Ćurke i način njihovog držanja

I danas jedan otisao Bogu na istinu. Taj je narucen i otisao kako sam i rekao po 570,0 din. za kg uredjenog.

@SAMA
Pa to je cormoranov pecaroski kantar i mora sam od sebe da pokazuje vise.:haha: Na donjem delu, samo nisam uslikao pokazuje i koliko je oko imao curan (saran).:haha::ppozdrav:

Super Duško, sigurno možete biti zadovoljni...

Ja danas poklao "svojih" šest ćurana koji su preostali i nisam nimalo zadovoljan. Katrastrofa! Obzirom da je i otac sa mnom držao pet komada (a mojih bilo sedam) sve sam s njim u dogovoru radio. Od kada su navršili pet mjeseci nije mi dao da kupim koncentrat, kao da ne trošimo više jer je hrana skupa, pa smo ih zadnji mjesec hranili kukuruzom i zelenišom. Kada sam ih jutros poklao, ostao sam neugodno iznenađen. Težina od 13,5 do 16,3 kg! A sve mužjaci! Razočaran totalno, pogotovo kad znam da sam jednog mužjaka zaklao prije mjesec i u njemu bilo 14 kg, a ovi stariji mjesec pa manje od njega. Očekivao sam da će u njima biti oko 17 kg, ali ništa. Izgleda samo mršali bez koncentrata, ali i to je škola. Prvi put ih držim i još ne znam kako treba, ali sam sigurno naučio kako ne treba.

Sve u svemu, nakon jučerašnjeg nezadovoljstva, danas je sve drugačije...

Prodao sam jednog i po ćurana po cijeni od 10 KM (575 dinara) po kilogramu, te nešto fileta po cijeni od 15 KM (862 dinara) po kilogramu, tako da sam zadovoljan jer sam nešto uloženog novca vratio. Obzirom da je moj udio (obzirom da je i otac imao 5 ćurki sa mojim) u utrošku izdržavanja bio ukupno 400 KM (23010 dinara) i uzevši u obzir da sam od prodaje mesa dobio 295 KM (16970 KM), dođe me da je meni ostalo 52 kg mesa za uloženih 105 KM (6040 dinara). Znači da je kilogram mesa mene koštao 2 KM u novcu, a kilogram u prodaji je 10 KM. Čak i da nisam ništa prodao ne bih bio u gubitku jer me je izašlo da sam dobio kilogram mesa za 4,85 KM (279 dinara) na osnovu proračunatog utroška novca.

Ne znam samo šta bih s mesom da su i kod mene kao kod čika Duleta bili teški po 23 ili 24 kg. Bilo bi ga i za izvoz, a praktično bi me sve došlo džaba. :haha:

Ja ne znam kakva je vasa racunica, ali ja sam svu hranu kupovao, nisam zadovoljan ove godine sa tezeinom curana, oko 16kg.hranjeni oko 5 mjeseci.A pojeli su hrane oko 400 KM plus oko 100 KM nabavka curana.
Tako da mi malo ta vasa racunica izgleda nemoguca misija...

@Enes

Kada napises "Vasa nemoguca misija", moras i da napises kome se obracas. Ja cu moju racunicu kako sam i obecao izneti na kraju tova.

Konkretno mislim na dinomu, jer je u bosni i znam kako se krecu cijene hrane...osim ako je svu hranu proizveo i ne racuna je u trosak.Pa mene pilici kostaju vise od tih 2KM/kg

- - - - - - - - - -

@Dusko58
imao sam i ja prije curana preko 23 kg al ove god lose skroz

Računica uvek postoji. Ja sam svoje još u avgustu prodao po ceni od 500din/kg i imao sam paru na paru. Uvek se isplati kad je dobra cena. Za drugu turu sam odustao jer je cena koncentrata krenula naglo da divlja pa nisam hteo sam sebi da skačem u stomak. Ako se cena koncentrata umiri i nema velikih skokova, eto mene na proleće sa novim jatom. Videću samo da li ću napraviti dve ture sa prosečnom kilažom od 14 - 15kg ili da idem na jednu turu sa visokom kilažom. Do sada sam uvek hranio dve ture i nikada nije bilo loše. lakše je prodati ćurku od 14-15kg nego od 25-30kg. Do proleća ima još dosta vremena pa ću razmisliti za koju varijantu da se odlučim.

Dali je najbolje curke uzeti u maju ili se mogu i u aprilu?
I koliko treba do 15kg da dođu,koliko dana?
Držao bi ih u zatvorenom. Hranio sa koncentratom za pure ili sa nekim druugim dok ne probobaju i onda miješao šrot-koncentrat i koprivu i djetelinu im bacao u prostor gdje će biti.
Iako sam tu negdje pročitao, da je dobro da pure sa strane imaju u posebnoj posudi kuruz u zrnu.

@nju-vilidj

Ako uzimas jednodnevne onda u aprilu, a ako ces kupovati od 3-4 nedelje onda u maju. Sa takvim nacinom hranjenja koji Ti predlazes, stvarno ne znam za koliko mogu vremena isterati tu tezinu i da li ce je uopste isterati. Pravilo je da sa curkama nema eksperimentisanja.

Tako je i najvažnije od svega dok su mali ćurići da pazite da im ne ozebu noge.Možda zvuči smešno ali to je jedan veliki problem kod malih ćurića.Kod nas obično ide piljevina kao prostirka i sijalica kvočka dok ne porastu i ne počnu da je kljucaju i igraju se sa njom.Onda na scenu stupa manja sijalica 100/200 sveća koja ostaje do njihovog poslednjeg dana tova upaljena.

Znači onda bi bilo najbolje ići samo sa koncentratom i to peletiranim.
Budem to još vidio i izračunao si sve. kod nas sad podivljale cijeene koncenttrata svih.
hvala na odgovorima

@Enes

Možeš vjerovati ili nevjerovati, ali nemam razloga da lažem. Evo ti zato sve u detalje...

- 12 komada ćurana (7 ćurana i 5 ćurki) x 15 KM = 180,00 KM
- koncentrat PPuPT1 (Posavina koka - Orašje) 50 kg x 1,05 KM = 52,00 KM
- koncentrat PPuPT1 (Posavina koka - Orašje) 50 kg x 1,00 KM = 50,00 KM
- Kostovit 2 kg x 4,5 KM = 9,00 KM
- koncentrat PP2 (Agrojata - Konjic) 100 kg x 0,88 KM = 88,00 KM
- koncentrat PP2 (Agrojata - Konjic) 75 kg x 1,04 KM = 78,00 KM
- koncentrat PP3 (Agrojata - Konjic) 100 kg x 0,94 KM = 94,00 KM
- koncentrat PP3 (Agrojata - Konjic) 25 kg x 0,95 KM = 23,50 KM
- pšenica 25 kg x 0,56 KM = 14,00 KM
- prekrupa 25 kg x 0,60 KM = 15,00 KM
- prekrupa 25 kg x 0,64 KM = 16,00 KM
- prekrupa 25 kg x 0,66 KM = 16,50 KM
- kukuruz u zrnu 25 kg x 0,66 KM = 16,50 KM
- kukuruz u zrnu 45 kg x 0,66 KM = 29,70 KM

UKUPNO = 682,20 KM

Jedna ćurka je uginula prije nego smo je zaklali, a ukupna težina mesa od ostalih jedanaest je bila 138,2 kg i to bez unutrica i bilo čega drugog, pa čak i kože koju smo gulili i bacali. Ćurke smo pokalali sa pet mjeseci, a ćurane sa šest mjeseci starosti.

Obzirom da je mojih ćurana bilo 7 a očevih 5, moj udio u troškovima je bio 398 KM. Ukupna težina koja je bila u mojem dijelu ćurana je 80,3 kg. Prodao sam mesa u vrijednosti 295 KM, a ostalo mi je 52 kg mesa (naravno s kostima). Dakle, moj utrošak pored truda je 103 KM, a dobio sam 52 kg mesa.

Na stranu sad što ih držim prvi put pa je tu bilo dosta eksperimentisanja sa jabukama, blitvom, tikvama i sl., pa mi zbog toga skoro mjesec dana nisu htjeli okusiti koncentrat, zbog čega sam tražio i savjete od stručnjaka na forumu, a da ne govorim o greškama pred kraj tova gdje su zadnjih mejsec dana bukvalno samo jeli kukuruz uz malo koncentrata. Dođe mi da su kod mene koncentrat inenzivno jeli jedva tri mjeseca, jer sam ih kupio kao 4 sedmice stare. O neiskustvu i drugim negativnim pojavama moje ličnosti dovoljno govore gore navedeni podaci. :haha: Sve su ovo razlozi što mi je ovako "jeftino" ispalo, ali sam zadovoljan, jer, kako sam jednom prije rekao, dobio sam onoliko koliko sam uložio, u smislu: da sam više uložio imao bih i više mesa, ovako sam manje uložio pa manje i dobio. Sve mi opet dođe na isto. :osmeh:

Ono što mogu reći jeste: samo pametnije dogodine akobogda...

Jos jedan danas narucen:

Posto se poslednja slika mojom greskom ne vidi dobro, tezina je 23,800 kg. Mislim da cemo u ponedeljak zavrsiti, ostala jos dva.

ne zanam da li se vide slike a ako se vide da se i ja malo pohvalim pozdrav svima
p09580120-10-12.jpg
[/IMG]
p09580220-10-12.jpg
[/IMG]
p095820-10-12.jpg
[/IMG]
p101120-10-12.jpg
[/IMG]
p16200120-10-12.jpg
[/IMG]
p162020-10-12.jpg
[/IMG]
p162120-10-12.jpg
[/IMG]

zaboravio da slikam belo meso :ppozdrav:popila se koja

Poslednja izmena:
Zaklao sam curana i nekako su mu creva slepljena i srasla sa mesom sta li je to i da li valja meso za upotrebu?

Zaklao sam curana i nekako su mu creva slepljena i srasla sa mesom sta li je to i da li valja meso za upotrebu?

Ne vidim razlog zasto bi se meso bacalo.

- - - - - - - - - -

Danas sredili i poslednja dva za ovu godinu:

slikao sam i vagu sa tezinom ali mi se slika negde pogubila. Bio je tezak okruglo 22,0 kg Ovaj poslednji me je namucio posteno. Tesko smo ovo danas odradili, a nije trajalo vise od dva sata. Valjda godine cine i nose svoje.:osmeh: Sutra pisem sta tefter kaze. Nisam danas imao snage i to da radim.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Kako sam i obecao, evo sta kaze tefter:
12.04 2012 kupio sam 8 kom. jednodnevnih curica i to je kostalo 2.320,0 din. pa su pojeli: CU-I brasnasti 20 kg i kostalo 1.170,0, zatim CU-I granule 60 kg i kosta 3.600,0 pa CU-II granule 100 kg= 5.400,00, CU-III granule 80 kg po nizoj ceni= 4.480,00, tada je doslo do onoga skoka cena i CU-III gran. po visoj ceni 110 kg =6.985,00 i na kraju CU-IV gran. 240 kg = 13.440,00. Sto ukupno iznosi novaca 37.395,00 din. Na taj rashod mozemo dodati i 2-3 zivimicina i struju za jednu sijalicu sto bi iznosilo oko 1.000,00 din. Znaci ukupni rashodi bi iznosili 38.395,00 din.Kupio sam osam komada i imao sam jedno uginuc sa tri meseca starosti. Curke sam zaklao sa navrsenih pet meseci starosti i bile su teske po 12,0 kg. Pet curana sam poceo da koljem sa napunjenih sest meseci i bili su teski 22,910+ 23,200+23,800+22,000+25,260 Sto je ukupne tezine 141,170 kg. Sto bi rekli da ukupni prihodi iznose 141.17kgx570,0din=80.466,90.din. Znaci da sam ja ostvario dobit od 80.466,90-38.395,00=42.071,90 din. Ja sam prodao tri curana ukupne tezine 69,00 kg x570,0 din= 39.330,00 din sa cime sam i vise nego pokrio troskove. To je racun koji bi imale musterije da su pazarile kod mene ili nekoj drugoj radnji sa priblizno istim cenama. Ja sam imao manje rashode za moju marzu, i oni su iznosili:31.562,60+ struja i zivimicini oko 1.000,00 din. sto bi iznosilo 32.562,60 din. I znacilo bi da sam ja ostvari dobit 80.466,90-32.562,60=47.904,30 din. Ili samo sa prodatim curanima pokrio rashode i ostvario jos i dobit od 6.768,00 u dinarima. 39.330,0-32.562,0=6.768,0 din.+ dve curke i dva curana ukupne tezine: 72,170 kg
U svakom slucaju racunica kaze da se curke isplati drzati, pa ko voli nek izvoli.:osmeh::ppozdrav:

upravo zavrseno klanje :osmeh: Mi smo zadovoljni, hranili smo ih nepunih 5 meseci, jeli su dosta raznog zrnevlja pored koncentrata, koprivu, malo deteline itd. Zadnjih 15 dana samo kukuruz i prekrupu (ako se uopste tako kaze) :sta: Zaklani i ocisceni su imali: 2 curke po 13 kg, 1 15 kg, jedan curan 20 kg, jedan 22 kg. Sad ce da ih seckaju i spremaju za zamrzivac i dimljenje. Ako im je prodajna cena oko 550-600 din/kg, kostali su nas bar upola manje

Nazad
Vrh