Toplotna izolacija kuce

Ja sam je jedno vreme ugradjivao posto se moj otac bavi time. Tad je bila losa,stavljali su neke turske profile,sad ne znam dal valja posto se vise ne bavim time. Moja preporuka su ti TROCAL profili.
 
Hvala za odgovor....

Nekada su koristili te turske profile i ima negativnih komentara iz tog doba a sada u nekoj 'srednjoj' klasi nude salamander petokomorni profil sa winkhaus okovima. I to je neka cena koju mogu da dobacim.... rehau i veka su nedostižni cenom a mislim i kvalitetom a nisam siguran u Roloplast iz Kovačice mada u okruženju imaju dobra iskustva o devet godina korišćenja.

Taj salamander ne deluje loše i standardno ide dvostuko staklo sa niskoemisionim premazom. Nisam pametan.... kad nekog pitam niko i nije siguran koji profil ili okov je koristio.... stavljaju ljudi stolariju samo da dihtuje.....

I dalje mislim da se mnogo ne dobija kada se postavi ta kao bolja verzija od osnovnih profila pa makar oni bili kineski, turski ili bugarski ili čak naši - Roloplast ili Peštan....

Ipak kad staviš taj kao nemački dobiješ neku vrstu sigurnosti ali 'kuj' ti to garantuje i 'kuj' ti bilo šta garantuje na ovoj teritoriji.... Ne mogu biti siguran kakvo je ojačanje unutra ili kakvi suu spojevi.....
 
Nema na cemu,tu smo da delimo iskustva i misljenja.
Tu si u pravu da niko ne moze nista da ti garantuje,ali ja sam se nanosio raznih profila i kad uzmes u ruke prozor od tih jeftinih turskih petokomornih profila i Trocal ili neki od drugih kvalitetnijih profila ne mozes da poverujes koja je razlika u tezini. A za Roloplast i ja imam samo pohvale. Cak ga imam i na sopstvenoj kuci. Takodje imam i jedna balkonska vrata i prozor zalepljeni jedno za drugo,ne znam koji proizvodjac posto je to ugradjeno pre vise od 12-13 god,ali vidi se da je neki jeftiniji i losiji profil. Posto tu stranu kuce ceo dan greje sunce vrata se rasire od toplote i ne mogu da se zatvore,tako da ih uopste i ne koristim. Ja mislim da se ipak isplati da das neki dinar vise,ali da stavis kvalitetniju stolariju.
 
Ipak kad staviš taj kao nemački dobiješ neku vrstu sigurnosti ali 'kuj' ti to garantuje i 'kuj' ti bilo šta garantuje na ovoj teritoriji.... Ne mogu biti siguran kakvo je ojačanje unutra ili kakvi suu spojevi.....

Ovo si bas dobro napisao, i ja planiram u narednih mjesec dva mjenjati prozore na kuci, trenutno skupljam ponude i mogu reci da je zaista tesko vjerovati firmama/majstorima za kvalitet materijala kojeg ce ugraditi.
 
U buducnosti me ceka toplotno izolovanje kuce. Od par prijatelja sam cuo da u kucama sa dobrom izolacijom leto je neizdrzivo bez klime. Pa ako moze neko da napise (ko ima izolaciju na kuci) iskustva u ovako dugim i vrelim toplotnim talasima kakvi su ove godine. Za zimu mi je sve jasno, zanima me kako je leti kad dugo traju velike temperature, da li moze kuca da se radhladi ako bude par umerenijih dana izmedju dva tropska talasa i sl.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
cuo da u kucama sa dobrom izolacijom leto je neizdrzivo bez klime.

Imam ja 10 cm stiropora i pvc stolariju, kuci ne treba klima osetno je hladnije leti, evo kako:

preko dana sve roletne su spustene narocito ove sa juzne strane jer inace sunce zagreje kucu preko staklenih povrsina, preko dana su svi prozori i vrata zatvoreni, nocu pootvaram sve prozore i vrata da hladniji nocni vazduh rashladi kucu.... kuca je preko dana toliko prijatna da netreba klima.
 
Ja imam 8 cm stiropora na zid od 38.Do plus recimo 38 ko god udje u kucu pita gde nam je klima,a nemamo je...Ovih dana nije pretoplo u kuci,ali bi klima pomogla.
 
Da li vam je kuca na sprat? Kod mene u prizemlju je tako, ali zato na spratu ne mozemo bez klime iako je 10ka stiropor.
 
Tacno tako..u potkrovlju pored sve izolacije je zimi hladnije a leti ne moze ni klima da rashladi..zid je sendvic sistem,blok pa stiropor pa staklena vuna pa fasadna cigla..a u krovu ima ter papir stiropor staklena vuna daska pa crep a iznutra stavljeni neke drvene ploce ne znam im naziv..
U pravu je grunt nista bez stare kuce i prednje sobe pogotove kad je ispred debela ladovina nekog starig oraja..
I ja bi trebao da menjam peozore i isto ko i vecina nisam pametan sta staviti..
 
Pvc, alu je hladno jako zimi. Aluminijum je odlican provodnik za razliku od pvc.
 
Al je alumunijum dugotrajniji,ili gresim..gledao sam neke prozore,od alumunijuma su a preko imaju neku plastiku za ukras u boji drveta,jako lepo izgledaju na kuci,ko da su drveni i lepo tonirana stakla..

- - - - - - - - - -

U svakom slucaju ta kombinacija je i najskuplja..
 
Mislim da i jedno i drugo je dugotrajno, pvc kod nas idu masovno u Brcko po stolariju, jer je 2x jeftinije nego na domacem trzistu.
 
Taj tурчин из брчког сад држи на ветерникуи ради исто и тепихе за тепихе сам сигуран да су из турске па је вероватно и пвц исто
 
Poslednja izmena od urednika:
Kod zeta je kuća uizgradnji,faza unutrašnji radovi(gips,keramika).Stavljena je stolarija od Aluplast ideal U8000 profila sa troslojnim stakom,argon i tako to u priličnom fulu.Na donjem spratu (jedna povezana prostorija)ima 11 otvora!,izolacija krova je urađena ali izolacija zidova koji su 30cm nije Zadnja tri dana niko nije ulazio u kuću,sve roletne podignute do kraja a prozori zatvoreni.Večeras sam išao da uzmem nešto iz kuće i kad sam otvorio ulazna varata pripemio sam se za toplotni udar.Međutim temperatura je unutra bila slična kao kod mene kući gde je klima i sve ostalo.Unutrašnje staklo,koga je u tom trenutku direktno pržilo sunce u 16 h,bilo je potpuno hladno.Izašao sam napolje spoljno staklo se nije moglo dodirnuti golom rukom odvreline.
Kada se pogađalo oko cene bio sam skeptičan dali je toliko veća cena opravdana,ali već sad sam siguran da jeste.Kada se stavi spoljna izolacija,graf.stiropor 12cm,jedna manja klima će od šale održavati bilo koju zadatu tem.Verovatno će isto biti i sa grejanjem.
Znači ako se ima mogućnost veća cena ovakve stolarije po ovim cenama energenata je apsolutno isplativa investicija,po mom mišljenju naravno.
 
Nazad
Vrh