ZMAJ kombajni

zmaj je napisao(la):
Citao sam na predhodnim stranicama,a zanima me to sto im pucaju slamotresi i sto ne mogu da napune bunker do vrha!
Kako im se krecu cene 97,98 god?

Moja 143-ka puni bunker do kraja bez problema... A nemam problema ni sa pucanjem slamotresa... :ppozdrav:

Moja 143-ka puni bunker do kraja bez problema... A nemam problema ni sa pucanjem slamotresa... :ppozdrav:
[/quote]

Imas li kakavih problema sa njim?Da li ti motor mesa gorivo i ulje?koje je god 143?
hvala! :cao:

Za sada bez ikakvih ozbiljnijih problema i kvarova,94-to je godiste,jedino sto me muci je malo teze prvo paljenje

Dobrinčan je napisao(la):
Za sada bez ikakvih ozbiljnijih problema i kvarova,94-to je godiste,jedino sto me muci je malo teze prvo paljenje
Da li ti je brzi ili spori alneser na kombajnu?jel onaj fabricki,kao sto je na traktoru imt 533? :udri:

Anlaser je pojacan i vrti kao lud. On kad pocne da vergla stvori se osecaj da mu samo dlaka fali da prebaci i upali, prvo paljenje mu nikada nije bilo ispod 15-tak sekundi verglanja, ako drzim grejac duze onda upali pre...

Bobo je napisao(la):
Danger, nemoj bas tako...

Zasto da bacam pare, kad je pumpa u redu, samo se treba razraditi. u njoj je bila voda 2 mjeseca i malo je pocelo hrdjati, jos ce se to razraditi i bit ce kao i prije... Pumpa s kombajna nije nikada skidana (jos je farba na svim sarafima) a nisu dirane ni brizgaljke...

A nije da uzivam sarafati po vrucini, ali sam vjeciti optimist da ce sve ipak na kraju biti u redu. Ako se sta i dogodi, bit cete svi obavjesteni...
moj savet je da dizne obavezno prekontrolises a za pumpu sipaj aditiv za ciscenje sistema za gorivo i koristi samo kvalitetne filtere i odlezanu naftu :cao:

Sad i ja znam da moram koristiti gorivo koje je odlezalo i iz kojeg je voda izdvojena. u gorivo sipam ulje da ga malo vise zamastim, jer ovo nase plavo je kao voda... Pumpa na 549 je radjena na 400 i nesto radnih sati, tako da se tu vidi i kvaliteta goriva, a boga mi i pumpe ;)

Ja sam moju 143 prebacio na 24 volte. Ubacio sklopku i još jedan akumulator. Sad više nemam s tim problema, pali kao lud.

kiraj je napisao(la):
Eloktronski obtromer
34t99y0.jpg
. sa leve strane brzinomer(na prvoj slici) i davač na menjaču

Dali neko zna gde se može naći ovakav električni davač za obrtaje bubnja,kao što Kiraj ima na 142-ci ?

imaju,al fabricki alneser sporo okrece i onda tesko pali,i ako je sve ok,tesko upali!

branko7 je napisao(la):
Ja sam moju 143 prebacio na 24 volte. Ubacio sklopku i još jedan akumulator. Sad više nemam s tim problema, pali kao lud.

Aj ubaci koju sliku da pogledam gde si to stavio. Koliko te je kostala investicija??

evo kao što sam obećao...

evo par detalja sa generalnog remonta mog ZMAJA.....

35btjl3.jpg

6ht89y.jpg

5l2xwp.jpg

Nova kućišta sa novim FAG ležajevima za prijemni biter!

11tbpz9.jpg

Evo i nove osovine i tela prijemnog bitera

25quiqw.jpg

34jdcfl.jpg

Eto mislim da je za početak dovoljno.... hi

pozdrav društvo!
Saša Niš

Post je spojen: [time]1273261256[/time]

5o5n9l.jpg

bubanj čeka nova kućišta

2qvdr15.jpg

Heder, tj. na vitlu sam prošle godine zamenio letve, sada sam dodao samo jednu žicu.. a tu je i nova kosa i popunjeno sa novim prstima.. ;)

16lib12.jpg

novo korito ovršenog žita...

wcd4zs.jpg

a evo starog kućišta bitera :sta: :sta: :nono:

34ruivn.jpg

i još jedna... nova kućišta i lageri vetra...

dovoljno je za sada...

kad sklopim slikam ponovo i šaljem ... na "overu" !

a još se razmišljam za menjač ... :sta: šta da radim.... ali videću.

pozdrav još jednom,

Saša

Bome ti njega pravo popravljas... svaka cast?

Koliko si platio osovinu i tjelo prijemnog bitera? Ovu godinu cu izgurati s ovim biterom, kako mu bude, a iducu cu morati kupovati novi...

Korpa ti je "probavila" nesto zajebano, pokusaj to ispraviti, kad ti je vec sve raskopano.

Osovina je 90 € a telo 60 €, kućišta po 65 € i ležajevi FAG 3x 15€. ::novac:: ::novac:: ::novac:: previše...
ali neću da razmisljam da ga kupusam na sred njiva...

Što se korpe tiče, to sam hteo da pitam... mogu li tj. smem li ispravljati šine na hladno... odnosno, da raspalim macolom.. neće li pući šina--- :sta:
Ima na dva mesta šina se pokrivila.. ali tako sam ga i kupio sa krivim šinama... i posle toga sam još 20 ha ovsa.. sa zelenom travom od 2 m odradio...

ne bi da skidam korpu.. jer ako je skinem onda sam na...bo... dosta je bilo, ako mogu da ispravim onda je ok... dosta ulaganja za ovu godinu... tj. moju prvu u kojoj ću raditi uslužno...

pozdrav :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1273269474[/time]

Da li neko prodaje drvene ležajeve slamotresa za ZMAJ 132 ?? i koje su dimenzije, pre svega prečnik rupe gde naleže osovina:haha: koja dimenzija je standard?
kao i ako ima neko kućišta bubnja za isti ZMAJ (l+d) neka mi se javi sa cenama....

pozdrav! :ppozdrav:

Ja sam kuoio kombajn s razdrndanim lezajevima na slamotresima. za 150€sam kod predproslog vlasnika dobio skoro kompletnu garnituru remenja, garnituru lezajeva za treskalice i spaner za mjenjac. lezajeve kad sam stare poskidao dosta ih je od pretezanja bilo popucalo, a novi su opet pre tjesno napravljeni, trebas uz njih imati i limice koji se stavljaju izmedju drvenih polutki, pa kako se lezaj trosi, tako i vadis te limice. Limice sam trazio cjelu zimu i nisam ih nigdje mogao pronaci, pa sam se odlucio na drastican potez. uzeo sam pola novih polutki,a drugu polovicu starih i napravio sam tih limica 50-ak komada. Nove polutke stavio s gornje strane (da one budu nosece) a stare polutke dolje (one na sebi nemaju nikakav teret) i te limice ustelavao i malo po malo sam dobio odlicne rezultate i sad nema da mrdne i jedna treskalica. Ako se i krene klimati, izvadim jedan taj limic i peglaj dalje. a imam jos rezervnih polutki i novih i starih, tako ako koji i pukne, nema problema.

NIPOSTO ne pretezi lezajeve, rukom lako moras moci okretati pogonsku remenicu treskalica kad skines remen, jer ako pretegnes lezaj, hoce osovina pucati,a to nije mal posao za zamjeniti.

Daj pojasni mi sa limovima?

imas li neku sliku...

ja sam merio i precnik osovine kod mene je cca. 28 mm i nameran sam praviti po meri ali neke su osovine čak toliko pojedene da su elipsaste ali nisu manji prečnici od 28 mm.. tako da planiram da postavim i da uradim sam ležajeve..
a pojasni mi molim te kakvi su to limovi..?

najlakse ce mi biti da ti uslikam lezajeve...

I kod mene su osovine jako potrosene, jer su to drveni lezajevi, pa se ne trebaju podmazivati... Niti kroz jednu mazalicu nisam mogao protjerati mast, jer nitko od prijasnjih vlasnika nije mazao lezajeve...

Sutra idem na selo, pa ak ose sjetim, uslikat cu ti i lezajeve, i premjerit cu ti ih i limice cu ti uslikati, pa ce ti sve biti super jasno.

hvala Bobo unapred!! :ppozdrav:
ja odmaram i sutra pa u nedelju da pokrpim sitnice i ostaje mi montaža bubnja i prijemnog bitera i ?? Menjač.. valjda..

Reci mi kako se osiguravaš, tj. važi za sve : kako se osigurati da ako ne plate naknadu žetve odmah na njivi da ti posle plate:haha: malo glupo pitanje.. ali da li pišete neke priznanice, potvrde... i sl. jer sam čuo dosta priča barem ovde na jugu!? ii ako imate neki model potvrde posaljite mi na mail: timi.nis@gmail.com
hvala još jednom!
:ppozdrav:

Nazad
Vrh