Pozdrav svima ,
inače uzgajam ovce, a ove godine sam odlučio početi i sa puričima.Nabavio sam 10 Zagorskih, starosti 5 tjedana.Kod mene su već 2 tjedna i dobro napreduju(za svoju vrstu).Hranu pravim sam i to kukuruz -30%, zob -30%, pšenica-20%, sojina sačma19% i so -1%.Svakodnevno koprive svježe.Zasada je sve ok, još su u velikoj kutiji pod svjetlom 24 sata.Ako sve bude po planu ostavljam 5 pura i purana za rasplod.Naručio sam još 10 Pazinskih za tov, stižu u slijedeći četvrtak.
O uzgoju pura neznam ništa i vrlo je dragocjeno ovo što sam pročitao na prethodnih 40-tak stranica, pa vam na tome svima zahvaljujem.
Primjetio sam jedno pitanje na koje nije odgovoreno, a to je : kakva je razlika između zrnate i mljevene hrane, odnosno zašto mjleti hranu, kada je jedu i u zrnu??
Kod preživača( a i večine ostale stoke) je razlog jednostavan, za 20% bolje razgrađuju i usvajaju samljevenu hranu.Da li to vrijedi i za puriće ne znam, ali sigurno u nekom postotku vrijedi.
Također je bilo rasprave o preventivnoj upotrebi lijekova.Inverktin je lijek za šugu kod stoke, daje se kurativno, ali i preventivno da sprijeći zarazu.Tako je vjerojatno i kod prevencije večine nametnika i kod peradi.
Srdačan pozdrav svima i puno uspjeha u tovu purića-čurića.