ZMAJ kombajni

Prvo smo mazali a osovina pucala, posle smo prestali da mažemo a osovina i dalje puca.
Inače Zlatko iz jarkovca nije sa nama već par godina. Posao vodi onaj drugi, brka. Valja falš robu kao i svi ostali....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Cesce mazanje i ne stezati lezajeve ni malo.Takodje traziti polovne osovine i u paru,ja bar ne bih gubio vreme i novac na kupovinu novih.
Jestivo gvozdje :LOL: ...

Ništa mazanje ne pomaže. Samo bude gore. Samo polovna osovina, nove izdrže 200kj i pucaju sigurno. Mi smo Zmaja kupili 2008-me i deset godina nismo imali problema sa osovinama. Ali kad je prvi put pukla...... svaka sledeća nova je izdržala oko 200kj. Sreća pa sam našao jednu polovnu originalnu kod kolege u selu (koja još uvek ide) a jednu sam našao kod kolege @cvejka.

Rade ali ne može više da se kupuje direktno kod njih.Uzimao sam te osovine, sve pucaju između 3 i 4 slamotresa, ne bitno da li je montirana napred ili nazad.To im je izgleda fabrička greška i problem tokom proizvodnje a natempirano da izdrži 200-250 k.j maks i kaput.

Kod mene je uvek pucala po sredini, između 2 i 2 slamotresa. Sada je pukla skroz sa strane, pored samog ležaja. Maltene je samo remenica otpala....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja sam se nosio mišlju da ugradim osovine od nekog kombajna sa kugličnim ležajevima ali kako su me kroz vreme toliko iznervirale pucanjem, tako je entuzijazam splasao i kombajn je otišao u oglase.

Danas prvi put u zetvi sa zmajem 143, i odmah neki problemcici.. Da li mi ne znamo to da nastelujemo kako treba ili nesto ne radi dobro moram da pitam vas :D
Problem je sledeci, desava se da zagusi slama u hederu, jednom se desilo na kosi, to je mozda jer je vec bila vlazna posto se vec smrklo ali vise puta nam je zagusila slama na spirali u hederu. Prvo smo mislili da kais nije dobro naspanovan pa da proklizava pogon medjutim on okrece ali ona "zupcasta lamela" kako je mi zovemo preskace i spirala ostaje zagusena. Koliko vitlo treba da ide napred u psenici, 143 ima hidraulicno pomeranje napred nazad i matori to cesto pomera a ja mislim da nema potrebe ? Ima li neko sikusniji ideju zasto se desava da zagusi slama na spirali hedera ? Radjeno je samo prvom, nije brzo, ima dosta slame i bila je blago vlazna, prinos oko 6.5t/h, vlaga 11, Basmati.
EDIT:
Mozda bude korisna informacija, desi se na primer sa jedne strane da krene da nagomilava masu na stolu hedera i onda kad ga spiralni transporter povuce odjednom onda zagusi dole...

Pa ima malo rdje, nije bio na kisi ni jednog dana ali nije bilo ni zatvoreno, ruda je bila van trema pa je mozda malo navejavalo.. Mislis da samo treba da se ugladi ? xD

Ta lamela ne bi trebala da preskace ako tako malo slame uhvati odjednom.A sto gomila na spirali to nzm,i meni se ponekad desava,ali samo sa leve strane hedera,i to mi se desavalo sad pred kraj zetve,ceo heder nije imao gram rdje.Nije problem za heder to,nego sto odjednom uleti u bubanj veca kolicina slame ....

Verovatno i malo losije izvrsava kad uleti veca kolicina ali to bi se resilo kad bi resili nagomilavanje.. Meni se nekako cini da vitlo treba sto vise nazad da ide i da gura sve ono sto padne na sto hedere u spiralu. Ovako cale kad odalji vitlo ono sto kosa posece pada jedno za drugim i ne gura ga nista osim mase koja stize preko kose a posto 143 ima produzen sto u odnosu na 142 tu se onda skupi fino slame pogotovo kad je negde malo polegla psenica pa se kosi nisko..

Moras malo maticu na toj lameli stegnuti da ne proklizava.Druga stvar vitlo ti nije dobro namesteno sto i sam kazes.A nije zato sto nisko kosis.Zito se kosi na 2/3 visine stabla da bi moglo pravilno da upada u korito hedera a samim tim i da kombajn ne zagusavas bespotrebnom slamom.Zato ti vitla i ne rade dobro zbog niskog kosenja,nije to soja pa da brijes do zemlje.Pogotovo sto 143 ima produzen hederski sto

Pokvasi heder I kosu naftom i polako dok se ne uriba da se sija a vitlo skroz pozadi napred ga guras samo ako treba da dize polog

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Vraticemo vitlo to mislim da ce najvise pomoci. Nisko kosi samo kad je poleglo, inace ide vislje. Kosa je podmazana dobro, jedino da malo sipam i po stolu i koritu..

Ta spojnica ako cesto i bez potrebe zvrci i zaustavlja heder, potrebno je poturiti platnu pod maticu da dodatno sabije oprugu...
Mnoge to zeza, valjda oslabi opruga vremenom.
Ako zeza samo kad velika masa od jednom krene, to je onda ok.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh