Nadam se da ćeš me razumeti, ali gde je tačno poslato seme na analizu bi zardžao u tajnosti dok ne stigne odgovor. Bitno je da znaš gde je seme dorađeno i gde su oni izvršili analizu semena, kako ne bi uzorak poslao u istu laboratoriju kao i oni. I što dalje od laboratorija u blizini ZP instituta.
Po starom pravilniku o normama kvaliteta semena, dozvoljena količina nečistoće je bila 0,5%, pa je to krajem 80-tih promenjeno na 2% (na našu štetu).
E sad, po pravilniku pod nečistoćom se smatra: pleva, strane primese, delovi semena koji čine manje od 50% celog zrna kukuruza.
Otećeno seme kukuruza/lom zrna koje čini više od 50% celog zrna, smatra se celim zrnom, odnosno klijavim semenom ma kako god je ono izlomljeno.
Ako postoji neki problem sa semenom, po pravilniku o normama kvaliteta semena odgovornost snosi dorađivač semena.
Da bi ostvario bilo kakvo pravo, mora se kontaktirati fitosanitarna inspekcija i podneti pismeni zahtev. Bitno je imati kod sebe dekleracije od svih vreća, fiskalni isečak računa i bar jednu ne otvorenu vreću. Ako sam dobro razumeo, svaka otvorena vreća u kojoj ste našli loše seme nije validan dokaz. A u zatvorenoj vreći nemate pojma šta se nalazi, pa se morate nadati da je isto stanje kao i u već otvorenim vrećama. Inspakcija uzima uzorke od dorađivača, ako dorađivač nema na lageru tu partiju semena, onda se odlazi do lakalnog distributera. A ako ni tamo nema na lageru, onda se uzorak uzima iz zatvorene vreće koja se kod vas nalazi. Uzimaju se tri uzorka, jedan ostaje kod vas, drugi se šalje na analizu, a treći ostaje kod fitosanitarnog inspektora ako se zatraži super-analiza.
E sad, u pravilniku postoje neke tabele koje mi nisu najjasnije, gde se određuje koliko je dozvoljeno odstupanje u slučaju da je u vreći zatečeno drugačije stanje od navedenog na dekleraciji.
Sad samo ostaje da čekam rezultate.
Inače ovo sam dobio kada sam pustio seme kroz sito sa otvorima prečnika 6,5mm. Napominjem da na deklaraciji piše da je veličina frakcije od 6,5mm do 8mm.
U prve dve tegle se nalazi sve što je prošlo kroz sito iz dve vreće ZP434 koje nisam mogao da zamenim jer su bile otovrene. U trećoj mislim da je ZP666, a u četvrtoj ZP560. Razlika je primetna.