ZMAJ kombajni

Dejann je napisao(la):
da, to je istina NE SMES kombajn da ugasis u radu :zli: jel mu blokira motor ,tako su jedni u mom selu ugasili kombajn u radu i morali su da rade generalnu pre vremena
gluplju stvar još nisam čuo znači ako se on sam ugasi na primer nestane mi goriva prljavi filter od goriva moram raditi generalnu ma daj

Dejann je napisao(la):
da, to je istina NE SMES kombajn da ugasis u radu :zli: jel mu blokira motor ,tako su jedni u mom selu ugasili kombajn u radu i morali su da rade generalnu pre vremena

:haha: :haha: stvarno smesno doteraj do njega jednu cisternu nafte i neka radi brate koliko hoce

da ti kazem bobo danger je u pravu kad kaze da je leptir za gasenje zaglaven u pumpi prilikom zadnjem gasenje motoru i meni se tako desilo prije edno 5-6 godina palim palim onaj kombajn nece da cuje da upali na auspuhu gledam neizlazi dim i pitam se sta mu je bre mamu mu **greška kad dodje moj cika kaze odvrti ova dva srafa na deklu pumpe pomrdnuo sam leptir i evo ga odma upali

probaj prvo dok verglas rucicu za gazenje da pomjeris edno dva tri puta i vise uzastopca pa mozda ako hoce da se vrati nazad ako nece otvori tu deklu polako ako ima rga operi to naftom vrati leptir i spremaj dobar akumulator i to je t omora da upali nema potreba da vadis pumpe od traktora da stavljas kombaju pozz pa reci sta si uradio

Svakako cu javiti sto je bilo s kombajnom, tocnije s pumpom...

Jedino sto cete morati cekati lijepse i toplije dane, jer po ovoj hladnoci nije dobro ni meni ni njemu da ga idem paliti ;)

a dajte ljudi :nono: :udri: ::lose:: pogresno ste me shvatili i zaboravio sam da dodam kada je VRUC MOTOR ne sme se ugasiti
Post je spojen: [time]субота, 30. јануар 2010. 20:00:17 MST[/time]

@Dejann
Prvo napisete jednu poruku koja je stvarno nelogicna i posle toga je dopunite sa drugom koja je jos nelogicnija.Samo mi objasnite koji motor nije VRUC kako Vi kazete.I posle toga dajete sebi slobodu da kritikujete clanove foruma i to velikim slovima.Znajte da clanovi foruma mnogo znaju i kada vide ovako nesto to im smeta, a ne kako Vi kazete da cekaju da neko pogresi.Slazem se da je ljudski gresiti, ali ako se greska ponavlja u kratkom vremenskom periodu onda to nije greska nego nesto drugo.Vi ste se u tom periodu nesto jako raspisali po forumu pa su greske neminovne i one su se ponavljale i u drugim temama.Nisam siguran, ali mislim da Vi vijate broj napisanih poruka.Bolje pisite manje poruka, ali da one imaju smisla pa nece dolaziti do ovakvih Vasih ispada.
Pozdrav :ppozdrav:

Momci to se meni dogodilo..ugasio sam ga vrućeg motora jer mi je smetala ona remenica pogonska za menjac sto ide..jer mi se zastopalo u bubnju...onda kasnije ga nisam mogao upalit onda sam pričekao jedno 10-15 minuta onda je upalio.. da to je istina da se ne smije ugasiti vrel motor..al opet meni nije bio vrel motor...to mi se dogodilo odmah na pocetku na uvratinama :udri:

Dejann jer hteo nešto da kaže ali verovatno nije znao da objasni... Ako je motor radio pod punim opterećenjem, punim gasom, pa ga zaustaviš, to može da šteti! Kad se rastereti motor, poželjno je ostaviti ga da radi na leru još malo, pa ga tek onda ugasiti! Ko ima motor sa vazdušnim hladjenjem njemu je verovatno ovo poznato a i kod vodeno hladjenih motora se pojavljuje isto samo nije toliko opasno! Ako motor koji je bio dobro opterećen odma zaustavimo, prekinemo i cirkulaciju rashladne tečnosti i onda motor dalje greje tu količinu vode koja je u motoru i može čak i da provri!

A ovo što zrine kaže to je skroz druga priča!

aha...da sada mi je jasno...da treba ostaviti da malo ohladi kako bi rekao da mu se pusti radna temperatura i onda ugasiti...ali vrelog motora bas nije pametno ugasiti a nije mu zdravu...dobro si rekao..treba ga ostavit malo u većem leru neka radi

Naravno kad mora onda se ugasi odma... Ali kad je moguće onda posle isključivanja vršalice poželjno je ostaviti na leru još 2-3-5min da se vrti pa ga onda ugasiti...

mityoo je napisao(la):
Naravno kad mora onda se ugasi odma... Ali kad je moguće onda posle isključivanja vršalice poželjno je ostaviti na leru još 2-3-5min da se vrti pa ga onda ugasiti...

Bio je decko u pravu...Nesmije ga se odmah ugasiti...ali za to da ako ga vrelog ugasi da odmah mora raditi generalku kasnije i to je moguće..pričao mi je susjed o tome kako su njima u zadrugama par puta dogodilo...

@ mityoo i @ zrinne892
Sve je to u redu i razumeo sam ja sta je on hteo da kaze mada kako je on napisao to nema veze sa mozgom.I posle tog i takvog pisanija jos uzima sebi za pravo da se velikim slovima (vice) na ostale clanove foruma kao da su oni krivi zbog njegovog neznanja. :ppozdrav:

panonstib je napisao(la):
@ mityoo i @ zrinne892
Sve je to u redu i razumeo sam ja sta je on hteo da kaze mada kako je on napisao to nema veze sa mozgom.I posle tog i takvog pisanija jos uzima sebi za pravo da se velikim slovima (vice) na ostale clanove foruma kao da su oni krivi zbog njegovog neznanja. :ppozdrav:

je da..ali opet on se naljutio sto su mu neki clanovi rekli da priča gluposti..bio je on u pravu..on je sam htio izraziti svoje misljenje dok su neki rekli da prica gluposti...

Meni se to nikada nije dogodilo a u kombanu kad krene guzva, budem preko 10 sati i to 10 dana za redom. Gasim ga kad godje kakva pauza, il ak se nesto pokvari. Temperatura mi je uvijek u sredini zelenog podrucja a pregrije se kad se hladnjak zastopa. Dok kipam zrno negdje na pol i malo vise gasa, krpom ocistim hladnjak i malo ga "izlupam" da prasina izleti iz njega. Ujutro se opere hladnjak i nema problema s grijanjem i ponovnim paljenjem u pola radnog dana.

Slazem se sa vecinom kolega da kombaj treba ostaviti nekolko minuta da radi na pola gasa pa ga tek onda ugasiti, sem ako se eam ne ugasi. Meni se jednom desilo da nije hteo da upali vruc pa smo polili vodom po pumpi bosch i on je upalio.Prethodni komentar je bio da svako jutro pere hladnjak sto mislim da nije dobro. Jasam mom blindirao donje sito i samo ga izduvam kompresorom i nemam nikakvih problema sa grejanjem motora. :ppozdrav:

Zasto ne valja prati hladnjak?!?

Ujutro je hladnjak hladan, jer kombajn nije cleju noc radio, a svejedno je PREPUN prasine. Kompresor imam samo onaj s traktora i nije dovoljan da ispusem hladnjak na kombajnu. Uzmem crijevo, odvrnem vodu dokle ide i isperem hladnjak da prasine ne bude na njemu ni trun. Dok ja podmazem kombajn, naticom goriva i opcenito obidjem oko njega, hladnjak se vec osusio. Jos dok dodjem do njive, motor je taman zagrijan i ne ljepi se prasina na hladnjak.

Izduvavanje hladnjaka je najbolja varijanta, normalno treba kompresor jer traktorskim je efekat mali, pa ako je ne mogućnost onda prolazi i pranje. Svoje vremeno sam i ja ispirao hladnjak svako jutro ali kako imam kompresor radnog pritiska do 15bari mnogo više mi se sviđa ova varijanta jer bolje očistim a ne kvasim kombajn, remenje...
Što se tiče zmaja, malko sam mu i preinačio korpu ispred hladnjaka pa je mnogo manje prašine u hladnjaku. Dešava mi se da ga nemam potrebe izduvati svaki dan.
Hladnjak mi je pravio problem, spolja lep, čist a meni nije jasno zašto se greje motor, na kraju ga skinem odnesem majstoru da ga ispere sredstvom iznutra i vola sasvim druga priča. Sve u svemu hteo sam reći da ima bezbroj razloga preteranog grejanja motora a hvala bogu vecini nam kombajni punoletni.

U mom kombajnu je (koliko znam) od prvog dana voda u sistemu. Trebam kupiti neko sredstvo za otapanje kamenca jer koliko u hladnjak mogu vidjeti sve je puno kamenca.

Ovim postupkom ce se kamenac ukloniti iz sistema i protok vode em ce biti bolji, a kamenac nece "glumiti" izolaciju s nutarnje strane bloka pa ce i hladenje biti bolje.

Nazad
Vrh