ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Cena s.j je 4.000 rsd za keš.Bila je znatno niža za Februarski rok a dok sam se ja smilovao da poručim uhvatio me Martovski rok.

Pre nekoliko dana prisustvovao sam predavanju ZP hibrida. Ono sto je razlicito od slicnih predavanja je sto nam je gostovao selekcioner, ali nisam zapamtio. Oko polovine ZP hibrida su njegovi. Oko 60-65 godina nizi covek, sed. Miran i tih. Odusevilo me sto insititut ZP se jako trudi i ulaze u genetiku. Ocekuje se silazni hibrid za godinu-dve, kao i novine u hibridima za krunjenje sa malom vlagom. Pohvale od mene i jedva cekam dan kada cu sa ponosom napisati da je ZP xyz bio bolji od Dekalba fao 400.

Uzeo sam 10 vrećica zp,5kom 560 i 5 kom 606 i nijednoj vreći nema holograma.Ukazao sam to u firmi gdje inače kupujem sjememe zadnjih 15 god. i kažu da je sjeme direkt sa instituta i da za isto garantuju.Nmp o čemu se radi.Do sada u toj firmi nisam imao problema sa sjemenima,sve je uvjek bilo ok.

Nazoves ZP institut i pitas ih jel to OK.Ako ti je problem da zoves iz RS zbog medjunarodnog placanja nazvacu ja pa cu pitati,nije problem.

Koje su cene semenskog kukuruza kod vas od ovih jeftinijih varijanti,i sta se desilo sa institutom Banja Luka i njihovim hibridima.

Meni danas stiglo seme sa instituta,uredno su tu deklaracije i nalepnice o preparatima za tretiranje.Vrecica zp 434 koju sam ja dobiio teska je 9 kg,a vrecica u selu u prodavnici tezi 6.8 kg mislim.U cemu je tu fora?

Uzeo sam 10 vrećica zp,5kom 560 i 5 kom 606 i nijednoj vreći nema holograma.Ukazao sam to u firmi gdje inače kupujem sjememe zadnjih 15 god. i kažu da je sjeme direkt sa instituta i da za isto garantuju.Nmp o čemu se radi.Do sada u toj firmi nisam imao problema sa sjemenima,sve je uvjek bilo ok.
Ove godine nema holograma na vreci,trebala bi se na poledjini vrece nalaziti stampa sa oznakom hibrida...

Da i ovde postavim sliku oglednog polja iz Instituta gde se lepo i jasno vide razlike po hibridima iz pticije perspektive:
33v2g6o.jpg

ZP 434,kakav je hibrid,uslovi gajenja(bolja zemlja-lošija)i za koji region je namenjen?Biće uskoro veća količina na akcijskoj ceni pa me interesuje.

Bolje ti podnosi losiju zemlju,mada u dobroj godini i na dobroj zemlji iznese i dobar prinos. 2014 sam imao pola jutra 16 redova,2 rubna su otisla skroz u 3 lepe,a navrsilo se 32-33m suvog zrna. Veca mu je karakteristika niza agrotehnika i stabilnost,nego rekordan prinos.

Spajki
Sto bi rekli stabilan i u dobroj i u losijoj zemlji,vise je za onu drugu,427 je mnogo bolji za i jednu i drugu zemlju!!

Nazad
Vrh