ZMAJ kombajni

:D :ppozdrav: :haha:
hvala.. na info.. zovem sutra pa javljam...

Da li slučajno neko ima katalog delova za zmaj 132 ili 133:haha:? mislim na el.verziju..??

ja sam imao na jednom disku katalog rezervnih delova za 132 dok sam imao taj kombajn pokusacu da pronadjem pa cu ti poslati slike

Ja sam u sezoni svojom greskom (tvrdoglavoscu) stajao 3 dana zbog prijemnog bitera... i jos u soji sam ga morao skidati, jer smo nabili remenicu i kajlu, a nismo saraf s kontramaticom, pa se remenice polako "odklizala" i pocela strugat po bunkeru...

Meni se i osovina zajela na obadva lezaja jer je prvo desni zaribo, i kad se on rasklimo i na kraju razletio, on je rastepo i lijevi lezaj, i osovina se vrtila a lezajevi stajali... Dobrog tokara imam pa mi je covjek vratio osovinu 100% u centar i napravio nove siceve za lezajeve, pa nemam problema s time.

prilikom demontaze, razbili lezaj dok je jos bio na osovini. stavili osovinu na panj, napravili cahuru koja sjeda tocno oko osovine i kajle i na tocak, tukli po toj cahuri dok ju nismo cjelu izvitoperili, al tocak se pomako dolje i kajla samo izasla van... dalje je tokar obradio osovinu, pa stavljanje lezajeva i teraj...

I odmah da ti kazem, tu stavljaj kvalitetne lezajeve i obavezno otvori i jedan i drugi unutarnje strane da ih mozes podmazivati. Dok nisam to napravio, obadva su zujali NTN, inace. Kad samo dva puta stisnem mast u njih, prestaje sve zujanje i ne griju se uopce.

Ma ja sam kupio novu osovinu i novo telo bitera... a ležajeve sam uzeo original FAG... koštaju puno.. ali ne žalim jer je mnogo zaguljeno menjati ih... samo što sam polomio remenicu... inače nisam mogao ni diskove na drugoj strani osovine da skinem jer su zavarili kajlu u čelo osovine... i jedva ih posle čekićem od par kila sa polugama izvukao napolje... a one trebaju da klize same zbog štelovanja brzine bubnja... užas....

Koliko mogu da mi traju ležajevi ako se sve lepo namesti:haha:?

Lezajevi mogu trajati jako dugo, ako ih svaki dan mazes. ne moze mali zmaj napraviti ne znam ja koliko posla u danu. Desni lezaj na prijemnom biteru je po meni najoptereceniji dio samog kombajna, a poslije njega odmah ide lijevi lezaj. Desni uvijek imaj u rezervi, i redovno provjeravaj koliko se desni klima, i na najmanji znak lufta se mora mjenjati, makar sjekire padale iz neba. To su jako optereceni lezajevi, al se vrte 935 okretaja u minuti, ak ose dobro sjecam, sve dok dvoredni lanac nije pretegnut i sve dok imas na bubnju remen originalnih dimenzija nemas brige.

A ovo varenje kajle i varenje tocka s druge strane, mi nikako ne ide u glavu... Ako ne valja, mjenjaj, nema tu krpanja i varenja...

ma normalno...
ni meni nije jasno sta je pisac hteo da kaze... budale ljudi..
ja kuppio novu osovinu i novo telo... sa novim lagerima..
sve novo sem kucišta
i jos..
da li moram onaj zavrtanj da postavljam na remenici da ucvrsti od klizanja remenice:haha:

DA... Ja sam ga zaboravio staviti, a biter sam sastavljao u pola sezone psenice. Do soje kad sam dosao, na drugoj njivi osjetim neko struganje i vidim da se velika remenica izmakla po kajli i da dodiruje bunker. Taj saraf obavezno zavrnuti, i na njemu obavezno mora biti kontramatica. Zbog toga sam morao skidati biter opet, i nabijati veliku remenicu na mijesto, i osigurati ju sarafom, i opet sastavljanje...

Nisam se ni nadati mogao da je to toliki problem taj jedan sarafcic koji je zaboravljen... Od kako sam ga stavio, sve redi normalno, remenica ne sece ni lijevo ni desno.

odlicno... to cu uraditi obavezno
samo jos remenicu da nadjem, hi hi...

Ljudi dajte katalog za ZMAJ 132/133 HITNO ... molim Vas.. ako ima ko!
postavite ga na rapidshare ili magaupload... ili slicno.. i dajte link...

unapred zahvalan!!! a verovatno i nisam SAM..... tj. da treba jos nekom..

Bobo hvala puno... cujemo se.. odo da odmaram! sutra treba rano ustati i krenuti sa skidanjem bubnja.. i odbojnog bitera...
hocu sve lagere zameniti.. i na tresnoj osovini..
pa videcemo...

pozdrav

Treba mi deo gde je bubanj sa spiskom delova!
hvala ...

Da li mi neko moze reci za ZMAJ 132 kakva su kućišta gornje osovine hedera:haha: da li su iz jednog dela ili dva:haha:
ja u katalogu gledao da je iz jednog dela... a kod mene su dva:haha:

pozdrav :sta:

Evo, nakon MNOGO iscekivanja danas sam upalio ZMAJA!!!

Za one koju su do sad zaboravili, krajem 10 mjeseca sam ga parkirao, i kad sam ga isao upaliti jednog toplog zimskog dana, nije se htio ni javiti. nasao sam u gorivu puno vode, pa sam se bojao da se ta voda nije smrzla u pumpi visokog pritiska, jer je jedne noci bilo -21°C a kombajn je samo pod nadstresnicom na vjetrometini, tako da...

Proljetos ne da vrag mira pa sam i pumpu rastavljao, odglavljivao sve unutra, pa verglaj, on opet nije htio, izvukao sam dva akumulatora taj dan, i odzracivao ga valjda 20 puta. Filteri dobri, ventil i sito na ulazu u pumpu dobri, ma nema mu greske.

Danas stavio akumulator na njega, promrdao komande gasa i za gasenje, i verglaj, verglaj, i javi se na tri cilindra (jedna cjev odvrnuta da ima gdje zrak izaci) i brzo skocio dolje, dotegao i nju i kombajn proradio... Nekako mi cudno prima gas, ali radi sasvim fino.

Kad ga ugasim, moram malo lupkati po pumpi, jer se neki bog unutra jos uvijek zaglavljuje, ali vjerujem da ce ju to proci i da nece s time biti problema u sezoni...

Sad mi jos samo ostaje prenitavanje kose i duplih prstiju, pregledavanje uvlacnih lanaca i lezajeva i kombajn spreman...

ja juce poceo sa spremanjem zmaja,menjao lezaje na alternatoru i regler,lezaje vodene pumpe i semering,montirao hladnjak ulje filter itd....i danas poceo dalje,grlo dole pa cemo korpu da vadimo muruznu
23j4kzq.jpg

dobar jasta more.....danas sam skinuo grlo za manje od deset minuta,noge sam polomio al nisam uspeo brze :haha:
Post je spojen: [time]1272458485[/time]

danger je napisao(la):
dobar jasta more.....danas sam skinuo grlo za manje od deset minuta,noge sam polomio al nisam uspeo brze :haha:
Post je spojen: [time]1272426085[/time]

Za onu gore nije problem
ona dole se ne vidi dobro,pa da ne smišljam,lakše je videti kako je drugi napravio
Neću još menjati korpu,treba kukuruz da okrunim iz čardaka

24cy6ox.jpg

Post je spojen: [time]1272518845[/time]

Post je spojen: [time]1272551314[/time]

Nazad
Vrh