Ćurke i način njihovog držanja

dinomu

Član
Učlanjen(a)
17 Maj 2012
Poruka
49
Lokacija
Sarajevo
Znači daje se! Ukupno imam 12 komada, od čega smo procijenili da je 6 ćurana, a 6 ćurki. Koliko popiju vode ne znam, a još im osim hrane (jedinice, PPuPT-1) ne dajem ništa. Mislio sam da ima neko univerzalno pravilo po pitanju davanja vitamina "C", jer sumnjam da će mi ovaj veterinar znati išta o tome. Čitav se život bavi kravama i ako naleti kakva ovca ili koza.

Kada su koprive u pitanju, da li se mogu davati onako svježe ili se moraju kuhati? Da li se daju onako "ucijelo" ili ih treba isitniti?
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.522
Lokacija
Valjevo
Dok se na naviknu dajes im iseckane pomesane sa hranom.Kasnije uberes koprivu sa sve stabljikom osim korena zavezes kanapom i stavis tako da im je to u visini glave.One polako kidaju lisce i na kraju ostane samo gola stabljika.To je nacin na koji ja radim au pitanju su odrasle curke.Malim curicima se kopriva obari i isecka .
 
V

Višnja

Guest
Znači daje se! Ukupno imam 12 komada, od čega smo procijenili da je 6 ćurana, a 6 ćurki. Koliko popiju vode ne znam, a još im osim hrane (jedinice, PPuPT-1) ne dajem ništa.
Zašto hrana ' jedinica' u sedmoj nedelji?
Da li je to po preporuci proizvođača ili onako'na svoju ruku'?
 

dinomu

Član
Učlanjen(a)
17 Maj 2012
Poruka
49
Lokacija
Sarajevo
Zašto hrana ' jedinica' u sedmoj nedelji?
Da li je to po preporuci proizvođača ili onako'na svoju ruku'?
Oznaka na deklaraciji je PPuPT-1, a uz to piše da se daje ćurkama u tovu od 28-og do 56-og dana starosti, tako da sam pratio uputstvo proizvođača. Prije jedinice imaju nešto što narod zove "nula" (oznaka je PPuPT-0), a to je ono što vjerovatno neki uzgajivači prepoznaju kao predstarter, dok je "jedinica" starter. Ovaj proizvođač poslije ove jedinice koju dajem ima "dvojku" (PPuPT-2) koja se daje od 9-te do 12-te sedmice starosti, nakon čega postoji PPuT-1, što je ono što narod zna kao "finišer", što se daje od 13-te sedmice do kraja tova.

Prethodno sam spomenuo da sam totalni početnik, pa vi slobodno kritikujte i savjetujte, meni to sve dobro dođe. Uostalom, valjda ću i ja dočekati da nekom te savjete dijelim. :haha:
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.425
Lokacija
Futog
Kod nas je jedinica sa 28% proteina, a dvojka sa 24% prot. Sto proizvodjaca sto razlicitih deklaracija, zato sam i posumnjao da nije kao kod nas. Samo nastavi sa tim od 24% prot.
 

dinomu

Član
Učlanjen(a)
17 Maj 2012
Poruka
49
Lokacija
Sarajevo
Ma ja, a ovaj PPuPT-0 je sa 28% proteina, pa je to onda vjerovatno izazvalo zabunu, jer kod različitih proizvođača različita proizvodnja i obilježavanje. Kod jednog sam proizvođača našao da ima čak šest različitih vrsta hrane kroz cijeli period tova, dok ovaj od kojeg kupujem imaju samo četiri vrste. Evo objašnjenja za vrste hrane ovoga što ih dijeli na 6 vrsta zajedno sa objašnjenjem kad se koja daje i koliko u prosjeku potroši mužjak, a koliko ženka. Ove procjene vrijede za cijeli period ispod kojeg se nalaze i mogu vam reći da mi je dobro došlo jer sam tako znao otprilike količinu koju trebam naručiti i poprilično je tačno.

 

sarbanac

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Dec 2010
Poruka
1.632
Lokacija
Sarbane Ub
Gaji li neko kalifornijsku crvenu ćurku? Saznao sam da je ova rasa ćuraka pogodna za držanje na dvorištu a uz to ima odlične priraste te ćurani u tovu mogu dostići i 25kg. Sobzirom da nije u pitanju hibrid već rasa mislim da zavređuje pažnju.
 

Uča

Član
Učlanjen(a)
5 Nov 2010
Poruka
55
Lokacija
Kruševac
JA svojim ćuranima dajem koprivu i spanać. Već im se uočavaju mišići kako kod Popaja :) Koprivu ili spanać iseckam i oni se nabrišu ''samo tako''. Što se tiče davanja koncentrata uvek probijam termine za po dve nedelje. ĆUR1 dajem do kraja šeste nedelje iako treba do kraja 4. nedelje. ĆUR2 (24%) dajem do kraja 10. nedelje, ĆUR3 (20%) do kraja 14. nedelje, a ĆUR4 (16%) do klanja. Obavezno pri prelasku sa jednog na drugi koncentrat vršim mešanje jačeg i slabijeg kako bi prelazak na krupniju granulaciju bio bezbolniji. Ulazak sa po dve nedelje u narednu fazu je zbog toga što nikad nisam siguran da li zaista dobijem četvoronedeljne ćuriće ili su tronedeljni.
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.425
Lokacija
Futog
Sedam nedelja jedinicu CU-28% prot. bez zelenisa. Sa tri ipo meseca cu ih ove godine pustiti na ispust, samo prosle godine sam ranije i pogresio sam. Kada se nauce na zelenis samo cekaju da otvorim vrata od ispusta, i mnogo manje onda jede granule.
 
V

Višnja

Guest
Zašto čekati 3.5 meseca?
Čim se izbobaju, posle dva meseca, idu na ispust.
Prošle godine su mi svo vreme bili na travnjaku, nisu imali težinu kao da su bili zatvoreni i kljukali se granulama, ali su bile lepe, hitre, bele, i ono što mi je jako važno: meso je bilo bez grama masnoće i ukusno.
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.425
Lokacija
Futog
Mislim, a i sami ste napisali da nisu imali onu tezinu koju znaju da isteraju. Sigurno je meso bilo ukusnije i bez masnoce ali ove godine idem na kilazu, a imace vremena i da se isciste na ispustu.:cao:
 
Vrh