Ćurke i način njihovog držanja

@sasasasa

Dobro nam dosao. Jako je tesko na osnovu tako malo podataka koje si dao kazati sto pojedine zaostaju u tezini. Najverovatnije da su te uradili prilikom kupovine, pa te lakse su curkice. Bilo bi dobro da sam ja u pravu, barem bi iskljucili neku mutaciju u genima ili ne dao Bog neku bolest.

Веома је тешко наћи само ћуране, јер онда би слабо ишле ћурке... сем уз неку доплату или познанство :)
И да, зна ли неко у Чачку, Краљеву где има да се купе само ћурани четворонедељни, (наравно, плаћам више) ћурке брже стигну и све, али ја већ кад ухрањујем боље ми је само ћуране :)

@sasasasa

Dobro nam dosao. Jako je tesko na osnovu tako malo podataka koje si dao kazati sto pojedine zaostaju u tezini. Najverovatnije da su te uradili prilikom kupovine, pa te lakse su curkice. Bilo bi dobro da sam ja u pravu, barem bi iskljucili neku mutaciju u genima ili ne dao Bog neku bolest.

Hvala Dusko.Nasao sam kapi koje sam davao su PROMOTOR L (12 kapi na litarmi je receno) a bas bi se razocarao kada bi bile zenke jer vec nekoliko godina uzimam curke na isom mestu i kada su mesano bu de mesano a kada su samo muzjaci budu samo muzjaci i platim ih tako.Prosle godine od 30 komada proletela jedna zenka.Cuo sam se sa veterinarom savet mi je Orosal.Valjda se tako zovepa videcemo sta ce biti.Pozdrav.

---------- Poruka napisana u 13:14 ---------- Prethodna poruka je at 13:10 ----------

Ja se nadam da su malo pomesani curici od cetiri i tri nedelje sto bi mi mozda i bilo najbolje od svih losih stvari :bravo:.Ma da smo zivi i zdravi sta ce biti bice :ppozdrav:.

@sasasasa

I veterinarstvo je u krizi pa musterija ne sme da izadje prazna iz stanice. Ako su zdrave samo guraj kvalitetnu hranu i napred.:ppozdrav:

@Dusko

12 je komada a ne 16 (8 mužjaka i 4 ženke), a iskreno veze nemam kakve su vrste. Kada sam ih tek dobio bile su i slike na forumu pa se možda i tako utvrdi o kojoj se vrsti radi. Domaće nisu sigurno, to znam 100%.

Nego i ja imam sličan problem kao sasasasa... Naime, nedugo nakon što sam ih dobio, a od tada je prošlo mjesec i po, primjetio sam da neke od njih imaju proljev (gusto ali ipak tečno i crne boje). Međutim, posljednih dana, kako sam počeo davati zeleniš različitih vrsta ali i kako oni zbog vrućine piju više vode, primjetim da se kod nekih javio proljev koji je skoro pa voda. Je'l bi se trebao zabrinuti pa potražiti veterinara, ili da mi vi date kakav savjet iz svog velikog iskustva.

Usput, od kada sam počeo davati zeleniš i jabuke, koncentrat skoro pa i ne jedu, osim kad ih prevarim pa im pomiješam sa jabukama ili salatom. Tad pojedu sve, ali sam koncentrat veoma slabo. Ne znam zašto?

@dinomu

Izvinjavam se za gresku u brojnom stanju, omaklo se. Leto je i zivina mnogo vise konzumira vodu i stolica je shodno tome redja. Napravio si problem sto malo ili ni malo uzimaju smesu nego stalno zeleno. Curke kada se naviknu na travu a oduce od obroka smesa tesko se vracaju u normalu. Probaj da im ne dajes vise zeleno nego stavi pred njih smesu. Morace da pocnu da je uzimaju. Kada se vrate u normalu, onda posle dobrog obroka smese moze malo zelenog.

Problem sa prolivom koji je bio svetlo zut resavam po savetu veterinara sa1/4 tablete ORVAGIL 250mg.Ubacujem im usta i tako tri dana.Posle dve doze nema svetlo zutog proliva.Sada je cvrsce i tamnije.Mislim da ide na bolje.Plus pohvala posle svega za veterinarku zamenice mi sve sitnije curice.
Resenje moze biti Valjevsko pivo ali za farmera :ppozdrav:

Pozdrav svima! Od skoro pratim ovaj forum i rekla bih da je jako koristan. Bavim se gajenjem ćuraka i pilića.U toku godine odradimo 3-4 turnusa pilića od po 50 kom i 8-10 ćurana. Ovim dopunskim poslom bavimo se desetak godina. Unazad nekoliko godina kupovali smo samo ćurane i dobro je išlo sve do ove godine. Ove godine smo kupili 8 kom. ali imamo gubitak od 3 kom. " Ne znamo šta se događa ali su neujednačeni i jako slabo napreduju. Imamo dva srebrna iliti bronzana kako ih neko zove, oni su činimi se i bolji od belih.Hranimo ih zemunskim granulama24% proteina. Uzeti su 24.05 kao četvoronedeljni. Šta bih mogli da im damo za poboljšanje apetita?

Pozdrav svima! Od skoro pratim ovaj forum i rekla bih da je jako koristan. Bavim se gajenjem ćuraka i pilića.U toku godine odradimo 3-4 turnusa pilića od po 50 kom i 8-10 ćurana. Ovim dopunskim poslom bavimo se desetak godina. Unazad nekoliko godina kupovali smo samo ćurane i dobro je išlo sve do ove godine. Ove godine smo kupili 8 kom. ali imamo gubitak od 3 kom. " Ne znamo šta se događa ali su neujednačeni i jako slabo napreduju. Imamo dva srebrna iliti bronzana kako ih neko zove, oni su činimi se i bolji od belih.Hranimo ih zemunskim granulama24% proteina. Uzeti su 24.05 kao četvoronedeljni. Šta bih mogli da im damo za poboljšanje apetita?

100EU pa neka kupe šta im se jede.Izvini malo na šali.:haha:Nemojte zameriti

@veeca

Dobro nam dosli. Malo je podataka dato da bi se nesto konkretnije moglo reci zasto ima uginuca. Mozda je los kvalitet samih curica, losa hrana, bolest... tesko je ovako reci.:sta:

@dinomu

Izvinjavam se za gresku u brojnom stanju, omaklo se. Leto je i zivina mnogo vise konzumira vodu i stolica je shodno tome redja. Napravio si problem sto malo ili ni malo uzimaju smesu nego stalno zeleno. Curke kada se naviknu na travu a oduce od obroka smesa tesko se vracaju u normalu. Probaj da im ne dajes vise zeleno nego stavi pred njih smesu. Morace da pocnu da je uzimaju. Kada se vrate u normalu, onda posle dobrog obroka smese moze malo zelenog.

I meni je tako nešto na um palo. Kontam isto kao i čovjek, kad navikne na bolje, teško se vratiti na ono što je lošije od toga. Što su jeli zeleniš jeli. Dok ne pojedu bar 25 kg smjese ne dajem ništa drugo.

Pravilo je da "nema pravila".Ni jedna tura nije ista.Ova sada koprivu uzima nerado, ostatke povrća takođje.Sve suprotno od predhodne ture.Ujutru koncetrat posle paša trave , kljucanje peska i pred veče opet koncetrat.
2gtvw95.jpg

Ja moje jos drzim zatvorene ali izgleda da se blizi dan kada cu morati da otvorim vrata. Od danas vodu dobijaju iz jupolke.

Да ли ваља давати ћуркама кромпир барени као свињама или некако другачије ?

Evo i moga jata, ima ih 8 nisu sve izasle napolje.
1zv93qv.jpg

---------- Poruka napisana u 12:14 ---------- Prethodna poruka je at 12:12 ----------

Izlezene 12.04 mislim da imam 6 curana i dve curke. 5 curana ima 100% a za jednog se jos lomim, dve curkice su sigurno.

mislim da imam 6 curana i dve curke. 5 curana ima 100% a za jednog se jos lomim, dve curkice su sigurno.

Nermoj da se ti lomiš - nek se on lomi šta hoće da bude:haha::haha:.A tebi zbog prevelike brige:ppozdrav:Valjevskog

Nazad
Vrh