Centralno i etazno grejanje.

Imam komsiluk oko mene loze ugalj kad je oblacno vreme da crknes u dvoristu pa da i ja malo začadim
 
Nije ugalj ništa,jedan komšija se greje na briket tj otpad iz fabrike nameštaja.To smrdi gore nego bila koja plastika i guma.Iverica,furnir i tutkalo ekološki 100% prihvatljivo :D
 
Zezam se lozi sta ko ima i moze da nabavi .Drugar danas kuka nema nigde uglja i drva ,pa sto nisi nabavio letos kase nece da zakrci supu pa svake godine u jesen nabavlja a i nije lud da celo leto cepa drva ima pametnija posla ide na more .Idi na zimu na more pa se grej on se naljuti.
 
Standardna priča,dok smo aktivno radili sa šumom zna se da u Oktobru telefon ne prestaje da zvoni :D Ne sećam se koje godine bila neka muka da gasom,po nekom minusu išli da obaramo,Lancol u flaši od mraza kao med se zgusnuo_Od tad sam batalio i za sebe da sečem,samo na dugme pa nek košta šta košta :D
 
I onako je muka sa balama i pepeom jos da placas prevoz, utovar-istovar i baliranje, da je jebe tata pa to je robija na slobodi i uopste nije jeftino!

Nas petorica iz kuce muskaraca to zavrsavamo na klik, kao da smo na izlet otisli! Nabaliram 800 sojine za 100m2 toliko i burazeru. Trosak je oko 10din. po bali, nije uracunat nas rad a pivo i hranu trosimo i onako, balirka se ne kvari vec 30-40k bala ni sigurnosni, ma milina jedna.
E sad ja nikad nisam kuci jer mi radionica i mehanizacija kod burazera pa sam tamo po ceo dan sto dalje inplicira da je supruga rukovaoc sa peckom, a sad ce im biti sedma sezona druzenja, pa mi je supruga rekla da pored zdravlja, srece i ostalog za novu godinu pozeleti i da kotao progori pa da se grejemo kao normalan svet :haha: :haha: :haha:
Hocu reci da covek ne moze sve da ima u zivotu i jeftino i lepo i lako, nesto mora da skripi 🍻
 
Poslednja izmena:
Na 100 kvadrata ja ne bih razmišljao ni o čemu sem peleta.Klik i gotovo, gospodin čovek a mislim da je zasluženo sve što se tiče komfora i užitaka u životu.Radiš i patiš se cele godine k'o Isus da bi cele zime vukao ogrev i gurao u Vurunu.Programiraš, stisneš dugme i ćao.
 
Baš tako, a što je svako dugme skupo, a to je nešto drugo. Ko može sebi da priušti neka koristi. Isto kao i kod traktora. Što više dugmića lakši i udobniji rad ali i košta. Na mom fergi ni jedno dugme, ključ i dve tri ručice, sajla i kraj.
 
Imamo ovde dobrih majstora a i inovatora. Udružimo ih i oni smisle i naprave balirku za pelet. Uđemo u slamu a na drugu stranu ide gotov pelet. Ima još da zaradimo.
 
Uvece je naj gore, preganjamo se koce da nalozi!
Zasitili smo se, moramo menjati.
Ja sam se mnogo dvoumio oko grejanja na čvrsto,bale ili gas.U to vrema sam još radio.Najjeftinije je na bale ali treba odžačar.Em mi trebaju bale za stoku,pa još i za grejanje.Nemam tolike objekte.Presa može da se pokvari baš kad treba.Obaveza.Nestanak struje.U startu skuplje zbog odžaka.
Lomio sam se par meseci-naslušao sam se svakakvih priča i u zadnjem momentu poslušah sebe(što Matić napisa) i u zadnjem trenutku se odlučim za gas.Nisam se pokajao.Za prelazni period nema boljeg.Jednostavno ni ne znaš da imaš grejanje.
Kalkulisati i stalno kalkulisati-pa i mi imamo dušu bar da se negde opustimo.Prodamo čokanje i poprilično otplatimo veči deo sezone.Tako sam ja našao računicu.Nekom se možda ovakav način razmišljanja ne sviđa ali ja tako gledam.
Ima mnogih koji mnogo bolje stoje od mene ali ne žele da se greju na lakši način.To je njihov izbor i to poštujem.
 
Zavisi kako ko sebi zgode namesti.Meni je kotlarnica u sklopu kuce,unesem na dan 7-8 bala( 5 min posla) lozim na 6h po dve bale 3-4 puta na dan.Zavisi od spoljne temp.
Iz kuce ne izlazim ,lozim kratkih rukava.

Ko ima da baci godisnje 1500e i treba na dugme, ja nemam toliki luksuz.

Svakih 4-5 god koliko sam kroz dimnjak progurao za razliku mogu zameniti auto ili neku masinu sto ustedim.


Sent from my POCO F3 using Tapatalk
 
Zavisi kako ko sebi zgode namesti.Meni je kotlarnica u sklopu kuce,unesem na dan 7-8 bala( 5 min posla) lozim na 6h po dve bale 3-4 puta na dan.Zavisi od spoljne temp.
Iz kuce ne izlazim ,lozim kratkih rukava.

Ko ima da baci godisnje 1500e i treba na dugme, ja nemam toliki luksuz.

Svakih 4-5 god koliko sam kroz dimnjak progurao za razliku mogu zameniti auto ili neku masinu sto ustedim.


Sent from my POCO F3 using Tapatalk
Al kad treba da izbacis sav taj pepeo, e onda moraju i vunene gace.

Iz tog razloga sa presao sa drva-ugalj na pelet. Muka mi je bila vise iznosenja sljake i pepela. Ako nedeljno ne izneses, a iznosim iz podruma, kuku mene.
 
I sa peletom opet ima fizikalije,gas nisam hteo jer nikad ne znaš kad može poskupeti da bude neisplativo i zbog toga sam se odlučio za toplotnu pumpu i da bih preko leta imao mogućnost hlađenja.Još kad namestim fotonaponske panele neću imati nikakvog troška za grejanje i hlađenje.
 
Nazad
Vrh