ZMAJ kombajni

mica967
kad namestite secku moracu doci do vas da vidim na koi princip radi i kako se montira.

Kumanovac:

Znam ja da je flaksibilnije raditi kad imas lanac za pogon bubnja, ali kad udjem u soju s takvim kombajnom, pa uleti malo vise mase u bubanj, obicno remen na bubnju proklize i stajes. S lancem u takvoj situaciji bubanj nastavlja rad na silu, puno tereta je onda na plosnatom remenu, i na kraju i on proklize. Ovo sam svojim ocima vidio i u zitu i u jecmu a bome i u soji. Onda je veliki problem da odstopas kompletan kombajn.

U soji ga je lako preopteretiti, dok te remen tera da polako ides i da pazis.

psenicu, jecam zob vrsim na 3.5-4 km/h, u polegnutom i sporije. soju tjeram oko 2km/h i sve na vrijeme stignem odraditi.

Imaju ljudi losa iskustva s lancima na bubnju i zato sam bas i trazio kombajn koji ima remen. Mogao sam dobiti besplatno lancanike dosta dobre i spaner sa zmaja 780, samo je trebalo kupiti lanac. Nisam htio da se jos i s tim zamaram, jer mi je ovako kombajn po tom pitanju dobar.

ok bobo svaki covek zna za sebi ja nisam vrsio soju i neznam kako to ide ali sam vrsio zita koji su bile jako urasnani travom recimo ove godine posto je bilo kise svaki bozji dan uzastopca ne znam kod vas ali kod nas kad pocne trava da tera to je bilo kako da ulazis u djunlgi a ne u njivu a to sto proklizi onaj siroki remen pa to za mene je bolja varijanta nego onaj bubanjski samo treba ga dobro nastelujes i kad proguta kombajn vise ili ce bubanj stati ili ce progurati to a siroki kais ce malo uskvicati i to je to ali to je ako epten je zelena masa pa mu odjedanput zaleti ili ne umes da teras tu masinu sve je do nacin vozjne ja sam terao ovu godinu zmaj 133 sa kaisem posto sa mojem rade otac i brat ja pisao sam za to ranije bilo je to kod prijatelja sto ima i 142 ali je bilo nize mesto pored reke ako me razumes jaki posevi pa kad su ti njive poterali onu travu kako se kaze kod nas se kaze babino crevo pa kad se to namota na puz pa dodje ti bre da polijes ga sa benzin i zapali ga pa neka ide p materinu ides 5 metra pa stois pa opet 5 metra pa stois da zavlada onu masu malo noga mi je otpala drzajuci kumplungom de je bilo mnogo trave isla je 142 ali i ona se je gusila a ne znam dali znas pa kad se ona zagusi e to ti je da rodis majmuna pa da je odglavis i kazem ti i ja zam pojebao jedan kais bio je jako utegnut i kad zaglavi bubanj one kaisnice ga prezvace i to je to a bilo je to prijateljova njiva pa smo morali da je oznejemo bilo je trska koliko je kombajn visok oko 2.5 - 3 metra mogu da ti pricam dva dana da je ZA MENE bolji lanac pa sada svak si zna za sebe i za svoju masinu toliko od mene mozda preterujem sa ovih moji komentiranja ali to je to
pozz

U ovakve njive su me tjerali proslo ljeto:

dsc02360ie.jpg

dsc02367z.jpg

Ovo je sve remen stariji od mene progutao bez problema. Dok se nisam naucio na kombajn, jedan ganc novi SAVA remen je platio danak i raspao se u sitne komade. kasnije mi covjek iz sela dao stari jako losi pogonski remen koji je nekad skinuo sa zmaja 780 kojeg ja ni ne pamtim da je imao. Taj remen mi je na bubnju povrsio sav jecam, zvo zito i u zobi kod susjeda se poceo raspadati, pa sam ga zamjenio.

Na bubanj bi trebao ici 1715x45 remen za sve, al kad ga otpustim da usporim bubanj za soju, pre labav je, pa namjesto njega stavljam 1630x45 reman koji je utegnut ko pracka, a okretaju bubnja 400 ;)

Ono prvo je "jecam" a ovo drugo je "zob"

Sto se zobi tice, covjek me doveo na ovu njivu i kaze, ovo je dobra zob i kad ju pokosis, pa cemo otici vidjeti onu drugu njivu, koja je zarasla u ambroziju dal ces moci sta napraviti?!?!?!?

Ja se, iskreno uplasio kad mi je pokazao tu drugu njivu i morao sam ga voditi kroz nju i ambroziju razgrtati da mu pokazem da tu zobi nema i da cu mu svejedno zaracunati punu cjenu, a da u bunkeru nece biti nista. Jedva covjeka odgovorio...

Nisu ovo jedine njive kojesu takve bile, bilo ih je jako puno. Tudju soju odlucno odbijam ici vrsiti, nek me tuze kome god zele. Stvarno mi je zao sto nisam jednu soju uslikao. FAHR 1302 s hederom 3.60 JEDVA prokosio prvi krug, a sve ostalo s pola hedera i polako...

Da se na temu vratim. u ovakvim uvjetima imati lanac na pogonu bubnja bibilo jako stetno za ostatak kombajna, pa bolje da mi i remen proklizi na bubnju, nego da se svugdje po osovinama pohvata trava...

Spajki je napisao(la):
@ Bobo
i ti ulazis u takve njive da radis? :nono: Ja to kulturno odbijam ::namigivanje::

ZMAJ sve guta ;)

Moj kombajn je u 3 sela JEDINI koji ide usluzno vrsiti. U 10 sela nas ima 4 koji vrsimo usluzno, jedan je zmaj 142rm, ostala dva kombajna su FAHR i DF. Ja za druge ne znam da idu vrsiti.

I sad je nek necije ostavim nepokoseno, ispadam necovjek, moraju zvati ove okolo, oni isto ne zele, jer ako necu ja, znaju da nemam ni ja racuna, pa kako bi oni imali...

Moj kraj je napucen (nazovimo ih tako) siromasnim ljudima. Sela u mom kraju su mala (ni jedno nema kucni broj s 3 znamenke) i za neke ljude znam da novaca nemaju da poprskaju usjeve, a to malo zrna sto se izvuce im moze pomoci da si odhrane par kokoski ili kakvu svinju. Odem, pokosim, njima bude milo jer netko i na njih misli. Takav covjek koji nema, a trudi se da ima, da mi i kaze da nema odakle platiti, isao bi mu pokositi bez pogovora. Ne mogu covjeku kraj kojeg sam odrastao reci da mu necu pokositi psenicu.

Kombajn s lakocom vrsi zob koja je nikla po ambroziji, samo noga boli od kvacila ;)

Cjela ova prica je pocela oko toga jel lanac il remen na bubnju. Da imam lanac na pogonu bubnja i vrsim ovakvu dzunglu trpio bi cijeli kombajn opterecenje, a s remenom ako i povuce vise trave, remen proklize i tu stajem, raspustam korpu skroz malo nogom okrecem bubanj (jedina prednost malog zmaja je ta sto do bubnja dodjes za 3 sekunde) da se malo odgusi i polako ga ukljucujem. kad se razradi, vracam poklopac na bubanj i vrsim dalje.

do negde si u pravu bobo stvarno ima neki slucaj kad nemozes da odbijes covjeka bilo da je prijatelj ili komsija moras da teras pa sta bude neka bude gubis vreme opterecujes i sebe i masinu ali jbg to je to kad dodje neki covjek da me zove da mu vrsim pricam za ove godine ako je blizu ta njegova njiva ja prvo odem do nje da je vidim kakvo je stanje ako je bilo mnogo trave ja se covjeku kulturno izvinim i mu kazem da ja to ne mogu da mu radim a bilo je slucaeva ja ga pitam jel ima trava on kaze nema pa kad odem do njivu ima sta da vidis kako kaze mims botanika pa te onaj covjek moli da mu vrsis znas i sam koliko je to neugodno ali sta se moze moze to je to 133 ka pocesto se gusi od 142 ali je lakse da ju ocistis a kad 142 zagusi treba ti minimum 2 sata da ju opravis a sto se tice prskanja ove godine je bilo djaba i oni prskani njiva pa su imali travu posto je pocelo kisa bas pred sezonu :ppozdrav:

poz ali tada kad je velika trava otpustis korpu i kosis i cudis se sta sve proguta

Razumem te Bobo,imam i ja takvih slucajeva a ima i onih koji te pare umesto na hemiju potrose ispred prodavnice :zli: e takvima ne radim. Sto se tice odnosa kais - lanac na pogonu dajem prednost kaisu jer on ipak ili proklizi ili stane ili se pokida i menjas samo kais A LANAC nezna da proklizi i onda moze da napravi mnoogo vecu stetu nego sto bi bila cena kaisa. :ppozdrav:

Malog zmaja nije problem odstopati kad se bubanj zagusi, jer u tom slucaju remen proklize i masa ne odlazi do odbojnog bitera.

Kad treba odstopati kombajn, korpu raspustis do kraja, otvoris poklopac bubnja pa to izgleda ovako:
dsc02232hz.jpg

Ako svojom tezinom ne mogu okrenuti bubanj (ne reagiram na vrijeme, pa se nagura svega i svecega) onda koristim bagremov kolac koji se uvijek vozi na kombajnu, i nema tog stopanje koje ne mogu ukloniti u 15 minuta sam.

dsc02358s.jpg

tako je bobo ja koristim zeleznu heblu pa ako ne mozem sam da ga prevrtim bubanj imam jos jednu za rezervu pa pozovem i vlasnika njive pa dvojica zajedno malo se pomucimo i se odglavi :haha: :haha: a za korpe kod mene je uvek spustena do kraja da moze zmajka da jede vise samo je sobiram kad je retki posev i malo ga jurim vise da ima masu da ovrsi to zito da se nebi vlasnik ljutio da mu nije ovrseno dobro pozz

Kako kvalitetno vrsiti psenicu s bubnjem koji je toliko rastiman...

Psenicu i zob vrsim na drugom podesenju, za jecam stegnem korpu skroz, za soju ju otpustim od polovice prema kraju, ovisno kakav je izvrsaj. Nikud mi se s kombajnom ne zuri i u jednom danu s puno selidbe od njive do njive skinem 6-7 jutara ili oko 4ha, sto mi je dovoljno.

Koliko znam da u ovom kraju "rekord" u vrsidbi u jednom radnom danu (ne znam koji je vremenski period u pitanju bio) sa malim zmajem drzi moj poznanik, a tatin skolski kolega sa zmajem 132. U danu je izvrsio 13 jutara ili oko 7.5ha. Za ovo postoje svjedoci i ovo je radjeno na tri njive koje su blizu jedna drugoj tako da nije bilo selidbe i kipano je u hodu cijelo vrijeme i naravno bez i jednog kvara...

pa vrsi se dobro i sa spustenu korpu bilo da je pcenica ili jecam rekao sam da korpu dizem samo ako je zito jepten slabo a sta se tice jurenje kombaja ne znam kako si me svatio ja ga dosta jurim ali ipak to je granice normale koliko moze da savlada i motor i cela masina ako je slabo zito zasto da idem polako ti kazes "jutara" kod nas se kaze jekteri ili ha ja sam ovrsio za jedan dan najvise 7-8 ha ali to je bilo sve njiva do njive i sve su bile da kazemo velike njive po 1 po 2 ha ali ove godine mi se pogodilo da vrsim covjeka koji ima nive sve po 0.1 - 0.2 ha pa celi dan sam se utepao vrtejuci onaj volan i samo napred nazad nemozes da se zaokrenes pa kad sam izracunao na kraj dan bilo je 1.2 ha a sam ovrsio 7 ili 8 parcele i samo pcujem onoga covjeka i te njegove njive :haha: :haha:

Da mu raspustim korpu, isao bi u psenici preko 5km/h sigurno... Da su dobre njive, srusio bi onaj "rekord"...

Pa kad mu skroz otuustis korpu, ulaz je preko 30mm? To po meni ne moze valjati nikako. Psenicu i zob vrsim na 16mm, a za soju otvaram na 24 ili vise...

Nazad
Vrh