MTZ Belarus

Koje si gume uzeo? Mene čeka kupovina sve 4 do proleća.
 
Ja sam uzeo zadnje belshina 15.5 38 i jeftinije nego u agropanonci za 3-4000po komadu,neki lik iz ade

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
E to nemam pojma posto cene divljaju pocetkom sep. Da sam ih kupio platio bi ih 38000 po komadu ali tada bas nisam imao para pa sam uzimao krajem sep. Pa platio 43000 komad. Jedini strah sam imao posto nosim plug okretac tri brazde lemken 080 a gume samo 8 platni ali za sad nikakav problem

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
U kom smislu sam te razočarao?U smislu razmišljanja većine koja se vodi onom:,,Šta će mu biti''!?Kako se svašta sipa, skidaju termostati, budže i karabudže tako i idu.Greju se, odlaze dihtunzi glava, kuvaju, zaribaju...ja sebe ne stavljam u neugodne pozicije zbog kojih se posle kajem jer kome gore nego meni kada traktor opauči.Nismo deca.
Sta je jos razlika izmedju G11 i G12, da G12 ne napada aluminijumske radijatore a G11 nije dobar za alu radijatore, nije mi poznato da traktori imaju alu radijatore , moguce za grijanje kabine.
 
Malo o fluidu za hladjenje , kupio motorcikl pa citao po netu (engleskom) koji antifriz da sipam , ovaj iz uputstva je nemoguce naci 20g , pa tako ima jako puno pisanja o tome , na kraju kad se sve profiltrira ispada koji hladnjak je alu ili bakar.

U traktorima imam original koncentrat etilen glikol, kanta 20 litara proizvedena u Srbiji , najjeftinije sto se moglo naci, industrijski etilen glikol sa onom gorcinom da ne moze da se pije i to pomjesano sa destilovanom vodom , znaci nije ni G11 ni G12 jer nema nikakvih aditiva u sebi.
A to bi bio antifriz, jer ove moderne G11,G12,G12+ itd englezi ne zovu vise antifriz vec fluid za hladjenje motora, imaju anorganske ili organske dodatke etilen glikolu.
 
Sta je jos razlika izmedju G11 i G12, da G12 ne napada aluminijumske radijatore a G11 nije dobar za alu radijatore, nije mi poznato da traktori imaju alu radijatore , moguce za grijanje kabine.
Postoje i unutrasnji hladnjaci motornog ulja gde ta tecnost prolazi, a znaju biti alu.. kako god bilo antifriz je bolji i za zimu i za leto od vode… i sa 12 i jace nemoze niko pogresiti sigurno…
 
To objasni ovima sto skacu kad neko kaze da sipa G12 ili G12+ ili G13 u traktor , maltene raspasce se traktor:)
Proizvodjaci automobila recimo VW kaze od 97 godista samo G12 i niviji , neki proizvodjaci cak uzimaju i 94 godiste da se sipa G12

U svim antifrizima G11,G12,G12+, G12++, G13 je etilen glikol 90 do 95% , oko 3% ili malo jace aditivi i ostalo destilovana voda , pricamo o koncentratu u prodaji.

G11 nije dobar za alu hladnjake

Ovi od G12 pa na dalje isto imaju jednu ozbiljnu manu , pa je bolje u stare traktore sipati G11

Inace etilen glikol ne napada fero metale, gus, celik , legure itd.
 
Belarus ima alu hladnjak ,bar mislim da je alu,gore u kabini za grejanje.Kod mene je g11 u njemu....sta sad,sipati g12 pri sledecoj zameni ili ostati pri g11 ?.
 
Sto se tice visoke radne temperature na ovom rusu, da nije neko nekad sipao neki aditiv da zacepi curenje hladnjaka, imali smo problem na jednom autu gde je vlasnik sipao to čudo,na kraju je išao novi hladnjak, a motor smo jedva isprali i to ne skroz nego najbolje što je moglo.
Ako je bio prljav antifriz kad ste ga ispustili velike su šanse da je to mogući uzrok.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
 
Belarus ima alu hladnjak ,bar mislim da je alu,gore u kabini za grejanje.Kod mene je g11 u njemu....sta sad,sipati g12 pri sledecoj zameni ili ostati pri g11 ?.
Ja lemio taj hladnjak gore , bio bakar/mesing, prijasnjem ostala voda pa smrzlo dolje, sace nije bilo osteceno.
Alu iz grijanja sujako gusti , mozes da vidis na autima.
 
Ja sam u mog rusa zatekao isto zeleni antifriz, za koji sam iskreno samo cuo da postoji, ne znam ni koja je razlika izmedju njega i plavog, samo znam da se ne smeju mesati....mislio sam da je i u novije traktore crveni kao u kolima....jedva sam nasao zeleni u gradu da kupim da dospem, posto je bio na nekih -18 po meracu (kineski neki). Na prolece bih menjao komplet i sad nemam pojma koji da sipam posle svega pisanog :D
 
Nazad
Vrh