MTZ Belarus

Rezervoar na 1221 je 135 ako je monoblok i ima samo jedan rezervoar. Ako je obicna hidraulika onda je 160 podeljeno u dva rezervoara. Jel neko ugradjuvao dodatni rezervoar?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nista loše ne mislim tebi ni tvojoj izjavi. Nepojmljivo mi je da se tako nesto desi zbog start spreja. Čim krene da se vergla uljna pumpa gura ulje,podmazuje ležajeve i ceo motor. Zato me čudi da dodje do toga što si pisao. Znam da višak spreja nije dobar i da više šteti nego što koristi. Vidjao sam ja i bisere koji produvaju ceo sprej da bi upalili motor a on i dalje nema dima dok vergla...
 
Mislim da kod start spreja nije problem mazanje već detonacije u kompresionom prostoru što stvara jake udare na čelo klipa koje se prenosi na klipnjaču, ležaje i radilicu. Kod start spreja se uvek čuje čekićanje tokom verglanja.
 
Пре ће комора и преткомора пући или глава него ли окрене лежај на радилици.
 
I meni se ferguson navukao na start sprej. Prvo mu trebao zimi, pa s jeseni i u prolece, pa na kraju stalno. Sve je to trajalo 5 godina mozda i vise, ne znam ocekivao sam kad prsnem par puta da posle pali i kad nema nafte, a ono motor sve stariji i losiji pa mu sve vise trebao sprej.
Ralno i sad znam nekad da pomognem traktorima ako dugo nisu palili da lakse upali.
 
Pucanje radilice, krivljenje klipnjace, pucanje male pesnice, sve je moguce od jakog udara kad se pretera sa startom al bas da okrene lezaj mi je malo verovatno, okretanje lezaja se desava kad ostane bez podmazivanja pa uhvati za radilicu.
 
Nista loše ne mislim tebi ni tvojoj izjavi. Nepojmljivo mi je da se tako nesto desi zbog start spreja. Čim krene da se vergla uljna pumpa gura ulje,podmazuje ležajeve i ceo motor. Zato me čudi da dodje do toga što si pisao. Znam da višak spreja nije dobar i da više šteti nego što koristi. Vidjao sam ja i bisere koji produvaju ceo sprej da bi upalili motor a on i dalje nema dima dok vergla...
Iskren da budem,ja sam koristio sprej jednom u zivotu. Ali ovo sto sam napisao,nisam lupio ili izmislio. Znam dobro tog mehanicara koji mi je ispricao sta se desilo kad su vozaci narokali spreja u motor u autobusu.
Ja sam imao lose iskustvo pre par godina: odvezao sam auto na servis (passat b5.5 tdi)
Covek promenio ulje,i filtere i promeni filter goriva ali ga ne napuni sa naftom i posalje mene da dajem kontakt kako bi pumpa napunila filter,posle toga mi je rekao da verglam i tako 10 puta i auto i dalje ne daje znake zivota. Na kraju mu je na krkao spreja,a ja od haube nisam ni video sta radi,kad je motor sastavio zalupao je da mi se kaseta otvorila u kabini. Malo je falilo da mu otkinem i ruke i noge.
Eto to je moje skromno iskustvo sa start sprejevima, ko misli da je to bezazleno,samo napred.
 
Problem kod start spreja je sto ne detonira kao dizel,vec ima manju tacku paljenja,pa kad se pretera kolicinski,pa kad detonira start sprej klip krene dole,pa kad detonira i nafta dok klip ide na dole eto veselja.

Zato se dozira malo i nikako sa grejačem.
 
Je l' može neko da napiše kratko uputstvo kako se koristi sprej? Mislim u kom trenutku prsnuti, koliko prsnuti... Ja mislio to je prosto, zaverglaš i kad već vergla prsneš, al' sad me uplašiste... :)
 
Dodatni problem start spreja je u tome što se desi da on detonira u klipu koji je blizu gornje ili donje mrtve tačke. Za ležajeve je to najopasnije pozicija jer trpe ogromnu silu u samo jednom pravcu. Jaka detonacija može da izazove tako jak udar da se rukavac trenutno zavari za ležaj i okrene ga. Situacija je još opasnija ako je motor u lošem stanju i ima zazore u maloj i velikoj pesnici. Kada detonacija udari klip koji je u GMT ili u DMT a on još ima zazore, sva sila se prenose un vrlo malu površinu ležaja dok on pokupi sve te zazore (radi se naravno o desetim dijelovima milimetra kumulativno). Zbog toga startovanje sprejem nekome može da upali 100 puta kako treba a kod nekoga prvi ili drugi put polomi nešto. To je razlog zašto je opasno stavljati mnogo spreja - ne dobiju ga svi klipovi podjednako već jedan može da povuče previše i napravi tešku havariju. Ako se i koristi treba ga prskati po filteru, daleko od usisa kako bi se on tu ispario i stvorio oblak gasa koji će klipovi podjednako da uvuku. Crnjak je što ljudi znaju da ga prskaju direkt u usisinu granu.
 
Nazad
Vrh