ZMAJ kombajni

Gde ima slika puknute felne da ja to vidim,jer mislim da je nemoguce samo ako nije istrulila sa unutrasnje strane.

Ne misliš dobro. Pucaju pod kukuruznim adapterom. Mada ima tu puuno faktora koji utiču na pucanje,ali dešava se.

Slucajno znam kako se prave felne,jer su mi deda i otac jos 70 i neke pravili felne za u to vreme ona takozvana gumena kola 15-16 cola a i ja se na njih sa desetak godina ucio variti,tako da otprilike znam koliko je jaka felna,pa zato mislim da je moguce puci samo ako je natrulela preko 50% i uz to kao sto prethodnik rece malo zustrija voznja i eto belaja.

Ne osporavam ničije znanje ni poznavanje materije.... Ali prednje felne na Zmaj kombajnu pucaju iako nisu ni 10% trule.
Evo vam par primera na 142-kama. 143 neću ubrajati jer mislim da tamo pucaju zbog povišice bunkera i godine proizvodnje.
Moji stričevi su kupili novu 142-ku 87-me godine. Kombajn je teškim radom zaradjen i kod njih nema ni ž od žustre vožnje. Kako kombajn tako i ostatak mehanizacije se čuva. Ko me zna i ko ovo čita a zna o kome se radi taj i zna da je to tako kako kažem. Ko ne veruje ne mora. Njima je pukla desna felna,za koju znamo da je pod manjim opterećnjem,a da pri tom kombajn nema ni povišicu bunkera niti je video kukuruzni adapter a kamoli radio s njim. Znači 27godina samo pšenicu radi!
Sledeći primer. Naš kombajn je 84-to i mi smo 4-ti vlasnici što znamo a ko zna koji smo ustvari..... Prethodni vlasnik ga je peglao sa sva tri adaptera,dobro zanemarimo suncokret on je smešno lak,ali se naradio kukuruza i pšenice,mašala! Ni kod nas nije na poštedi godišnje uradi dosta kj ali eno,da kucnem u drvo,nijedna felna nije pukla. A bude tu i lošeg puta i svačega. Da ne kažem mene.... Inače prvu dvojicu vlasnika ne računam jer je moguće da su felne menjane.
Sledeći primer je recimo kombajn mog šogora. Njegov kombajn je došao sa kombinata i 92-go je godište. Na njemu ima jednu žutu felnu i jednu sivu felnu napred. Pošto je 92-go i ima izbačene žmigavce,kockaste farove,drugačiju instr. tablu...... Bla,bla,bla trebalo bi da su mu sve felne sive ali pretpostavljam da su na kombinatu levu felnu zamenili jer je pukla a ovo im je bilo naj lakše da urade. I eno ta leva felna ne puca iako je pod većim opterećnjem a desna je pukla pod suncokretovim hederom dok još kukuruzni nisu ni imali. I nastavila je da puca sve dok nisam pojačao felnu. Kombajn radi malo manje od našeg ili možda jednako,a i vozi se nijansu pažljivije ili možda jednako.
Rezime: najviše zavisi od materijala za felnu,a odmah zatim od stila vožnje-vozača. Naravno utiče i povišica,loši putevi...... Ali vozač 100% nije najveći krivac!

Te felne nisu udesene to je 100%, u svakom selu primera koliko hoces, znaci falinka, a ne do vozaca, do njega je naj manje, ebes kombajnu ako treba da ga pregurivas preko rupa.
Ranije kad se pravili rasporedi za 5dana u napred bas su ih terali lagano, zadnji tockovi su vise u vazduh nego na zemlji, tako se tera 142.
Ja nisam video da je na 161 do 191 pukla felna, to su felne vecite!!!

Desna felna trpi veći teret,bunker je na desnoj strani dublji a desni točak većinom ide po lošijem delu puta u odnosu na levi
Siniša je u pravu,pucanje felne u 95% slučajeva nije do vozača

Meni je pucala desna felna par puta i ako je bila ojacavana i nisam imao povisucu na bunkeru. Onda sam kupio na otpadu staru felnu i sad je uredu i ako imam povisicu bunkera vec 3 sezone, a felna nije ojacana. Tako da i ja mislim da je do materijala. Inace kombajn je 92 godiste.

Montoya,leva felna je pod većim teretom. Po knjizi za 350kg. Verovatno zbog kištre sa alatom u kabini na levoj strani.....:haha:

Cudim se onda kako na malim zmajevima duraju felge i reduktori... SVE je na lijevoj strani i bunker i kabina i platforma za uvrecavanje i rezervoar. Pogon kose na hederu je s lijeve strane... SVE sto moze biti je s lijeve strane kombajna ;) Felge duraju, gume mjenjas svakih 20-30 godina a lijevi reduktor najebe cesto puta u kukuruzu zbog tog povecanog opterecenja. Pogotovo kad je cjev za kipanje izvucena, pa jos i ona zvace kombajn.

Otkazan transport kombaja.Drugi prevoznik angazovan.Dragan the Hej je jedan od neodgovornih prevoznika juce je do navece trebalo da natovari kombaj kod vlasnika i od ujutro nije dostupan.Ceo dan ga zovem ne javlja se i ja sam jednostavno osedeo.Da covek moze da bude toliko govno to je cudo ja bi mu oduzeo kategoriju.On mene laze ja vlasnika on drugara sa telehenderom pa jos ja ispadoh neodgovoran.A najmanje sam kriv.Nego sva sreca sto su vlasnici jako korektni ljudi i razumeju moju situaciju i svaka im cast na dobroti inace neznam sta bih.Jos da sam mu dao kaparu ili ceo iznos unapred a on se ne javlja ja bih ga golim rukama zadavio kad tad.Ako sve bude u redu covek na niskonosecu tovari oko 15 sati danas.Nesmem nista da kazem da ne izbaksuziram:

Znaci da felne serijski nisu radjene od iste debljine spoljnjeg materijala ili po kvalitetu materijala sto mi je i bilo logicno pa zapoceo ovu diskusiju. E zbog ovakvih primera ja nisam prakticno smeo da kupim kombajn preko oglasa,pa sam se na kraju odlucio za potpun sulud nacin tako da sam ga uzeo na nevidjeno od jednog prevoznika koji ga je upravo dovozio iz HR i kako je jos bio na prikolici samo po slikama mu rekao vozi kod mene uzimam ga takav kakav je,pa sta je tu je,ispao i on veoma smeo i korektan da sme krenuti ka meni na preko 350.km, bez kapare i bilo kakve garancije da cu ga uzeti kada ga budem uzivo video.I naravno ja sam znao da ce tu biti neke stvari koje mi nece reci kao ni svaki prodavac ali ne zalim sto mi obe gume nisu dobre hladnjak pustao na dva mesta fali mi skupljac kamena i cesalj bubnja i jos neke sitnice ali ne zalim kada procitam ovakva i jos gora iskustva drugih.

I ja sam bio poludeo sa jednim prevoznikom koji me je lagao oko prevoza cele nedelje i nakraju kad smo trebali da podjemo da utovarimo on otkazao!!!! Nisam znao sta da uradim u tom trenutku!!!! Sreca pa pronasao coveka koji je krenuo istog momenta sa nisko nosecom prikolicom....

Nazad
Vrh