ZMAJ kombajni

780, 131, 132, 133 135 svi imaju motor izmedju tockova.

Motor i nije toliko problematican, kao sto je hladnjak na jako niskoj poziciji...

Vec gledam gdje da nabavim "rijetki" hladnjak kao sto ujak ima na JD kombajnu. NIKADA ga nije ispuhivao u 5-6 godina koliko je s kombajnom radio jer jednostavno nije bilo potrebe

pa to i ja kazem cjelo vreme mislim to sta je pisao boba sto se tice "retkiji" ja imam takav na moj zmaj kupio sam od jednog prijatelja sto ima rabotilnicu i to je bilo pred edno 7 -8 godina dobar je ali neki ljudi kazu da onaj fabricki haladnjak sto je na zmaju bolje hladi imao sam priliku da vozim jednom 133 ku ovu sezonu kod jednog prijatelja motor je bio generano remontiran i na klipovima je otvoren jos jedan slic za petu kariku kombajn je iso celu sesonu bez kapke ulje da potosi ali trebalo je paziti da ga ne pregrejes jel moglo bi da stopi te karike jel su bili 5 bar tako kaze on na njega je bilo onaj fabricki hladnjak gustiji nije bilo problema kad boce da dize temperaturu malo mu zacistis hladnjak malo i juris dajle a perenje vodom nije bilo samo duvanje el.kompresorom pa recite sta mislite o toga
:cao: :cao: :ppozdrav:

bolje gusci hladnja jer je bolji efekat hladjenja kad je sace gusce a kad je redje manji problem sa prasinom al zato se vise greje itd......kompresor majka mara

A cuj, nema se za kompresor trenutno...

Valjda cu se sjetiti ove godine slikati hladnjak ujutro, tokom dana i kad se vratim kuci. To nije za vjerovati koliko krsa je on u mogucnosti uvuci u sebe.

Vec sam razmislao da onu kutiju zablindiram okolo da vuce zrak samo odozgor, jer u velikoj prasini svaki put kad kipas, moras i hladnjak cistiti.

Ja tako kod mene radim.Donja kutija zatvorena i vuče samo od gore.Rezultat je čist hladnjak preko cele sezone,temperatura ne prelazi 60 i još dodatak na vazdušni filter.Cev od metra prašina ne ide gore i ne vuče je u filter

Ja da kutiju zatvorim, imao bi gadnih problema, jer ovaj ne bi mogao vuci dovoljno zraka samo odozgor.

Bit ce red cesce stajati i cistiti hladnjak a da ga ne operem, nista od posla ne bi bilo.

Onaj rijetki hladnjak o kojempricam se nalazi na JD kombajnu i hladio je motor od 50-ak KS i nikada apsolutno nikada nije ciscen,jer se na njemu nema sto cistiti. ovaj hladnjak sto imam je dosta gust i hladi ko mutav, samo sto jenisko postavljen i to mu je jedina zamjerka.

Jedino da ga dignem vislje, al nema od toga nista.

Kod tebe je nezgodno jer ti je motor dole pa je samit tim i dosta zatrpan.Kod mene je gore pa ovo navedeno može da se realizuje uspešno

Bobo@
Nemam ni ja kompresor da bi mogao da izduvam hladnjak,ali sam i taj problem resio.Uzeo sam crevo za duvanje guma,ocekao crevo i uzeo hemisku za pisanje rastavio je i nabio na crevo.crevo zavijes na kompresor na traktoru i izduvas hladnjak.Meni je to super ima dobar pritisak i bas se lepo izduva hladnjak.

Te nastavke od kamijskih olovaka sam koristio jos kao djete za pumpanje lopti i guma na biciklima s onim malim ventilom, tako da znam o cemu pricas. Nije trebalo rezati crijevo, vec donji dio olovke ima iste dimenzije kao i ventil na gumi i to radi sasvim zadovoljavajuce.

Ja vise tih penkala nem ogu nabaviti oje lijepo pasu na crijevo, pa sam uzeo sa stare nutarnje gume ventil i izvrnuoiglicu iz njega. na donjoj strani ima rupu 2mm promjera i pravi lijepi pritisak, a ne mogu ga slomiti.

S tim ispusem i ja hladnjak na kombajnu, al svejedno nisam nesto pretjerano zadovoljan ni s takvim sistemom. a i ne da mi se to raditi jer se sav zaprasim, a kombajn nisam ni upalio. Po meni je to previse prasine da se kompresorom ispuhuje. Operem hladnjak dobro odmah ujutro cim se probudim, i dok u zetvu krenem na kombajnu se ne pozna ni kapljica vode na koju bi se prasina mogla hvatati. Ovaj sistem za sad radi zadovoljavajuce i mislim da ga necu mjenjati.

Bobo prijatelju mislim da gresis sa pranjem hladnjaka, jer tom prilikom ispod motora i bunkera se od prljavstine stvaraju naslage. Ja upalim motor i kroz otvor na donjem situ od hladnjaka kompresorom ga izduvam u tom slucaju propeler odvuce svu prasinu. :D

Ja sam iz boce na traktoru namestio direktan izlaz sa brzom spojnicom i zakačim crevo i pištolj za izduvavanje i imam 5 bara radni pritisak koji je dovoljan da se dobro izduva hladnjak a i presa i sl.

mica967 je napisao(la):
Bobo prijatelju mislim da gresis sa pranjem hladnjaka, jer tom prilikom ispod motora i bunkera se od prljavstine stvaraju naslage. Ja upalim motor i kroz otvor na donjem situ od hladnjaka kompresorom ga izduvam u tom slucaju propeler odvuce svu prasinu. :D

Zar ja u svakom komentaru o kombajnima na ovom forumu moram pisati da pricam o ZMAJ 132RM kombajnu?!?

Gdje ispod motora i bunkera se na njemu stvaraju naslage prljavstine? Motor mu je izmedju prednjih tockova, a bunker na sasvim drugoj strani naspram hladnjaka tako da o tome nema govora. Pranje hladnjaka je na ovom kombajnu (bar kako se meni pokazalo) obavezna radnja svakog dana zetve.

:haha: oni pricaju o 14x serijama kod njim se otvara odozdo jedan kapak pa zaronis ruku nagore u izduvas hladnjak evo bobo koliko su siroki rese na hladnjak mada znam da sada prave i posiroki a da te pitam jel imas stavljeno nesto na ivice od onog kako toi zoves kapaka sta se zatvara ili kako se kaze filter hladnjaka kod mene ima stavljeno sunger i tako kad ga zatvoris dihtuje lepo i ne ulazi prasina od strane nego samo preko filter sad cu da okacim slike da vidis kako izgleda hl kod mene pozz i :ppozdrav:
Post je spojen: [time]Mon Feb 1 10:05:49 2010[/time]

UUUUUUUU, jako mi se svidja tvoj hladnjak!

Sad da oni mogu zamisliti koliko se jos moze ovaj hladnjak zaprljati u toku dana da znaju o cemu nas dvojica pricamo.

Ja oko hladnjaka imam neku gumenastu smjesu koja dihta i zrak vuce samo iz kutije. problem je sto hladnjak nije dobro ucvrscen na svoje mjesto, pa malo vuce i prasine, ali to ce se na proljece napraviti.

haha pa dosta je zaprljan ali to je bilo vise kraj sezone ne radi ceo dan punom parom neko pribiras parcele sta su ostale i sta ti leze na vratom pa tako nije maren toliko i zato je takav kakav je pun sa gubre kad se bude smpremao za sezonu voda ce to sve oprati a bobo jel tvoj na kais ili na lanac mislim pogon bubnja :haha:?

Obavezno na kais... lanac guta sve zivo, ali onda trpi cjeli kombajn. Stopa mi se samo u soji i to na 8 hektara 2-3 puta.

Remen je zakon. lanac da je imo, ne bi ga kupovao.

Ja mislim da bi trebao da izdrzi.malo ces mu skratiti vek trajanja motora ali nema veze.Izdrzace dok nekupis neki bolji kombaj.

Bobo je napisao(la):
Obavezno na kais... lanac guta sve zivo, ali onda trpi cjeli kombajn. Stopa mi se samo u soji i to na 8 hektara 2-3 puta.

Remen je zakon. lanac da je imo, ne bi ga kupovao.

:haha: greska si bobo lanac je puno boljiji od kaisa bar ja tako mislim zasto je mnogo efikasniji od kaisa rasteretis osovine od one teske sajmne mozes da juris kombajn puno vise nego na kais ja sam stavio pred 2-3 godine do sada nemam nikakvig problem kipio sam od prodavnicu uradjeni sve samo izvadis kaisnice i ubacis zupcanike nema vise kidanje kaisa pa oni tri dugacki srafa pa izleti i onaj feder sta je na bubanj t.e na kaisnicu bubnja pa razbije i hladnak to ti je katastrofa da ugradis lanac mesto kais izlazi negde oko 70 evra a da kupis nove glavcine izlazi oko 200 evra plus kais a koliko su jaki i koliko kvalitetni to niko nemoze da zna posto ih pravi svaka rabotilnica malo zafarba i eto ti orginal pred da ugradim lanac i ja sam tako mislio da to je losije od kaisa al da to nije tako sam se sam uvjerio a ako su ti mali obrtaji bubnja ili ako lose vrsi kombajn izvadis onaj sta je na bubanj stavis manji za 1 ili 2 zuba i cepas to je 10 minuta posao pa pisi sta mislis o tome :ppozdrav:

Nazad
Vrh