i ja tu emisiju i što se tiče površina pod repom koje oni planiraju moje mišljenje dasu veliki optimisti. Ovu kampanju kao i predhodne odradili su na svoju vodenicu, odbici veći nego kod drugih a i procenat digestije je problem koji nije samo kod njih već i kod drugih naših šećerana.Pariteti su odavno narušeni u odnosu na repromaterijal a od ove godine i onaj osnovni koji utiče na formiranje cene 18 kg jus repe za 1 kg šećera. Ako se taj paritet ne bude poštovao ::novac:: na šeć. repi neće biti. :ppozdrav:

prema fao podacima, 2007 u srbiji je sejana repa na 79.000 ha. te godine je kampanja vađenja bila slična ovoj i repa je u 2008. posejana na samo 48.000 ha. 2006 je bilo 71.000 ha, a od 2000. pa na ovamo vise nijednom nije prelazila 70.000 ha, uglavnom blize 60.000, a par godina i manje.
2001. samo 43.000 ha. ove godine plan sunoka je oko 41.000 ha, vrlo ambiciozan.
otprilike 1 milijarda bi bila dovoljna da se pokrije subvencija od 30 para po kg jusa. ako bi drzava potpomogla, sigurno bi joj se vratilo kroz poreze na veće obime proizvodnje i kroz priliv deviza iz inostranstva. cena od 3,9 dinara bi bila konkurentna hrvatskoj, a takođe i ostalim pojoprivrednim proizvodima.
mada moje mišljenje je to da je poverenje važnije od bilo koje cene. ako paor proizvede 7 vagona repe, toliko treba i da mu se plati, a ne da ga neko u šećerani odere na nečistoći i plati mu 6 vagona. digestiju i da ne spominjem.

Po pisanju paora na ovom forumu i moja procena, tih 41000ha bi trebalo da bude celokupna proizvodnja na teritoriji Srbije ::lose::

dosta činioca će uticati. na šećeranama je da ubede proizvođače da seju repu. cena je po meni solidna. mi cemo najverovatnije opet sejati repu. necemo ugovarati opet ni sa kim, pred kraj cemo odluciti kome cemo je predati.

ma nije to istina imaju 10000 a i od toga su mnogi odustali videcemo kada se pocne sijati

saleso je napisao(la):
ma nije to istina imaju 10000 a i od toga su mnogi odustali videcemo kada se pocne sijati
To je samo opipavanje pulsa da vide kakva je zainteresovanost, a koji su im uslovi, dalisu izašli sa cenom repe i paritetom za repromaterijal. :cao:

nikola indjija je napisao(la):
Cuo juce cenu "Sajkaska"Zabalj oktobarsko vadjenje 3,65din
Neznam samo komećeje vaditi u oktobru po toj ceni,nemogu da verujem da se neokrenu oko sebe i nevide kretanja cena drugih ratarskih kultura, kod kojih je ulog i angažovana snaga mnogo manji nego kod repe. :cao:
Post je spojen: [time]1295334128[/time]
Šećer u marketu poskupio na 88,oo din. kg, a dosad se nudi cena 3,65 din. za repu gde je tu logika.Moj čvrsti stav da je sejati neću ako cena ne bude minimum 40 evra/tona,jer pored poskupljenja šećera u prodaji kako kod nas tako i u svetu poskupili su svi inputi potrebni za njenu ratarsku proizvodnju. :ppozdrav:

mico967
Pa ti si imao dobru zaradu na repi i po ovoj niskoj ceni. Samo je vi sejte ja necu,meni se je smucila i necu vise da radim za druge :zli: sad bi malo da radim i za sebe, :haha: da sam imao umesto 15kj repe 15kj kuruza ja bi sada pevao a ovako mogu samo da se derem od muke.ali ja hocu repu je..la me repa.vi koji ce te da je sejete nek vam je sa srecom.volim da je vidim ali ne na mojoj njivi. :nono:

zike je napisao(la):
mico967
Pa ti si imao dobru zaradu na repi i po ovoj niskoj ceni. Samo je vi sejte ja necu,meni se je smucila i necu vise da radim za druge :zli: sad bi malo da radim i za sebe, :haha: da sam imao umesto 15kj repe 15kj kuruza ja bi sada pevao a ovako mogu samo da se derem od muke.ali ja hocu repu je..la me repa.vi koji ce te da je sejete nek vam je sa srecom.volim da je vidim ali ne na mojoj njivi. :nono:
Pa taman ste se razradili sa vadjenjem i sada napustas trojku :haha:

Nikola
pa da je to ozbiljna ekipa ili trojka to bi i islo, tj islo je to nekako dok se je vadila repa, ali kada je doslo do racunanja tj obracuna, e tu je nastao problem tu se nezna ko kome sta duguje tako da ja odustajem,ma nemogu ja bez tebe i naseg clana mice967 :haha: :haha: :haha:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh