Ćurke i način njihovog držanja

Problem je što ja vetrinara pitam za otok ispod oči i to što suze oči, a on kaže da isperem fiziološkim rastvorom?!!!??
To je ortodoksna glupost...
Mislim da je ovo neka infekcija ili sl...

Uzrok otoka ispod očiju i suzne oči može biti neadekvatan objekat u kome se nalaze.Prašina, nehigijena a pogledaj dobro da li se u toj prostoriji slučajno ne nalaze otvori u kojima mogu biti nastanjeni pacovi.

Evo i dela mog jata 24.08 su napunili 5 meseci.

phpe5uvrxpm.jpg

Lepe su druze. Bas me cudi kako se dogodilo ono curanu, vidim da imaju lep ispust.... valjda je tako moralo biti.:ppozdrav:

U principu nisam zadovoljan sa turom ove godine, nesto su sa nogama falicni, nekoliko njih ima otecene noge, par ima krive prste, dva curana sam vec zaklao zbog loma noge, jednom nedeljno im sipam AD3E kapi u vodu...al' izgleda da "testo" od kog su napravljeni nije dobro.

D li ćurkama treba davati svake sedmice vitamine i koliko dana?
Primijetio sam da ne jedu baš najbolje. Dosra prosipaju iz hranilica...

Ja im dajem jednom nedeljno (sredom) u vodu...kombinujem Zivicin i AD3E prasak, jedne nedelje jedan prasak, pa sledece drugi...i mislim da je karenca za Zivicin 2 dana (na njemu ne pise karenca posto je to vitaminski kompleks, ali posto je to isto kao i Zivimicin, a na njemu pise dva dana i ja se tog pridrzavam), tako kad sukcesivno koljem, a to je obicno vikendom taman prodje karenca :osmeh:

Poslednja izmena:
Da se razumemo a to sam i ranije objasnjavao. Zivimicina postoje dve vrste: Jedna je bez antibiotika i sadrzi samo vitamine i zasladjivac, a druga sadrzi sve to i jos plus antibiotik. Prvi moze da se daje do poslednjeg dana a drugi posto je sa lekom mora da prodje karenca i onda se tek moze klati i meso konzumirati.

Da se razumemo a to sam i ranije objasnjavao. Zivimicina postoje dve vrste: Jedna je bez antibiotika i sadrzi samo vitamine i zasladjivac, a druga sadrzi sve to i jos plus antibiotik. Prvi moze da se daje do poslednjeg dana a drugi posto je sa lekom mora da prodje karenca i onda se tek moze klati i meso konzumirati.

Pa Ja rekoh da na ovom ne pise nista, al' ipak sacekam ta 2-3 dana koliko je karenca na taj sa antibiotikom

Jel ste probali da dajete curkama Vigantol kapi? To su kapi 10 puta jace od AD3 kapi i poslednjih godina se preporucuju bebama ja te kapi dajem pilicima i nemam problema sa krivim nogama. Mozda je bolja kombinacija Vigantol plus Kostovit ili ko ima vremena i zivaca moze da daje izmrvljene ljuske od jaja, ljuske se termicki obrade i isitne i tako daju curkama.

Danas mi je veterinar dao antibiotik jer kaže da otok oko oči ćurke je ustvar vodena kesica i da je to virus...
Nikad čuo, a ni pročitao... Moram je poslušati. Nemam izbora...

Mi nase curke cim prodje ovo zahladjenje sa kisom koljemo. Curane cemo ostaviti jos jedno mesec dana. Curke i curani 12.09 pune 5 meseci.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao ovaj problem sa ćurkom da joj se vodene kesice javljaju oko oči?
Veterinar mi je dao antibiotik. Koristi ga već 3 dana, a meni se čini da rastu kesice (ili otok)...
Veoma ma brine to...

Oko ociju ne, imam svake godine po 1-2 curke koje imaku vodenu kesicu na donjem delu grudi, nikakve antibiotike nisam davao, one normalno funkcionisu, kad zakoljem odstranim malo nozem tu gde je bila cista i to je to. Ali za oci...ne bih znao!

Prvo da vam kazem da mi se svidja ovaj forum i da ovde moze dosta toga da se nauci. Muz i ja prvi put gajimo curke,ali dobro nam ide. Uzeli smo ih 27.maja i imali su tri nedelje-znaci sada su stari negde oko cetiri meseca. Imamo 4 curke i jednog curana. Do sada su pojeli 20kg jedinice,40kg dvojke, 100kg trojke ,50kg kukuruza i danas smo uzeli jedan dzak cetvorke i jedan dzak od 50kg kukuruza. Planiramo da ih hranimo negde do sredine oktobra,da li je to uredu??? Curan je bas veliki a curke solidne,manje od njega ali lepo napreduju. Da li smo pogresili sto im dajemo i kukuruz,hoce li biti MASNE??? E da trojku smo duze davali zato sto su jeli i kukuruz.

Dobro nam dosli. Niste pogresili sto ste dodavali kukuruz, obzirom na ovu cenu hrane. Curke se obicno kolju sa 5 meseci starosti ali bi onda Vas curan ostao sam. Nekako nakombinujte da ipak ne bude sam. Ostavite mu bar dve curke, pa onda ih zajedno pokoljite sa 6 meseci starosti.

Bolje Vas nasli! Ma divni ste Dusko58, mnogo Vam hvala. Sada nam je dosta lakse kada cujemo savet iskusnog odgajivaca. Poslusacemo Vas savet. Nego da li ce biti masne od kukuruza?

A joj, al sta je tu je. Nemamo ispust, zatvorene su. Ma vidimo mi da bi one jurcale -- trckaraju po toru koji je taman za njih pet. Meni je mnogo zao sto nemamo gde da ih pustimo na pasu. Ma pojesce se - valjda. Mada ja da se pitam nikada ih nebi klala i kako cu to preziveti neznam....

Nazad
Vrh