ZMAJ kombajni

Iz tog razloga prešao sam na antifrize u traktorima i kombajnima. :D

svako ima svoje misljenje i ubedjenje al da je tako a motor je motor bilo na kombaju traktoru ili autu a pricamo o dizelima onda isto tako ni kola niko nebi smeo gasiti a majstori bi samo radili generalne,sjedne strane moram reci glupost velika al u kojoj meri.....nije isto vazdusar i vodenjak i vodenjak turbo,naravno slazem se da naprimer zmaja ili bilo neki traktor ako je 90 stepeni temp.motora treba malo ostaviti na leru ili nesto vecem gasu da spusti bar na 70 pa ugasiti al to neznaci da ako ga ugasis na 90 da ce se morati raditi motor,kao sto je neko rekao kad ugasis motor na 90 temperatura pocinje da raste jer su stubline usijane i moze u toj situaciji da dostigne 100 i neko malo kljucanje u zavisnosti jer vrsis na +40 ili +25 spoljne temperature,ima uticaj i spoljni faktor,zato je uvek najbolje u hladnjaku imati antifriz jer neznam koliko ko zna antifriz ima tacku kljucanja od 115 pa navise zavisi od gustine dal je na -15 ili -35,sto veci minus to bolje al mislim da na oko -25 sto je dovoljno kljuca na oko 120-125 stepeni ima negde ta tabela ako neko zna nek okaci,tako da ko ima malih problema sa grejanjem motora antifriz spas jer u toj situaciji zmaja mozes terati i na 95 jedno vreme i nista mu nece biti dok sa vodom je to vec napeta situacija,dalje....ja licno nemam problema sa tim i moj zmajcek neprelazi 70stepeni,nekad predje blizu 80 kad nedelju dana u soji neizduvam hladnjak,nisam za pranje vec izduvavanje,zatvorio sam donji deo onog frizidera i nemam problema s prasinom a u psenici cak ga i neizduvavam samo u soji i suncokretu i nekad kukuruzu ako je jesen jako topla tako da na toj temepraturi ja njega gasim kad hocu jel to nije temepratura problematicna a 90 stepeni je nesto drugo,ja licno takav kombaj nebi mogao ni terati jer bi bio stalno napet i oci uprte u sat u iscekivanju kad ce da nastavi da raste,a to sto nece topao da upali posle je problem pumpe a ne motora i temperature,npr.auto dizeli imaju leti radnu temperaturu od oko 90-95 stepeni zavisi od spoljnje temperature i nacina voznje dal je gradska ili otvorena,i sad zamislite kad se jedan beogradjan voza golf 2 1.6d po beogradu i tamo stani pali gasi od ulice do ulicea ventilator stalno vrti pa po necijoj izjavi on bi radio generalnu bar 5 puta godisnje u letnjem periodu,e to je glupost,valda ste me razumeli,tako da vi vozaci zmajceka proverite bos pumpe jer ako kombaj babrlja na punom gasu to je dodatni problem grejanja motora,lose podeseno palenje i naravno ispravnost hladnjaka motora ako je zagusen unutra prohodnost celija i narocito ako je par puta smrzavao pa je dosta celija blindirano letovanjem i sam sam bio zrtva toga pa cim je poceo da dize temp preko 85 uzeo nov hladnjak i resio muke :cao:

@zrine 892
Mozda bi se trebao ubrzati adapter, mada i ovako ide lepo. Kukuruz koji je na snimku je preziveo jake udare vetra i krunjen je po jakom vetru, totalno rasusene stabljike-zato je malo i lomio iste.. To vece smo odradili posao bez problema, tako da mu nista nije smetalo!
Hvala za video! :D
Ja sam bio vozac a drugar je snimao... Inace, zaboravio sam da upalim svetlo u bunkeru da vidite kako curi zrno na apcug...

Dejann je napisao(la):
a dajte ljudi :nono: :udri: ::lose:: pogresno ste me shvatili i zaboravio sam da dodam kada je VRUC MOTOR ne sme se ugasiti
Post je spojen: [time]субота, 30. јануар 2010. 20:00:17 MST[/time]

izvini dejane ako sam te uvredio ali kako ti to mislis vruc motor koja temperatura tacnije pa svaki sofer koji je ikada vizio kombanje ili bilo sta treba da zna da se motor ne gasi ako mu je temperatura nad 90 stepenima posto kad ga ugasis i pokusas da ga odma posle toga upalis alanser ga nemoze okrenuti nego samo zavija motor kako da ti je slabi akumulator pa svaki kombajnista treba znati da kad zagreje motor da ga ostavi da poradi u mesto malo da spusti malo bar 75 - 80 stepena a ti za to vreme odes do hladnjaka prolupas ga malo i nema problema za 10 minuta pada temperatura naravno ako je sve u redu da ne mu fali voda i red drugo

Hladnjak nikad ne treba prati pred vrsidbu :nono: :nono:pricam ti iz iskustva jer u sacu ostane vode i prasina se lepi jos vise. Vec ga operi za vreme remonta,a u zetvi ga samo izduvavaj kompresorom. ::spreman na sve::
Bobo je napisao(la):
Zasto ne valja prati hladnjak?!?

Ujutro je hladnjak hladan, jer kombajn nije cleju noc radio, a svejedno je PREPUN prasine. Kompresor imam samo onaj s traktora i nije dovoljan da ispusem hladnjak na kombajnu. Uzmem crijevo, odvrnem vodu dokle ide i isperem hladnjak da prasine ne bude na njemu ni trun. Dok ja podmazem kombajn, naticom goriva i opcenito obidjem oko njega, hladnjak se vec osusio. Jos dok dodjem do njive, motor je taman zagrijan i ne ljepi se prasina na hladnjak.

paorpaor je napisao(la):
Kako da padne temperatura,ili uopste kako sme da ima tolike oscilacije u t,ako ima termostat ?

pa ima oscilacija kako nema ako je hladnjak nalepen plevom i red drugi prljavstina a isto tako i motor ako je masan i nalepen sa ulje pa kad nalepi na njega po 1 - 2 cm sloj prasine {govorim za 13x posto je motor dole} kod sto imaju motor gore to nije problem ali hladnjak je najbitniji a isto tako i filter za vazduh ako ga ne ocistis ode motor za brzo vreme

Zaboravio si da kazes ako nema vode u hladnjaku :haha:
Ostavimo te nedostatke sa strane i podjimo od cinjenice da je sve cito i ispravno,jer valjda bi tako trebalo. U tom slucaju temperaturu odredjuje termostt i zna se radna temperatura za odredjeni motor. Nema smisla ostavljati motor da se razladi jer to se u tom slucaju teoriski nece nikad desiti. Jedino sto nije pozeljno jeste prekidati rad motora pri opterecenju. Znaci prvo iskljucis vrsalicu pa tek onda smanjis gas i potom ugasis motor. Nema razloga drugacije postupiti jer temperatura moze da oscilira par stepeni.
:ppozdrav:

ja ne znam ti sta imas ja imam 133ku 91 god. kod mene nema termostat stavio sam hladnjak sa sirokim sake temp se ne krece od 75 pa nagore ako je cist hladnjak a znamo da najpovoljnija temp za s44 motora e 85 e kad dodje do toga ugasim motor otvorim sito i sa cetkom skinem prasinu od hladnjaka prolupam sito i onaj precistac za vazduha gore to je 5 minuta posao zapalim motor i gledas kako pada temperatura za 10 minuta ode ispod 70 govorim u stepenima posto kod mene je stavljen takav termometar posto je onaj elektronski na glavnom satu otkazao
::lose:: :ppozdrav:

paorpaor je napisao(la):
Nista ja tebe prijatelju ne razumem :sta:

epa ja drugacije ne znam da govorim posto sam iz makedonije mozda neki reci sam pogresio ili se kod nas drugacije kazu to je to ja mislim da sam lepo objasnio pa sada na vama je da procenite dali je dobro ili lose :haha: ::namigivanje::

Ja u potpunosti shvacam njegov komentar na ovu temu.

A ja ne perem hladnjak pred vrsidbu, nego ujutro, da se stigne osusiti, i dok jos motor nije zagrijan. Upalim kombajn i ventilator osusi hladnjak i nigdje se prasina ne lijepi.

Becarina je kod mene bio kad sam pripremao kombajn za zetvu zobi. I jos je bas gledao hladnjak i pitao jel s nekog autbusa, posto na njemu ima plocica IKARUS. Valjda ce se sjetiti da je hladnjak bio kao nov ;)

kompresorom ga ispuhati ne mogu, jer kompresor nemam,al ce se i to promjeniti uskoro.

ZMAJ 133 vecina ovdasnjih forumasa ni ne zna kako izgleda, posto je taj kombajn za vecinu pre malog kapaciteta i kao takav nezanimljiv.

Motor mu je izmedju prednjih tockova i ako motor i najmanje slini na nekom od spojeva, na njega se u danu zna zaljepiti prasine za dva prsta debljine, a ako nije grlo dobro sjelo, pljeva pada tocno na motor odozgor.

Kad se na malom zmaju u sred posla (prilikom kipanja zrna) otvori ona "kutija" i ako se krpom izlupa hladnjak koji bude 30-40% prekriven prasinom i ako se malo ocisti motor, temperatura pada sigurnih 10 stupnjeva ja garantiram i tu nikakav termostat ne pomaze, jer je prije tog ciccenja temperatura bila na rubu crvenog podrucja i dok dodje na radnu, to je velika razlika u temperaturi.

Hladnjak se vrlo brzo zaprlja posto jeu visini glave prosjecnog covjeka i kao takav vrlo podlozan prljanju.

Nazad
Vrh