Ćurke i način njihovog držanja

Haha trebalo bi tako da bude. Pozdrav iz Arilja!!! E da, javljam kilazu kada ih pokoljemo i MASNOCU.

Oko ociju ne, imam svake godine po 1-2 curke koje imaku vodenu kesicu na donjem delu grudi, nikakve antibiotike nisam davao, one normalno funkcionisu, kad zakoljem odstranim malo nozem tu gde je bila cista i to je to. Ali za oci...ne bih znao!
Brine me to...
Stanje nije bolje, a antibiotik završavam sjutra...
Okačiću sjutra sliku...
Ostali su svi ok. Priča veterinara da je virus mi nekako "ne pije vodu"

Prvo da vam kazem da mi se svidja ovaj forum i da ovde moze dosta toga da se nauci. Muz i ja prvi put gajimo curke,ali dobro nam ide. Uzeli smo ih 27.maja i imali su tri nedelje-znaci sada su stari negde oko cetiri meseca. Imamo 4 curke i jednog curana. Do sada su pojeli 20kg jedinice,40kg dvojke, 100kg trojke ,50kg kukuruza i danas smo uzeli jedan dzak cetvorke i jedan dzak od 50kg kukuruza. Planiramo da ih hranimo negde do sredine oktobra,da li je to uredu??? Curan je bas veliki a curke solidne,manje od njega ali lepo napreduju. Da li smo pogresili sto im dajemo i kukuruz,hoce li biti MASNE??? E da trojku smo duze davali zato sto su jeli i kukuruz.

Pozdrav i od mene dobro nam dosli, samo se drzite Cika Duleta i nema problema za curke :osmeh: tu smo i mi da pomognemo, ako nesto znamo. Sto se tice kukuruza, Ja svake godine ubacujem mojim curkama negde od 3.5 meseca u odnosu 5:1 onako odokativno, cisto malo da se sareni :osmeh:, a posto imam svoj kukuruz malo i ustedim na hrani, nisam primetio da su bile masne, a posto je meso samo po sebi suvo, mozda i nije lose da bude malo masnoce.

Ej komsija pa bolje vas nasli.Vidimo mi da je cika Dule ovde najiskusniji odgajivac, ali niste mi ni vi ostali tako losi. I mi smo poceli posle treceg meseca sa kukuruzom, s tim sto smo duze uzimali dvojku, pa onda duze i trojku.Pravo da Vam kazem mi im neogranicavamo ni u koncentratu ni u kukuruzu.Puno korito koncentrata i puna jupolka kukuruza. Jedu ko lude, ali da Bog cuje, lepo napreduju.Jele bi i koprive,ali slabo ih ima zbog suse. Ja im od prvog dana cistim i prostirem piljevinu. Samo mi je zao sto nemamo ispust, mozda bi bile jos naprednije,ali sta je tu je.

Ne morate koprivu, moze i blitva (isto je puna gvozdja), kupus, jabuke, kruske...sta god imate dajte im sve jedu...nije ni lose malo ustedeti na granulama.

Eh evo danas stradale prve ćurke... Od noža razumije se. :osmeh:

Obzirom da sa mojim ćurkama ima i nekoliko očevih, on navalio da jednu ćurku zakolje jer su 12.9. napunile pet mjeseci. Nakon što smo sve odradili, čista mesa (bez unutrica i ostalog, bez kožice koju smo skinuli) bilo 8 kg. Nije kao što smo očekivali, ali je dobro kako nam je prvi put.

Zaklali i jednog ćurana koji je ispod prsa imao kesicu koju i drugi članovi spominju, pa nam bio sumnjiv jer je puno ležao a tromo se kretao. Čistog mesa bilo 14 kg. Dakle skoro pa duplo kao ćurka, s tim što je kod nje bilo masnoće i po unutrici, ali i po leđima.

Meso izgleda super, a o okusu ćemo čim žena to spremi.

I kod nas dve curke platile glavom. Takodje imale 12.09 5 meseci.
Na zalost ne vidi se tezina ali teska je 11,41 kg bez nogu, zeluca, jetre i srca. I druga ovde sami vidite tezinu.

Lepo,lepo Dule...Ja planiram sledeci vikend jedno 4-5 kom. polako da skidam sa 'rane, a ove ostale cu sukcesivno, naravno 2 curana ostavljam do polovine oktobra oni idu na susenje. Imam jos 16 kom. 5-6 meni ostalo je za prodaju.

Nazdravlje cika Dule. Jeli to dobra kilaza? Nase pune 07.10.pet meseci i mislim da cemo tada jednu prodati, a jednu nama zaklati,a dve curke i jednog curana ostavljamo jos mesec dana-tako nas je cika Dule savetovao, mada i ja mislim da je to racionalno resenje.
E da zamalo da zaboravim: moji roditelji gaje deset (SVE CURANI), sebi sedam i jednim prijateljima tri komada. Ti prijatelji su poklali pre 5-6dana i tada su curani imali cetiri ipo meseca,bili su teski izmedju 14 i petnaest kg.

Može li se ćuranima davati nešto kako bi meso bilo mekše, odnosno manje žilavo?

- - - - - - - - - -
Ne treba bezveze postavljati pitanje dok se malo ne potraži... :sta: Evo pronađoh u jednoj knjizi sljedeći pasus:
Ashampoo_Snap_2012.09.22_00h06m29s_001_.png

@Duško

Da vam iskreno kažem, kad sam jednog lijepog dana otkrio ovaj forum, pa me sunce obasjalo, bio sam razočaran kako je mnogo toga utrpano u jednu temu, te mi je, kao onome ko se tek učlanio, bilo jako teško čitati svaki post od početka kako ne bih nešto propustio. Morate priznati da ste svi vi bili jako aktivni, te ste do tada napisali više od 60 stranica! Tad mi je odmah naumpalo kako to da se ova tema u kojoj sada pišemo, nije razvrstala na nekoliko njih pa da je lakše pronaći ono što čovjeka interesuje.

Probaću naći to što ste pisali...

Danas zaklano 6 kom. evo jedne curke imala je 12 kg.

rszimage075.jpg

Primetio sam da kod 4 od 6 se malo razlio zuc po dzigerici, to mi se ranijih godina nije desavalo, bude kod 2-3 al' ovo je bas mnogo. O cemu se radi, zna li neko?

rszimage077.jpg

@Duško

Da vam iskreno kažem, kad sam jednog lijepog dana otkrio ovaj forum, pa me sunce obasjalo, bio sam razočaran kako je mnogo toga utrpano u jednu temu, te mi je, kao onome ko se tek učlanio, bilo jako teško čitati svaki post od početka kako ne bih nešto propustio. Morate priznati da ste svi vi bili jako aktivni, te ste do tada napisali više od 60 stranica! Tad mi je odmah naumpalo kako to da se ova tema u kojoj sada pišemo, nije razvrstala na nekoliko njih pa da je lakše pronaći ono što čovjeka interesuje.

Probaću naći to što ste pisali...

U pravu si druze. Treba sami da pokrenete nove teme u ovoj oblasti a ja cu isprebacivati postove. Ovaj forum je zajednicki, svih nas, i svi zajedno i slozno treba da ga gradimo i prosirujemo.:ppozdrav:

@komsija

Lepe su, svaka cast. Pa desi se usled raznih faktora da zuc bude uvecana. Ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim ali mozda je hrana jedan od uzroka uvecane zuci.:sta:

Poslednja izmena:
Pa i Ja sam prvo pomislio na hranu, ali kao sto rekoh, par godina unazad radim isto nisam eksperimentisao sa hranom nista. A u jednom od ranijih postova, ako se secate napomenuo sam da sam ove godine uzeo curke na drugom mestu od predhodnih. I da imaju problem sa uvecanim nogama, a sad i ovo sa zuci. Sledece godine Boze zdravlja bracam se starom dobavljacu ajd':ppozdrav:

Eh evo ja sinoć nađoh prvo jaje, pa pošto su još 12.9. napunile pet mjeseci sutra idu na klanje (ženke naravno) jer pročitah na forumu da kad počnu nositi jaja samo gube na težini.

Kako sam i najavio, jutros sam zaklao tri ćurke koje su 12.9. napunile pet mjeseci. U jednoj bilo 10kg, u drugoj 9,3kg i u trećoj 10,2kg. Ovo je težina bez bilo čega od unutrice (samo meso), s tim što ja ne perutam nego ogulim kožu, pa je ovo težina i bez kože. Tako mi je lakše, a bude i čišće.

@Duško

Ama super je ispalo kako sam se bio zabrinuo. Mislio sam neće ništa od njih biti, ali eto danas sam stvarno zadovoljan s obzirom na sve probleme koje sam imao tokom tova, od toga da su često imale problema sa prolivom, do toga da nisam mogao naći odgovarajuću hranu, pa sam prema vašim savjetima sa prekrupom miješao ono što sam imao. Ostaje još samo da sačekamo koji dan pa da vidimo šta će biti sa ovih šest mužjaka koji su ostali.

Nazad
Vrh