ZMAJ kombajni

Ja kad sam kupio zmaja na njemu su bili komplet novi kajševi Optibelt, što varijatorski što obični. Evo 10 godina ni jedan nije pukao i svi su relativno kao novi. Jedino je skinut varijatorski koji je radio jednu sezonu i zamenjen lancem. Evo ga kao nov stoji okačen o klin (a ne treba mi). I onaj je zamenjen što pokreće heder na koji naleže ona remenica što se uključuje heder iz kabine zato što je prilikom pucanja gornje osovine u grlu bio baš gadno zasečen. Tako da svaka preporuka za optibelt kajševe.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Uz duzno postovanje, kd zagusis dob bez blindi odakle cupkas travu, gde bude zagusenje? Ima li veze jel imo blindu il ne?
Bez blindi mi se nije desilo da zaguši, iako je pogon bio na remen, za obrtaje nisam siguran, mislim oko 800. Dok sa blindama jeste, a pogon bio na lanac, na 420obr/min i na oko 550obr/min. Odgusivanje patnja teška, raspustim korpu skroz, i onda čupaj na vratanca kako znas i umes... Prosto mi je došlo da ga zapalim. Tada smo platili uslužno da nam kose, prinos bio fantazija, zrno zrelo, a stablo zeleno.

E jos bolje kd je zagusio sa blindama jel zagusenje bilo izmedju sine i korpe ili blinde i korpe… a zagusio je jer je bio spor a masa verovatno takva da je nebi progutao nikako… desava se da uleti dobar snop i sta ces cupkaj… mog zmaja nisam zagusio nikad… vidim sta kosim i tako ga i teram… ako uradi jednom gugnh odmah opomena da se dobrano pripazi…

Isto tako i ja,međutim ove godine nije bilo najave gugnh već samo drm,a pošto nemam kabinu odlično vidim čitav heder i kad ponekad povuče snop sa strana,naravno usporim i ako treba stanem na kvačilo...
Pre dvadeset i kusur godina sam išao u ispomoć u soju na obližnjoj ekonomiji,ljudi moji kroz kakve sam parcele prošao to nije normalno,imali su nekoliko 142 i par 191-2,mene bacali na naj prljavije ali nisam pokidao ni jedan kaiš.Bilo je zagušenja ali sam to sam rešavao za max 20 minuta dok bi oni odgušivali na čistijim njivama po sat i više.

@caco,pre desetak godina je možda i bilo nekog kvaliteta ali danas nisam baš siguran bez obzira što uzmeš navodno poznatu marku tipa Dunlop,Goodyear...

Kad ste kod remenja, mene muce od varijatora voznje, kad je varijator u max polozaju tad je jedan remen pretegnut a drugi otpusten, a kad je u minimalnom polozaju onda je drugi zategnut a privi otpusten, pokusavao sam na onoj matici sa navojem kod hidro klipa da stelujem ali nisam nista dobio, jel ima jos nekog stelovanja?

Verovatno nije bio varijator u dobrom polozaju kada si stavljao kajseve i dotezao. Treba da bude na polovini onaj disk i onda da ih spanujes. Tako smo mi montirali.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока

Da,prvo se ručicom varijatora vožnje dovedu da oba budu u istoj dubini tj.položaju u duploj remenici.Ima uputstvo kako se to pravilno radi

Sve ovo gore napisano već i sam znam,od ne nazubljenih sam našao jedino neki Rubena za oko 50€,onaj Unibelt nazibljeni je oko 65€.Što se tiče blindi nemam ih a radim sa kukuruznom korpom,uvek u soji idem prvom brzinom i naravno gde su korovi bez varijatora.Što se tiče lanca bojim se da ga stavim iz razloga pucanja osovina,a osećaj mi nije stran, sa ovim Univerzalom se družim od detinjstva evo skoro već 40 godina :)
Imas u Set Trade Sawa Belt, nenazubljeni. Nesto oko 7.000 dinara, isto kinez. Continental nazubljeni je oko 19.000din. a sa njim ne bi trebalo da bude problema...

Kad ste kod remenja, mene muce od varijatora voznje, kad je varijator u max polozaju tad je jedan remen pretegnut a drugi otpusten, a kad je u minimalnom polozaju onda je drugi zategnut a privi otpusten, pokusavao sam na onoj matici sa navojem kod hidro klipa da stelujem ali nisam nista dobio, jel ima jos nekog stelovanja?
Zameni im mesta 😂😂😂

Verovatno nije bio varijator u dobrom polozaju kada si stavljao kajseve i dotezao. Treba da bude na polovini onaj disk i onda da ih spanujes. Tako smo mi montirali.

Španujem sa njih na onu maticu sa dugackim navojem i to je ok. Ali su uvek nejadnako naspanovani, kad je varijator na max i na min, jedan pretegnut, jedan labav, kad je na sredini varijator onda su kajševi ok. Pa sam probao na samom klipu da spanujem pa nisam ni tad uspeo. Kao na uputstvu za Zmaja

Ja nisam mogao dobiti dobru utegnutost dok nisam to uradio a pogledaj i onaj nosac menjaca od vinkla na zvonu dal nije povijen i dal stoji osovina pogona menjaca pod 90⁰ u odnosu ma sasiju...i tu moze da bude problem

Popusti kaiseve, onda rucicom dovededes srednji disk na varijatoru da bude u sredini(priblizno), onda spanujes. Ja sam tako uradio eno i danas su dobri.

Po ovome ispada da klip ima malo veci hod nego sto treba… ili srednji disk zapne ne ide do samih krajeva?

Pa da tako nesto, i onda imam porblem ako vozim na pun varijator trećom po asfaltu i najmanja uzbrdica pocnu da proklizavaju, jer je jedan otpusten, i onda ga malo popustim na varijator i ide dalje bez problema, a isto tako i kad je skroz usporen varijator, recimo drugom brzinom vršem i varijator na minimum opet je jedan otpustne i hoce da proklizava pa moram malo da mu dodam da bi isao bez problema

Nazad
Vrh