ZMAJ kombajni

da li je neko radio povisenje bunkera na 142,ako jeste moze li koja fotka,neko je cak spominjao da to neko radi serijski za prodaju,moze li telefoni itd... :cao:

zorancile je napisao(la):
Kolika je debljina cementiranog sloja na osovini, neće oslabiti ako je obrusiš 5mm ?
Termička obrada "cementacija" se najčešće radi na dubine 0.3-1.2mm

Drvene, ali se ne mažu, fabrički su natopljeni sa mašću, pa kad se ugreje on pomalo pusti masti. Zato jako skupi, 55000 dinara komplet za 6 slamotresa.

a majstor cocija mi napravio te lamelaste lezajeve za 5e,uzeo sam dva komada za probu al nisu bas namoceni u ulju
Post je spojen: [time]1273442205[/time]

Na mom zmaju su bili njegovi original lezajevi iz 1981.g. (vidi se na njima jos crvene boje) a ovi moji su kupljeni ne znam ni ja gdje, i masni su ko sam vrag. Svaki drugi dan podmazujem slamotrese, a u soji svaki i nema problema.

Osovina slemotresa je na dva lezaja koji su se najvise klimali "sareno" pojela i mislim da s tim nece biti nekih problema jer sad je to skoro pa tjesno i redovno se maze.

Tako su valjda svi prijasnji vlasnici mislili, jer je na mazalicama jos bilo farbe kad je kombajn kod mene dosao... nasao sam ja puno obojanih mazalica...

Nije za vjerovati da ljudi nisu u stanju makar prelistati prirucnik koji se dobije uz kombajn.

ma briga njih, bitno da isteraju sezonu ili da prodaju.. kao što je kod mene bio slučaj!

Nakalemili ga da odradi jednu sezonu i kraj.. da nisam radio generalni remont puko bi od muke u žetvi.. ali sada barem znam šta je šta!!! a i kako se skida... hi hi :haha:

pozdrav svima a posebno Zoranu Adamov koji mi je poslao katalog ZMAJ-a 133RM i danas ga dobio poštom...

P.S. Zorane.. . onaj fiskalni isečak ti NIJE TREBAO!!!!! :ppozdrav: :ppozdrav: ::svaka cast::

dugujem piće kad budem naleteo u okolinu ZR! :bravo: :D
Post je spojen: [time]1273588607[/time]

Upravo sam se vratio iz nabavke i obezbedio sve potrebne delove za završetak generalnog remonta!

Što se tiče drvenih ležajeva ipak sam odlučio da ne komplikujem nego sam kupio novih 8 komada onih od presovanih ploča (nije celo drvo) i sutra planiram da nastavim sa kompletiranjem i štelovanjem!
Od starih imam samo 2 komada koja su cela... sve ostalo je bilo popucalo!! ::lose:: i ona će ostati u rezervi!
tako da sada imam sve.. a uz to sam danas i odglavio ručicu za štelovanje podbubnja koja je zapekla i prošle godine nije bila u funkciji.

posle ovog kompletiranja ostaje mi zatezanje vučnih lanaca hedera i MENJAČ!!! tu će biti dilema.. šta činiti..
da li da menjam sve ležejeve ili samo koji imaju barem malo lufta:haha:

pozdrav!

Pozdrav!

Evo jedno pitanje?!

Koliko treba biti sita na lađi kod ZMAJ-a 132 za
- pšenicu,
- ječam,
- ovas,
- suncokret

i kojih promera:haha:

mislim na ona donja ne računajući petersonovo sito!!!
:sta: :sta: :sta:

P.S. Ja trenutno imam samo jedno sito mislim da je fi 10, (nisam merio a izmeriću ga kasnije) i ono je postavljeno skroz dole ali ima još jedan kanal između njega i petersonovog sita pa se pitam čemu služi i da li tu ide još jedno sito?

pozdrav!
Saša

a kojih su dimenzija otvori na donjem situ i gde se nalazi kod tebe? skroz dole ili u sredini odmah ispod petersonovog sita?

Imam dva sito.Gornje i donje.Gornje je isto kao i donje.Neznam koje su dimenzija otvora ali znam da su sitna i da je to za žito.Inače kada vršim kukuruz ja otvorim malo jače donje i gornje sito i bude odlično i jako čisto vrši.Ipak je to zmaj.

Za suncokret može i sa većim rupama, 12-13 mm, a jedan čovek je godinama radio sa rupama od 16mm.

Zrine ima zmaja 142 i taj ima podesivo gornje i donje sito... Vjerujem da je malo ljudi na ovom forumu upoznato sa sistemom "malog zmaja"...

Ovako: ja jecam, zito i soju vrsim na 11mm, a zob na 16mm i nikad problema. Na dva krupnija sita imam usporivace mase, dok na 8mm nemam.

Standardno uz kombajn doalze 8mm, 11mm i 16mm sita, a ovo od 8 ne koristim, jer jako lijepo cisti i ovo od 11, a psenica i jecam dolaze u isto vrijeme, pa mi se i ne da stalno mjenjati sito, posto radim usluzno dosta, pa jecam, pa zito, pa jecam pa zito, a njive tolike da se jedva okrenem...

Poslijednji modeli zmaja 133RM su imali dolje podesavajuce sito i kolega je imao jedan takav kombajn. kaze da mu se to podesavajuce i nije pokazalo dobro, pa ga je izbacio i nabavio komplet standardnih sita i da je puno zadovoljniji bio. Danas iam 142RM i kaze da na njemu donje sito nema zamjerke, al je na 133 mucio muke...

Gornje sito valjda znas podesavati, kao i usmjerivace zraka...

Nazad
Vrh