ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Komšo nekako na ovoj zadnjoj slici ne vidim kukuruz ali mi se najviše sviđa:ppozdrav:

Zp 684 je fantastican hibrid,ja sam prezadovoljan sa njim.

Samo komso...8din/kg...pa na tavan bi ga lagerovao,ne bi ga dao za te novce...

Zp 684 je fantastican hibrid,ja sam prezadovoljan sa njim.

Samo komso...8din/kg...pa na tavan bi ga lagerovao,ne bi ga dao za te novce...
Imali smo obavezu da jednu parcelu koju smo proletos uzeli u zakup platimo 3600 kg klipa .Jutros gazdarica njive kaže da prodamo kukuruz ,trebaju joj pare.Stvarno nisam mislio da će ovoliko roditi .Da ostavim 10-ak brazdi na parceli da se suši pa da ga ovršem nema smisla pošto bi ga pokrali ,drugo berač je već bio na njivu.Mesta na tavane nemam a ovo nije konačna cena ,ali ne verujem da će biti i znatno veća.

Zemljište ,livadska crnica I i II klase.Predusev pšenica ,pre oranja rastureno oko 60-70 kg DAP-a po jutru ,predsetveno 120-130 kg/kj uree (neka me ralekiraj ispravi,ako sam pogrešio),setva 16.04 na 25 cm.Prskano acetohlorom + korektvno,jedan deo sa callistom a drugi deo sa plamenom.Padavina nije bilo mnogo ali je zato podzemna voda bila blizu veći deo vegetacije. Jednom je ošpartan .Celo vreme je lepo izgledao ali su mu klipovi izgledali mali .I sada u berbi u ljuštici ne izgledaju nešto ali pune odlično.
Da napomenem ,danas je vetar duvao nenormalno ,jutros ni malo rose a berač ga solidno bere.

Ja znam da junior nije hteo prikolice na oba kraja.Ipak je na kraju popustio.:osmeh:

Pošto nam je bio uz put ,svratili smo i u ZP 505 .Ne odgovara nam visina ,klip je dosta visok kao i cela biljka .

Sam klip je izuzetno lep,desno od mere.

Ova 4 klipa su teška 1400g samo zrno 1210 g a vlaga je 27,9 pošto je sejan 5.05 i sa njim smo zadovoljni.

Ovo je bilo namenjeno za čardak ali kako je ZP 684 prerodio i napunio čardake ovaj ostaje za vršenje.

I ja krecem danas sa vrsidbom najranijeg hibrida ZP341 i to sa najgore njive gde je diabrotika odradila svoje.Vlaznost zrna je bila pre neki dan tj pre kise,12,5%.

Zavrsio sam sa kombajniranjem ZP341 i ZP434.S'obzirom na vremenske uslove i na minimalnu kolicinu padavina i sa jos gorim rasporedom padavina,prinos je odlican i krece se oko 4,5 tone/kj sa vlagom od 12-13%.Jedino je podbacio na njivi na kojoj je posejan u monokulturi i gde je bio jak napad kukuruzne zlatice,ali to sam i ocekivao kada sam video koliko je jak napad.Jbg,osilili se svi pa reko ajd i ja da probam,nije je bilo ovih godina.Covek se uci dok je ziv.

Jedina zastita od kukuruzne zlatice je plodored,nemojte neko da Vas laze da postoji insekticid koji ce nanosenjem na seme zastititi kukuruz od tog opakog insekta.Kod nas su se ljudi previse opustili(ukljucujuci i mene)pa je ove godine bilo dosta posejanog kukuruza u monokulturi.Na takvim njivama je prinos totalno podbacio,cak je kod nekih bio ispod 1000 kg/kj .Nadam se da je ovo dovoljna skola za sledecu sezonu.

pozdrav svima na forumu,evo i moje slike kukuruza zp677 i zp704 sejan 22.04 u okolini Skoplja djubren 15:15:15 300kg/ha i 100kg ureja,sa obzirom da kisa nije pala 3 meseca kukuruz je dobar zato sto je njiva dosta niska i bliza je vlagi,ali zato zimos u njivu je jezero,edvaj mogu da izorem na prolecu-lanske godine usao sam u njivu tek 12.06 i tada je posejan zp 434.na slici levo je 704 a desno 677.
9qae7p.jpg

Nazad
Vrh