Ćurke i način njihovog držanja

Ja moje planiram posle 12. 10 jednog po jednog da sredjujem. Jednoga imam narucenog ali bi prodao jos dva, valjda cu naci musterije.

Nesto racunam pa reko da podelim to sa vama :). Godinama ne kupujemo i ne cuvamo svinje (ranije smo cuvali a kasnije kupovali tovljenice izmedju 180-220kg) e sad rzmisljam da od sledece godine cuvam curke nekih 3 ili 5 komada + pilici. Po nekoj racunici curke od maja do kraja novembra neka naguraju po 20kg ocisceni, pilici nekih 30 kom po 2,7 ili 2,8 to je negde oko 80ak kg taman je dovoljno da preguramo zimu nas 4. Tu dodje vase iskustvo cuvanja curaka i koliko one pojedu novca za pilice znam? Aj pa :ppozdrav:

I ja sam od samog početka vodio tačnu evidenciju svega što sam utrošio na ćurke, a čim pokoljem ovih šest ćurana što su ostali objavit ću konačne rezultate, od utroška novca, uginuća do ukupne težine dobijenog mesa. Za jedno dvadesetak dana bi sve trebalo biti gotovo.

I ja sam od samog početka vodio tačnu evidenciju svega što sam utrošio na ćurke, a čim pokoljem ovih šest ćurana što su ostali objavit ću konačne rezultate, od utroška novca, uginuća do ukupne težine dobijenog mesa. Za jedno dvadesetak dana bi sve trebalo biti gotovo.

Računica je do sada bila - ako se gaji 10 ćuraka - ćurana i proda 5 komada - ostalo mu dođe kao zarada.Odnosno onih preostalih pet komada mu dođe kao džab e.Tako je bilo do sada

Jes da sam naporan sa mojim pitanjem koje protežem već mjesec dana, ali evo slika kako to izgleda kod ćurana...
Kod:
http://speedy.sh/F9zrX/Curan-1.jpg
Kod:
http://speedy.sh/q4xBe/Curan-2.jpg
Otok je veći danas nego kad je ovo uslikano prije 2 nedelje...
Probao sam antibiotike (2 vrste) koje mi je veterinar preporučio i ništa...
Ja mu to pokušavam ispirati infunzionim rastvorom i kapima za oči, ali napredka nema.
Kaže veterinar da zakoljem i jedem. Meni se vala to ne radi pa makar. Plan mi je bio da preostala 3 ćurana zadržim do polovine novembra...

Nesto racunam pa reko da podelim to sa vama :). Godinama ne kupujemo i ne cuvamo svinje (ranije smo cuvali a kasnije kupovali tovljenice izmedju 180-220kg) e sad rzmisljam da od sledece godine cuvam curke nekih 3 ili 5 komada + pilici. Po nekoj racunici curke od maja do kraja novembra neka naguraju po 20kg ocisceni, pilici nekih 30 kom po 2,7 ili 2,8 to je negde oko 80ak kg taman je dovoljno da preguramo zimu nas 4. Tu dodje vase iskustvo cuvanja curaka i koliko one pojedu novca za pilice znam? Aj pa :ppozdrav:

Pozdrav svima.Pet-sest godina radim gajim curke i vodim evidenciju.U zavisnosti od cene i kvaliteta curica,cene i kvaliteta hrane,vremenske prilike (velike vrucine-proliv) i cene po kojoj prodajes zarada moze biti od 40% do 60 % od ulozenog novca.U mom slucaju (derem kozu i bacam,secem curku i mislim da imim korektne cene) to se vrti oko 45 %.Ove godine i manje jer sam obecao povoljno(550 dinara) a sada ne bi da krsim dogovor.Mislim da je to dobra prica i sa korektnim odnosom prema kupcima nadam se i dugotrajna.Mada kucu ne mozes od toga napraviti :ppozdrav:.Pozdrav.

Lepo je kada se lepo zaradi, ali ja mislim da je super kada se sa prodatim curkama pokriju troskovi tova i tvoje ti ostanu badava. Ako ostavimo sebi 4-5 komada, to je oko 100 kg curetine u zamrzivacu. Mislim da se sa 3-4 prodate mogu pokriti troskovi tova 8-9 komada. Kao sto sam napisao reci ce tefter na kraju. Sto kaze nas clan Crni Gruja "Malo li je", na danasnje cene mesa.

Jes da sam naporan sa mojim pitanjem koje protežem već mjesec dana, ali evo slika kako to izgleda kod ćurana...
Kod:
http://speedy.sh/F9zrX/Curan-1.jpg
Kod:
http://speedy.sh/q4xBe/Curan-2.jpg
Otok je veći danas nego kad je ovo uslikano prije 2 nedelje...
Probao sam antibiotike (2 vrste) koje mi je veterinar preporučio i ništa...
Ja mu to pokušavam ispirati infunzionim rastvorom i kapima za oči, ali napredka nema.
Kaže veterinar da zakoljem i jedem. Meni se vala to ne radi pa makar. Plan mi je bio da preostala 3 ćurana zadržim do polovine novembra...
Kutuzov mislim da je definitivno zapusen suzni kanal garantovano, ja sam uspeo da otvorim slike, i reko bih da je to. mozda kad bi mogao to da izdreniras, ili tako nesto, mislim da bi pomoglo :ppozdrav:

A jel curke drma infarkt od velikih vrucina? Ako se uzmu maja kao tronedeljne sacekam da se prebobaju do kraja juna tad i nije toliko opasno sa temperaturama, onda bi ostale mesece provele napolju zajedno sa kokoskama posto imam 2 oraha i jabuku da pravi hladovinu. Koncentrat bi dobijale ujutru pre ispusta i uvece tj preko noci. Preko dana bi dobijale zelenis i trice.

Kutuzov mislim da je definitivno zapusen suzni kanal garantovano, ja sam uspeo da otvorim slike, i reko bih da je to. mozda kad bi mogao to da izdreniras, ili tako nesto, mislim da bi pomoglo :ppozdrav:

Pa i meni liči na kese pune vode. Čak prozirno djeluje... Ne znam kako se drenira, a rado bih probao...
U startu sam pomislio da ima veze sa kljunom koji mu je bio polomljen kada sam ga nabavio. Po nekad mi se čini da mu je sve zapušeno. I suze mu oči...
Ako ima neko predlog kako da se drenira to neka napiše. Uradio bih na svoju odgovornost pa šta bude... Trenutno mu sipam kapi sa antibioticima i kortikosteroidima za ljudsku upotrebu. Ni od toga ne vidim poboljšanje.
Ćuran je inače dobro raspoložen i jede. Smetaju mu kese jer od njih ne vidi pa često udara u pojilicu i slično. Kad izađe vani ne usuđuje se da na neviđeno kljuca ;-)...

ne znam koje kapi stavljas ali dobre su Dexametason neomicin, to su za humanu medicinu, ali predpostavljam da pomazu i zivotinjama.. a sto se drenaze tice, pa vidi da to lagano prstima nekako masiras, ali ono sto bih ja svakako uradio, jer nebi mogo da ih gledam takve, uzeo bi spric, i malu injekcionu iglu, i lepo aspirirao sadrzaj, mislim da je to najbolje resenje. samo ga lepo drzite, da se ne povredi :ppozdrav:

Kasno je sada za male ćuriće.Pre par dana naše su završile svoj život.Jedan od ćurana je imao 32 kg očišćen.Mesa kao drva.

Nazad
Vrh