Ne osporavam ničije znanje ni poznavanje materije.... Ali prednje felne na Zmaj kombajnu pucaju iako nisu ni 10% trule.
Evo vam par primera na 142-kama. 143 neću ubrajati jer mislim da tamo pucaju zbog povišice bunkera i godine proizvodnje.
Moji stričevi su kupili novu 142-ku 87-me godine. Kombajn je teškim radom zaradjen i kod njih nema ni ž od žustre vožnje. Kako kombajn tako i ostatak mehanizacije se čuva. Ko me zna i ko ovo čita a zna o kome se radi taj i zna da je to tako kako kažem. Ko ne veruje ne mora. Njima je pukla desna felna,za koju znamo da je pod manjim opterećnjem,a da pri tom kombajn nema ni povišicu bunkera niti je video kukuruzni adapter a kamoli radio s njim. Znači 27godina samo pšenicu radi!
Sledeći primer. Naš kombajn je 84-to i mi smo 4-ti vlasnici što znamo a ko zna koji smo ustvari..... Prethodni vlasnik ga je peglao sa sva tri adaptera,dobro zanemarimo suncokret on je smešno lak,ali se naradio kukuruza i pšenice,mašala! Ni kod nas nije na poštedi godišnje uradi dosta kj ali eno,da kucnem u drvo,nijedna felna nije pukla. A bude tu i lošeg puta i svačega. Da ne kažem mene.... Inače prvu dvojicu vlasnika ne računam jer je moguće da su felne menjane.
Sledeći primer je recimo kombajn mog šogora. Njegov kombajn je došao sa kombinata i 92-go je godište. Na njemu ima jednu žutu felnu i jednu sivu felnu napred. Pošto je 92-go i ima izbačene žmigavce,kockaste farove,drugačiju instr. tablu...... Bla,bla,bla trebalo bi da su mu sve felne sive ali pretpostavljam da su na kombinatu levu felnu zamenili jer je pukla a ovo im je bilo naj lakše da urade. I eno ta leva felna ne puca iako je pod većim opterećnjem a desna je pukla pod suncokretovim hederom dok još kukuruzni nisu ni imali. I nastavila je da puca sve dok nisam pojačao felnu. Kombajn radi malo manje od našeg ili možda jednako,a i vozi se nijansu pažljivije ili možda jednako.
Rezime: najviše zavisi od materijala za felnu,a odmah zatim od stila vožnje-vozača. Naravno utiče i povišica,loši putevi...... Ali vozač 100% nije najveći krivac!