Ćurke i način njihovog držanja

dobar dan svima... :)

zeleo bih da Vam postavim pitanje u vezi pravljenja hrane za curice....
Da li neko ima recepturu za pravljenje koncentrata za male curice,ili neka me neko uputi na neki drugi deo foruma koji se bavi ovom temom sto mene zanima...

Hvala unapred :)

Kako bi volela da imam ovakve curke. Valjevac gde ja da nadjem ove prelepe curke??? Mi smo nase poklali pre petnaest dana,ali nikako da nadjem vremena(slavili smo sv.Luku), da vam napisem kilazu i sta kaze tefter. Evo sad neki dan cu to da odradim. Pozdrav za sve!!!

pozdrav ljui evo mene i ovde valjevac dali ti je ovo bronzasta i dali neko zna gde ima široko prsa bronzasta ćurka ovde u srbiji.

pozdrav ljui evo mene i ovde valjevac dali ti je ovo bronzasta i dali neko zna gde ima široko prsa bronzasta ćurka ovde u srbiji.

vladale.rs :
Ovo treba da je Američka širokoprsna bronzasta.

vukru:
Ove sam ja odgajio od malih nogu tj.jednodnevni su bili kad su kod mene pristigli.

nami:
Javi se dogodine na proleće možda ću moći da ti dam pravu adresu.

INače ovako kratko jasno:
Ovo je bio uvoz iz Austrije.Prošle godine takodje uvoz iz Austrije navodno Američka bronzasta širokoprsna a ona beše ni nalik na ove.

Sve je tako šućmurasto i teško je dati reč kad "svako svakoga".......

pozdrav
Mislim da ostaje oko 71%-74% ako se guli koza mada zavisi i od hrane jer masnoca ode sa kozom.Ako se cerupa trebalo bi i preko 80%.

E, pa gospodo i ja sam poklao tri poslednja curana u ponedeljak i na kraju brojke kazu: Ulog: 64.000,00 din za 21 kom.(od kupovine curica do poslednje granule) 1-crkla, 2-date zbog neke kompezacije, 8-ostavljeno sebi, 10-prodato i za njih dobijeno 78.000,00din. Ko kaze da se ne isplati???

KO ZNA-ZNA,KO NEZNA NAUCICE!!! Svaka cast komsija,ti si odlicno prosao,steta sto ti crce ta jedna,ali o njenu glavu.

valjevac hvala ti,javljam se na prolece!!!

Pozdrav za sve od mene,ostao sam duzan tefter da prepisem,al drugi put sada zurim...

pozdrav danas sam gledao prilog o tovu ćuraka konvertor i širokoprsa bronzasta i pričao je onaj čovek čto ih uvozi mislim da znate o kome se radi ne mogu da se setim kako se zove i kaze da je naj isplativije klati ćurku od 12kg jer utrošak hrane je 2kg za 1kg prirasta a od 15kg pa nagore 5kg hrane za 1kgprirasta i još objašnjava da na 12kg tezine nema okoštavanja koščica u batake i kaze da mogu da narastu do jeseni na 12kg bez koncetrata samo malo kukuruza i ostao i isključivo paša jer ćurka odlično iskorišćava celulozu .to sam reko drugaru i on mi kaze kad se zakolje na 12kg i odbiješ iznutrice nema ništa mršavo pa pitam vas za mišljenje jer ste već u tom poslu pozdrav

Pozdrav, nije tacno da nemas nista od 12 kg. ima tu pristojno mesa, u principu moje sve curke koje koljem imaju izmedju 11-13kg. A i kupci mi traze da bute oko te kilaze, dok curani koje ostavim (za susenje) jos mesec dana posle curaka odu i do 21-22 kg.

Kakav je standard u ovoj napacenoj Srbiji,bice trazene sto manje.Realno treba izdvojiti pola plate za jednu curku.Nekada je ista mogla da se kupi od toplog obroka i bili zadovoljni i kupac i prodavac.Danas nema srece ni za koga.Sve je manje plateznih kupaca i kupovace se curke i u delovima.

hvala ljudi na odgovor ja sam isto pričao s crnu braću i oni mi kazu samo domaća ćurka nikako tovna zbog manju kilazu imaju svi da plate na takvo radno mesto sam gde ima protok ljudi iz svih krajeva i svi oni mi daju sličan odgovor hvala još jednom na odgovor

Ja nemam neko iskustvo u uzgoju curana jer se time bavim protekle tri godine ali sam siguran da je potrebno da se pustaju u polje na ispasu jer do sada nisam imao nikakvih gubitaka, niti bolesnih curki, a sa hranom sam dosta dobro prolazio tako da sam zadovoljan i siguran sam da je uzgoj curki isplativ, Ja sam do sada svaki put imao po deset komada od toga devet curki i jednog curana. u vrijeme klanja a to je bilo pocetkom 11 novembra curan je ociscen imao 21 kg a curke u prosjeku oko 14 kg. Ove godine planiram 20 komada obzirom da imam narudžbu ,odnosno prodaju zagovorenu za deset komada a ostalo za moje potrebe. Jedino me interesuje ako neko moze da mi kaze gdje i posto nabavlja ćuriće stare oko 4 tjedna i koliko placa jer ja sam do sada kupovao u jednoj veterinarskoj stanici i placao ih 17 KM ili 9 eura ( stare 4 tjedna)

Ivica2 i ja sam iz BiH i ja sam ih prošle godine nabavljao od firme "Posavina koka" iz Orašja. Cijena je bila 15 KM po komadu, četiri sedmice stare. Od 12 naručenih bilo je sedam ćurana i pet ćurki. Ova firma iz Orašja vozi redovno prema Hercegovini (za ljude koji drže tovne piliće ili koke nesilice, ali i ćurke), tako da usput svrate i dostave. Doduše, ako im nisi na liniji, onda ih, kad te nazovu, moraš sačekati pored puta. Recimo, ti bi najvjerovatnije morao čekati na Mostarskom raskršću (ako već ne voze i tamo prema Kiseljaku).

dinomu ! Hvala na ovoj informaciji pokušat ću stupit u kontakt sa firmom "Posavina koka" iz Orašja jer imam još prijatelja koji bi se bavili uzgojem cureke samo za svoje potrebe tako da bi nam trebalo sada poćetkom aprila oko 60 do 70 curki u dobi od 4 tjedana . Još jednom se zahvaljujem !

Ja nemam neko iskustvo u uzgoju curana jer se time bavim protekle tri godine ali sam siguran da je potrebno da se pustaju u polje na ispasu jer do sada nisam imao nikakvih gubitaka, niti bolesnih curki, a sa hranom sam dosta dobro prolazio tako da sam zadovoljan i siguran sam da je uzgoj curki isplativ,

Дајте људи више, да пробамо да раскрстимо, ако је могуће... На читавој теми се води расправа о овоме.

Товне ћурке пуштати у испашу или не? Како је коме мило и драго. Ја сам их нпр. пуштао. Дешавало се да лети, када је много вруће, буду напољу по читав дан. Буде бело читаво двориште. Наравно, не кад су мали, него кад им прође бобање, па сачекам још пар недеља до месец дана. Истина је да ће мање напредовати, али су зато ВАЉДА много здравије за људску исхрану. Додуше, једне године сам имао губитак од 3 ћурана због болести, од укупно 45 ћурака за сезону. Али су они били сви из истог "лота", тј. из исте генерације, па сам закључио да је до добављача. А и ја сам се понашао опуштено, нисам хтео да их кљукам лековима.

Мислим да се не може поредити ћурка која је пуштана да пасе, кљуца, брсти по дворишту и она која је затворена на 1м2 и не види сунца. Да не пискарам безвезе, на почетку ове теме имате фотографију мене и комшије, свако ипред својег очишћеног ћурана. Упоредите њихове боје. Мој је онај жути. Али прц, његов је имао 21кг, а мој "само" 19. Да се разумемо једну ствар, ја сам исто поступао према ћуркама за себе и за продају, јер просто нисам просечан Србин и страно ми је такво лихварско понашање. Комшије су говориле да ја боље држим за продају, него они за себе. Али то више говори о њима, него о мени. Њихова ме баба пита са терасе само: "А колики су твоји?". Ја кажем: "Не брините, мањи су него ваши". Вероватно на квалитет има утицаја и то што сам их ја чистио месец дана, кукурузом, тритикалом, мекињама, кредом, јабуковим сирћетом у води... И сви су то знали и зато су стајали у реду да их купе. И сви су се слагали да никада укуснију ћурку нису јели. После су кукали кад сам престао да их држим, јер нисам имао места. Исто важи и за товне пилиће, само што њих ипак нисам пуштао. Много их је и кратак је период това. Једна жена је поново почела да једе пилетину, кад су купили од мене за пробу 2, па кад је спремила и видела како њени усисавају. Одмах су наручили још 8 за следећу туру. Таквих случајева је било још пар. Вероватно су до тада јели "домаће" пилиће неких од писаца на овој теми.

Начитао сам се којештарија на овој теми, постала је место за ћаскање пар појединаца, који мисле да је њихова једнака Божијој (има их још на овом форуму, не само овде), па сам осетио потребу да одговорим и напишем своја искуства још једном. Па нека бира ко шта хоће, нека користи шта му је блиско и нека се понаша према свом нахођењу. Ја не кажем да ја знам све и да знам најбоље, него да неки овде то за себе кажу. Поздрав!

Kad je najbolje da se uzmu ćurke za tov, u kom vremenskom periodu,jel ima neke razlike izmedju industrijske i domace?Koliko treba meseci da dostigne neku tezinu do 30kg?Unapred zahvalan

Nazad
Vrh