ZMAJ kombajni

zavisi na kojoj si ga temperaturi gasio,nekad zna da zaglavi regulator za gasenje pa kad sledeci put oces da upalis pumpa nebaca gorivo na dizne,nekad sam pasirao i leti da zaglavi,probaj nekim manjim cekicem da kucnes po pumpi blizu poluge za gasenje ili probaj da sa nje skines sipku koja dolazi iz kabine i probaj rucno da ga kao gasis,ako je zaglavila unutar onda ta polugica ide lagano a ako nije osetices otpor opruge unutar pumpe,a mozda ti je i neki drugi problem unutar pumpe cetkice rotor itd....a pretezno je to ako si ga normalno ugasio a sad nece da kresne i nebaca ni kap goriva na dizne kad odvrnes cev,a slusaj..... ni -21 nije mala stvar

Matić je napisao(la):
Možda ali i to smo proveravali.Dolazio nam je neki stručnjak za s46 motore iz PKB-a i jedno 5-6 Bosh pumpi je izmenjao i isprobavao i opet isto_Odneću pumpu i dizne kod Žeravice da ih on uradi

kralju tvoje je to gde ces da odes ali mislim da je bolje da nosis kod ramaca u novi sad...radi ok zeravica ali mislim da je ramac za klasu iznad....radim i sa jednim i sa drugim vec nekoliko godina...ko kako hoce.........ako te zanima zasto mislim da je bolje da se nosi kod ramaca javi mi se na pp

nemoj zameriti sto cu ovde napisati al ako tebe zanima zasto ja vise nikad necu otici kod ramaca javi se ti meni na pp,kad treba da prihvati reklamaciju onda te nepozna i prave se blesavi i to ne reklamacija posle 2-3 meseca vec nakon 3-4 dana i uvek ima zvaku kako je nesto drugo krivo samo ne on a da nepricam o situaciji kad je spustao i telefon kad ga nazovem i kazem problem,ja sam kod njega slao dosta pumpi i dosta me iskaro al vise nece,tako se neposluje :nono:,i mislim da nije nikako iznad zeravice,kad ja posle remonta dobijem uradjenu pumpu opranu i sa svim propratnim materijalom kao sto je bakarna platna dizne,povtara nate,holendera gumica itd...a od ramaca dodje musavija nego sto sam je poslao zapitam se dal je uopste i otvarao tu pumpu,svako ima svoje misljenje al moje iskustvo sa ramacem je ravno nuli (nemoras me na PP sve sam reko)

danger je napisao(la):
zavisi na kojoj si ga temperaturi gasio,nekad zna da zaglavi regulator za gasenje pa kad sledeci put oces da upalis pumpa nebaca gorivo na dizne,nekad sam pasirao i leti da zaglavi,probaj nekim manjim cekicem da kucnes po pumpi blizu poluge za gasenje ili probaj da sa nje skines sipku koja dolazi iz kabine i probaj rucno da ga kao gasis,ako je zaglavila unutar onda ta polugica ide lagano a ako nije osetices otpor opruge unutar pumpe,a mozda ti je i neki drugi problem unutar pumpe cetkice rotor itd....a pretezno je to ako si ga normalno ugasio a sad nece da kresne i nebaca ni kap goriva na dizne kad odvrnes cev,a slusaj..... ni -21 nije mala stvar

Cuj, ugasen je po lijepom i toplom vremenu. Palio je kao lud i po toplom i po hladnom nikad s paljenjem nisam imao problema. Dok nisam znao koliko trosi goriva, ostao na sred njive, usuo 50l odvrnuo jednu cjevcicu na dizni, malo verglao u prazno dok nije navukao gorivo i od tog dana bez greske.

Kad sam ga isao paliti bilo je onako, svjeze, daleko od toga da je bilo hladno ali nije ni dim na auspuh bacio. Odmah sam znao da nesto nije u redu. Zavukao se pod motor, odvrnuo taloznu casicu s filtera (nema casicu na pumpi) i u njoj nesto smedje i izmedju ostalog i voda. kad je naislo gorivo cisto, ostavio sam nek i goriva malo iscuri. Zatim rucno pumpao dok ne dodje gorivo do pumpe i odzracio pumpu na ona dva mala sarafica. Opet pokusavali, ali nista. Nakon toga odvrnuo sve 4 cjevcice i ni na jednu ne ide gorivo kad kombajn vergla.

Odustali smo posto smo izvukli akumulator. a cim prvom prilikom zatopli idem na selo i probati mrdati polugu za gasenje. Ja sam mislio da je poluga za gasenje fiksno pricvrscena unutar pumpe i nisam mislio da moze zaglaviti nesto na njoj kao u linijskoj pumpi kad se zaglave elementi.

Cim to probam, javit cu ovdje jel upalio ili je pumpa osla na remont.

Puno hvala za savjet.

@Bobo,verovatno je zaglavio odmeravajuci ventil.Letos me je mucio na rotacionoj od MF.Postupis kao sto je Danger napisao pa ako upali u redu je, ali budi spreman da ocistis pumpu posto je verovatno od vode stvorila tackicu rdje koja ce ti praviti problem i posle.
Post je spojen: [time]1264785777[/time]

manite se ljudi palenja kombaja na ovu ladnocu a ako bas morate euro dizel,grijalica kod motora ,vruca voda,dobar akumulator, grijac i start sprej pa da vidimo koji nece da pali. ::namigivanje::

Slazem se samo manite start sprej.Zna to da bude opasno pa da vam dodje do pucanja karika. :nono: :nono:

nema sta da dira sito cim je ozracio pumpu znaci da nafta rolazi kroz sito i ide kroz pumpu,cim nebaca naftu ni kap ni na jednu cev sto posto zaglavio pri gasenju unutar pumpe,esad posto je duze stajalo mozda nepomogne ni kuckanje po deklu pumpe narocito ako je bilo malo vode u pumpi pa malo korozija uradila svoje i speklo,samo probaj otkaciti tu malu polugicu za gasenje na pumpi i probaj rukom ako ide lagno bez imalo nekog opterecenja to je to,probaj malo da je cvrkas pumpu pa opet probaj rukom polugicu za gasenje i ako osetis razliku to ti je to upalice samo sto to nije resene ako upali jer sutra moze opet a ako u zetvi bude zezo prodje dan opet,ja inace mog zmaja nikad negasim preko one rucke da ju do kraja zabijem kad gasim motor jer ako naglo nategnes rucku do kraja zna da zastopa,uvek idem lagano i cim predjem pola hoda motor se ugasi,nemora do kraja da bi se ugasio i to nije lose raditi zbog tih problema jer predpostaljam da je problem losijeg goriva i ako ima vode i malo korodira ide tesko i zaglavi unutri,jednom sam cak i sam pre mnogo godina otvarao i skinuo onaj dekli na pumpi pa odglavio i vratio nazad, nije tesko samo treba zivaca i paznje

kada se skine dekna traba samo da pazis na oprugu da je vratis na iste rupe kada skines polugicu uzmes polir pastu ili neku grublju krpu skines koroziju i gas radio sam to bezbroj puta kada je bila kriza nafte pa se sipalo svasta

Takodje moze da bude problem i sa malim ventilcicem na celu pumpe. Tamo kroz sito gde su one oprugice male, ima cevcica (cilindar) kroz koju prolazi ventilcic, on mora da klizi slobodno ne sme da koci. Ako koci nemoze da upali ni u snu, a moze da zakoci bilo kad.

Dejann je napisao(la):
jel ima neko iskustvo za zmaja koji je pravljen zajednicko sa DANIA poznatiji kao zmaj- danac, jel ima neko iskustvo sa njega ?

Ima moj prijatelj D3600 jako su ti kombajni mekani.Pokajao se što nije uzeo bar 142 a za te pare koje je dao za tog D3600 mogao je jednu ipo 142 kupiti.

Sito i ventilcic sam skidao s pumpe, jer sam tih problema imao na 549. Sito kao novo, na njemu ni jedan jedini trun.

A tek sad kad sam procitao ovdje sam se sjetio da mi se taj ventil na ulazu u pumpu cinio sumnjiv ali nisam previse paznje na to obracao.

A kad ga gasim, rucku skroz do kraja gurnem i svejedno mu treba vremena da se ugasi... Nju sam malo dotezao na polugama u zetvi, da ga mogu normalno ugasiti. moguce je da je i unutra nesto zastekalo.

Svakako cu skinuti s 549 s pumpe to cjelo celo s ventilcicem i probati na zmaja staviti, jer to ide s jednog na drugi, i ovo sto je Danger napisao da probam s polugom za gasenje.

U selu sam cuo price da je na malim zmajevima (drugih nije ni bilo tad) u sred zetve kombajn po danu normalno pali, kosi cjeli dan i za rucak ga ugasis i vise ga sveti Petar ne bi upalio, jer kao pukne glava u pumpi i mora majstoru... Od samog pocetka mi ta prica ne drzi vodu, al posto nisam nikada sarafao po PVP, tko sam ja da sumnjam u istinitost te price?

Ma sta ga ne smijem ugasiti?

Upalim ga oko 10 ujutro i da ga ne gasim do 11 navecer kad se vratim kuci? Jes ti normalan?

Sta da radim kad se dogodi neki kvar, naprimjer pukne remen koji pogoni kipanje bunkera, ili remen uljne pumpe. Zamjeni bilo koji od ta dva remena bez da ugasis motor ja ti poklonim svoj kombajn...

Smije se motor na kombajnu gasiti tokom rada, ne vidim razloga zasto ne bi smio.

Nazad
Vrh