Ćurke i način njihovog držanja

Na današnji dan napunile 20 nedelja. Kuplene su 10.8. kao tronedeljni. Evo već nedelju dana nose po 2-3 komada.

a jel neko razmisljao da ubaci domaceg curana u te nosece curke i da dobije potomstvo(naravno u inkubatoru) koje bi mogao sam da reprodukuje? Vojvodjani su tako domacu curku oplemenili nekim rasama i sad su im curke oko 3/5kg a curani 5/8 za razliku od domacih iz mog kraja gde su curke oko 2 do max3 a curani jedva 5kg.

jeste gentika cudo ali ne mesas konje i krokodile vec dve rase iste vrste :) salim se malo, ja sam tako a i mnogi kod mene oplemenio domacu kokosku. Na nosilje sam pustio domaceg petla i to potomstvo posle razmnozavao, jedini problem mi je bio sto nisu htele da se raskvocavaju, inace su potomci dobili na masi a nosivost je bila bolja nego kod domace zivine kao i krupnoca jaja, iz nekih drugih razloga sam unistio to jato (presao sam na crnu svrljisku jer sam hteo da je ocuvam od istrebljenja) i zato znam da moze da se ukrsta samo pitam jel to neko probao sa curkama?

Evo danas sam sredio i poslednji komad ćuraka i ćurana. Težina ćuraka je bila od 10 do 11.5kg, a ćurani su svi bili od 17-18kg očišćeni (bez glave, nogu, bupca i džigerice). S obzirom da su stari 21 nedelju i par dana, ja sam u potpunosti zadovoljan.

To je ta kilaža za tov koji nije forsiran i u kome se ne reskira infrakt.Najverovatniej se radi o ćurkama "Converter" u slobodnom prevodu:ppozdrav:

Pa nema tu brz ili spor tov. Staviš hranu i jedu koliko im treba. Ne kljukam ih kao što to neki rade. Gledam da ide sve svojim tokom kako je priroda propisala. S obzirom da po tabelarnom prikazu treba da budu sa 21 nedeljom teški 19.2kg žive vage, onda su ovi čak za nijansu bolji jer se težina kretaala između 17 i 18kg očišćeni. Verovatno su živi bili teški oko 20-21kg. Nisam ih merio žive ali je definitivno da procentualno malo otpada u odnosu na piliće. A, da, umalo zaboravih. Ovo su BUT BIG 6, a prošle godine sam imao converter. U principu ja ama baš nikakvu razliku ne vidim između te dve sorte. Isto napreduju, isto pojedu,... Ako neko zna da opiše razliku među njima neka to svoje znanje podeli sa nama.

posto ne mogu da otvorim novu temu moram ovako.
ne znam da li je ovo pravo mesto ali hteo bih da pitam da li ima neko iz Vojvodine ili okoline Novog Sada da drzi domace curke,posto bih hteo da kupim jedno 10 -15 na prolece .mladi pilici ,jaja bilo sta samo da zapatim
moze bronzane moze one braon crvene samo da nisu hibridi.

@malimedo38

To ces naj bolje saznati na pijacama. Ako negde ima onda je to u Backom Petrovcu na pijaci. Tamo je pijaca svakoga petka.

pa valjda ima jos neko da drzi curke a ne samo slovaci :osmeh: kod mene na pijaci ih ima svakog proleca, moj matori ima par komada a nekad kad bude viska i prodaje(curke su crne)(cini mi se)

pozdrav,ove godine po prvi put tovne curke drzali 5 kom. dobro ispalo , samo koncentrat,2z i 3m.pita moja neznija polovina , dali moze neko na pp da nam posalje recept za spremanje bataka za njam njam,bilo kakav,nemamo iskustva,valjda nisam otisao u off

@zelja, koliko dugo hranis domace curke i sa kolikom kilazom ih koljes? Cuo sam da curani doguraju do 7 kg ocisceni, ali za koje vreme?

od aprila kad se izlegnu, do bozisa, oko 7 do 9 kola, godisnjak koji ostaje da gazi curke ima do 14 kila domace su u pitanju

Moji curani nabavljeni u junu (majska klasa) poklani su sa pet i pol mjeseci starosti...jedan je tezio 30kg ,drugi 29.5kg a treci 26.5kg. cistog mesa...koliko su pojeli granula nisam mjerio a pored granula svaki drugi dan su smazali punu jupolku krupno izrezanih jabuka i krusaka ...meso mojih curana nema cjenu a samo naivni mogu porediti pilece meso sa mesom od curana ...nije ista cjena mesa curana tovljenih sa iznutricama pilecim i kruskom viljamovkom...pozdrav svima..
Zaboravih reci da su moji curani imali granula na raspolaganju koliko su htjeli,a kasnije kad su presli na finiser ubacivao sam im i kukuruz u zrnu u granule...cejf nikad nije skup...

a jel neko razmisljao da ubaci domaceg curana u te nosece curke i da dobije potomstvo(naravno u inkubatoru) koje bi mogao sam da reprodukuje? Vojvodjani su tako domacu curku oplemenili nekim rasama i sad su im curke oko 3/5kg a curani 5/8 za razliku od domacih iz mog kraja gde su curke oko 2 do max3 a curani jedva 5kg.

Upravo cu ja to da pokusam ove godine.Kupicu i jedne i druge,pa pustiti crnog domaceg curana na bele hibridne curke.

Zelja
koje su ti to curke i jel ces imati mozda na prodaju na prolece malih curica. Inace kupio sam pre 10dana curku i curana, mlade domace, bili po 300din kg. Curan merio 4kg a curka 2,7 . Pre tri dana cale poceo kokoske da hrani koncentratom za nosilje i zamislite curka mi pronela juce ;) , inace ih drzim zajedno u plasteniku i mozda zbog toplote i koncetrata ona iako mlada pronela ;)

pozz svima, Sta mislite, da nije mozda malo rano da uzmem 5-og aprila cetvoronedeljne curice?? uzeo bih 8kom.. :ppozdrav:

Nazad
Vrh