ZMAJ kombajni

Eto vidiš.Jednostavno sam imao toliko sreće da nema sekcije koju nisam morao da popravljam. :haha: Imam i slike zupčanika.Oni se nikada ne menjaju,trajna stvar.Ležajevi su namenski nisu klasični(da kažem tako).Imam i slike rasklopljenog menjača...

200720131267_zpsbliucxsl.jpg
200720131268_zpsmm2lnpbi.jpg
250620131251_zpsxway9ar4.jpg
250620131250_zps0xu6df5r.jpg
250620131248_zpsycqolgsd.jpg

Evo i od mene koja slika planinarenja sa menjačem.Ležaj se raspao,blokirao donji snop i napravio harakiri.Neko pre mene ga je radio ali samo nabudžio da ide dok ide.

Izgleda da ni menjac nije tako banalan po dzep,kada vidim ove slike..kakve su cene zupcanika i jel ima original da se nadju ili mala privreda?

Meni je prva brzina par puta stradala,uzimao sam ga od agroprofila i jako los kvalitet pojeo se zupcanik posle 4-5 jutara,onda sam uzeo na buvljaku u subotici,covek negde iz beograda nabavlja robu i evo nema problema

Osovinu donjeg snopa sam uzeo novu originalnu made in DMB za 60-70 eura.Zupčanik made in mala privreda jer čovek nije imao originalni.Razlika u težini novog i starog originalnog je drastična.

Cudi me da isfusare deo na samom kraju,komplikovanija je visestruko strugarska priprema i samo rezanje zupcanika,od obicnog kaljenja na kraju,ili cementiranja zavisno od vrste materijala.Ja na primer mogu da izradim onaj koplet na donjoj slici,ali mi se nebi isplatilo vec bih ga kupio preci za tu cenu od 60-70,e.Tako sam uradio i sa spojnickom osovinom na zamajcu,ali ako primetim da razbija letos u sezoni onda bih se tek tad upustio u samostalnoj izradi po kvalitetu originala.

Najveci problem je kod samog materijala,jer svi prodaju navodno kvalitet,a ustvari nije taj materijal koji bi trebao da bude,takodje je velika razlika da li je zupcanik ili osovina napravljena od valjanog celika ili otkivka...

Gde bi trebao da se nalazi broj sasije na 142, ne znam gde da trazim?
Ima ovu plocicu, da li je ovo sto pise pod broj, u stvari broj sasije?

Pozdrav drustvo treba mi savijet od vas, nisam do sada imao kombajn, imam ponudu za jedan zmaj 133 bunker-vreca ja sam ga samo onako pogledao u prolazu ne izgleda lose na oko nisam nesto puno ni zagledao posto ne znam puno o tome ali ako odlucim da pazarim poveo bi naravno nekoga ko se razumije, 3500 eura je cijena nije crveni nego krem boje ako to sta znaci, e sad mi recite malo o tom kombajnu, vjerovatno ima u postovima ali da ne listam 600 strana, vrijedili te pare i vrijedili ga uzet radio bi svojih 10-ak h i 10-15 h usluge.

Cuj, sta da ti kazem... Ako si dobar sa zivcima, uzmi malog zmaja i nece biti problema. Ako ga mislis samo terati da se nece kvariti jako se jako varas. Odose zivci s malim zmajem samo tako. Ako nisi vican sarafanju, izbjegavaj ga.

Ja radim 60 jutara s njim svake godine i stalno neke pizdarije s njim. ulozio sam u njega duplo vise nego sto je placen i opet je te pare zaradio ali kad vidim kako idu fahrovi starijeg godista, izradjeniji od mog zmaja odrzavanje ni priblizno i samo idu li ga idu ja bi zmaja zapalio od muke.

Posebnu paznju obratite na stanje svih varijatorskih remenica. ako se koja klima, to je lijep sex da se zamjeni, posla kao u prici, sve je nepristupacno, pogotovo ak ose radi o remenicama na motoru ili mjenjacu. Osovina prijemnog bitera im je ogromna greska jer ima s desne strane poddimenzioniran lezaj koji se dva puta u danu mora mazati, ako ga ne mazes cesto, u 3 dana ce zaribati i oglodati osovinu. Da se ona izvadi je takodjer fin sex.

Ako je ikad vrsio kukuruz, BJEZI od tog kombajna, kukuruz ga razbije od vrha do dna: Vrsalica, mjenjac, reduktori, poluosovine...

pozdrav kolege interesuje me gornja remenica na motoru za pogon kombajna zmaj 142.Moja je se izlizala prilicno pa ako ima neko od kolega moze ponuda na privatnu poruku.Izvinjavam se sto ovako pitam sto nisam u oglase potraznja .Pozdrav

Nema veceg kvara od onog kad neznas sta je kvar i kad nesto cas radi cas ne radi. Evo sta me muci vec dve godine pa ako neko ima neku ideju ili je imao slican problem i nasao resenje nek pomaze. Radi se o malom zmajceku 133 vrecasu. Gubim snagu na vrsilici..kad-kad jedva da progura i vrlo malo ili slabe mase..gube se obrtaji na bubnju i ako ne preduzmem mere (kvacilo i stajanje) dolazi do zaglavljivanja. Prvo sam otstranio sumnju na motor, bos pumpa, dizne, ventili...al nije to. Motor je top. onda sam zamenio veliki-siroki kais za malo duzeg kako bi pri pustanju vrsilice sa vecim polukrugom obuhvatao pogonsku kaisnicu kako bih imao veci kontakt za prenos snage sa motora ali i to nije pomoglo. Problem je sto ima dana ili perioda u toku dana kad vrsilica ima nevidjenu snagu...u takvim prilikama nema te jake mase koju kombajn ne bi progutao..cini mi se da tada u heder ubacim i ves masinu i nju bi samleo i istresao pozadi...ali zato ima i druge krajnosti kad znejem samo pod kvacilom i to centimetar po centimetar..Zatezao sam onu dugacku sipku koja sluzi za pokretanje onog podviznog tockica koji zateze siroki kais pri pustanju vrsilice kako bi kais bio zategnutiji i prenosio vise snage ali nije to...svakodnevnim zatezanjem sam i puno puta kidao tu sipku pa vario..Znaci ukratko motor daje punu snagu a vrsilica nema snage. Da napomenem da je cela vrsilica u ispravnom stanju znaci nema nikakvog otpora ni na jednoj osovini, drveni lezajevi ispravni...znaci nema otpora zbog neke neispravnosti.
Ako neko ima neku ideju sta je moj problem ili je imao ovakvo iskustvo neka pomaze.
Pozdrav

Poslednja izmena:
A da ti nevršeš možda po vlagi ili je usev malo zeleniji i tad normalno da se mora polako i da je teško kombaju da izvrše a o travi da ne govorimo ako ima, meni ova tvoja priča govori da sa kombajom nema problema nego je problem ovo što sam naveo.

A da ti nevršeš možda po vlagi ili je usev malo zeleniji i tad normalno da se mora polako i da je teško kombaju da izvrše a o travi da ne govorimo ako ima, meni ova tvoja priča govori da sa kombajom nema problema nego je problem ovo što sam naveo.
Ih kamo srece...ali nije vlaga u pitanju, nesto drugo je, nesto sto ja ne razumem, a ne spada u domenu normalnih krvarova, blokiran lager, osovina, kais. Fakat sto se desava i da kvara nema...kaze da nesto nije u redu ali da to nesto zavisi kako se namesti ili kako se potrefi da krene sa radom.. dve godine vise muku mucim, 1000 puta sam obilazio kombajn i tumacio ali nema vajde..mozda mi je problem ispred nosa ali ja ne mogu da ga vidim.

Nazad
Vrh