Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
otkako znam za sebe znam i za repu o kakvim ti milionima pricas neka oni plate meni za gubitke od prosle kampanje neka mi pomognu pa cu onda mozda i sejati repuzcurcic je napisao(la):šećerane su izašle sa po meni visokom cenom, koja bi proizvođačima trebala da obezbedi profit od oko 1.000 evra po ha, onim boljima i mnogo veći. pošto su proizvođači ove godine tu profit ostvarivali na drugim kulturama i to im je malo. lično, sejaću repu i soju ove godine. daj bože da se ponovi prošla godina da imam 5 tona soje po ha, i 62,5 tone repe po ha, sa većom digestijom i ovom cenom imaću prihod od oko 220.000 dinara, a na soji 150.000. prinos repe i sušnoj godini bi trebao da bude na tom nivou, dok za soju tako nešto nije moguće.
koliko sam čuo sunoko je prodavao svoj šećer unapred po 52-53 dinara, da bi isplatio nord-zucker, a ne po ovako visokim cenama trenutno.
ne branim nikoga. to su činjenice. niko ne garantuje da će cena šećera ostati na ovako visokom nivou, kao ni cena soje, kukuruza i ostalih proizvoda. ipak mislim da je u interesu države da ima ovakvu industriju, koja na svetsko tržište plasira prerađevinu, a ne sirovinu. takođe te pare bi otišle proizvođačima, a ne šećernoj industriji.
problem je što u državi niko ne planira dugoročno. monopoli, neuređeno tržište, sve to ide preko leđa proizvođača i potrošača.
računica je prosta, 10 miliona evra za jednu godinu potpomaže industriju od 300 miliona evra. koliko ono beneton i jura dobijaju po radnom mestu, a koliku vrednost stvaraju na godišnjem nivou?
5 tacku netrba seljak da platiBranko je napisao(la):Tvoj odgovor na njihovo pitanje je jednostavan.
1. Cena min 450 evra/tona ugovorom garantovana.
2. Besplatno seme (po izboru kooperanta) za setvu i eventualna dva presejavanja.
3. Besplatna celokupna hemija protiv pipe i cerkospore.
4. U slučaju potpunog propadanja useva i nakon dva presejavanja, omogućiti kooperantu da posadi neku drugu kulturu a troškove koji su do tada nastali plati nakon vegetativne sezone.
5. Podela troškova transporta: 50% na račun šećerane, 50% na račun kooperanta.
6. Potpuno nezavisna kontrola kvaliteta repe, uz mogućnost učestvovanja u kontroli i samog kooperanta. Dakle, postojanje terenske laboratorije.
7. Vađenje repe najkasnije do 15 novembra. Ako se to ne ispoštuje od strane šećerane, onda kooperant ima slobodu da raspolaže sa svojom repom kako želi, uz obavezu da plati sve što je šećerana uložila u njegovu proizvodnju nakon naplate repe od trećeg lica.
8. Plaćanje celokupne repe najkasnije do kraja meseca u kojem se vadi repa.
To je minimum uslova, koji su bili i pre desetak godina.
I samo tako se mogu podstaći poljoprivrednici da seju repu, jer su na ovaj način uslovi i rizici proizvodnje raspodeljeni jednako.
Do tada, nek država razmišlja zašto je Kostiću prodala šećerane za 3 evra.
Sigurno nije!Mića967 je napisao(la):Mityoo možda je šećer od tske.
Dal seješ repu il kukuruz isto ti se hvata ,punimo džep šećerani(kod nas vlasnik šećerane Kostić) il punimo džep Granexportu( isto vlasnik Gosn Kostić)mdw525 h je napisao(la):Da je repa 50 din ne bi je sejao više ,tu se krade na sve strane ,na prljavštini na digestiji,holmer na vađenoj površini.Repromaterjalu digli cenu i to pošteno.Pa na kraju ti dobro izgaze njivu .Kad pdvučeš crtu ti tu zaradio nisi samo šečerane.Da bi im trebala repa ne bi tako postupili sa proizvođačima ili smo mi ludi što to sijemo .I da još spomenem, zauzimam mesto među boljim proizvođačima. Bolje ču sijati bilo šta samo ne tu proklrtu repu.A vi kojičete je sijati samo napred pa punite đepove šečeranama.Mislim da nisam uvredio nikog ako jesam IZVINITE.
Mića967 je napisao(la):Danas sam bio na predavanju PSS iz Sr. Mitrovice i pored ostalog došlo se i do repe i rečeno je da su predstavnici šećerana zatražili od Ministarstva da se premira po ha setva Šećerne repe.Dali je još neko nešto načuo i dali uopšte ima istine u svemu tome a radi se o iznosu od 500 eura po ha.