ZMAJ kombajni

kako da odradim kocnice na 142? par puta smo vec namestali one njene i nisu bas nesto. znam da su neki odradili sa diskovima od auta na poluosovini. ako imate neki predlog, da cujem.

Ja sam nešto razmišljao...
moguće je da 142 nema jaku kočnicu zbog nemogućstva da se ostvari dovoljan pritisak u radnom kočionom cilindru jer je i glavni cilindar istog prečnika...
Da su kočione lamele većeg prečnika moguće je da bi on kočio dobro i sa ovim cilindrima al tu se ne može ništa menjati...
Sa glavnim cilindrom manjeg prečnika npr. 22mm a dovoljnom zapreminom mislim da bi imali bolje kočenje
Naravno ovo je samo moja pretpostavka,nisam još isprobao jer su mi glavni cilindri još dobri al kad budu za menjanje pokušaću da ubacim od zetora 22,2mm ...

kako da odradim kocnice na 142? par puta smo vec namestali one njene i nisu bas nesto. znam da su neki odradili sa diskovima od auta na poluosovini. ako imate neki predlog, da cujem.
Kupis 2 g.kociona cilindra od zastave 101-jugica =3000din. Napravis nosac stavis ih jedan pored drugog tako da svakom pedalom bodes po jedan cilindar, a kocis sa obe pedale istovremeno, ima da radi kao sunce. Ono dole sve ostavis kako jeste.

Zacepis one duple izlaze sto koce prednje tockove, a cevi povezes tamo gde je jedan izlaz za zadnje tockove auta, tako sa oba cilindra i imas levu i desnu kocnicu.
Ja sam to uradio na 577 sa jednim cilindrom i radi jako lepo, samo sto sam ja zacepio solo izlaz a cevi razveo sa duplog, tako da nemam odvojene kocnice nego istovremeno koci oba tocka.
attachment.php

- - - - - - - - - -

Ono dole sve ostavis kako jeste.
Dao sam ti odgovor za to, znaci bez diskova.

Nema tu sta da se misli u pravu si,nisam merio ali onako odokativno njemu je odnos tu negde 1/1 a oni sto predlazu da se ugradi sistem od Yuga je prednost visestruka prvo sto je disk veceg obima od njemu postojeceg kocionog diska,drugo i jos bitnije sto je odnos glavnog cilindra u fi negde oko dva puta manji u odnosu na klestima pa je za tih dva puta i potrebna manja sila pritiskanja papuce za isti kocioni efekat.E sad samo ne znam da li njemu i trebaju tako zustre kocnice jer bi se prakticno sa takvom silom pri naglom kocenju mozda heder lepio za tlo.

Nisam do sad znao da je na zmaju odnos precnika glavnog i pomocnog kocionog cilindra 1:1... Zanimljivo su to zamislili. Isto tako kad sam ja ljetos letio kombajnom niz medje visoke metar kad su mi kocnice od jednom "propale" a kombajn na nizbrdici izbacio i brzine. Nisam ni znao da zmaj moze toliko brzo ici UZASAN OSJECAJ i nedaj boze nikome da iskusi sta sam ja iskusio. Nekako se zaustavio u komsijinom vocnjaku, provukao se kroz voce, doterao kombajn kuci, ugasio ga sjeo i pola se sata tresao od soka.

S kocnicama se nije za igrati. kod mene su eto radile ispravno od kako sam kombajn doterao kuci i to je bio prvi put da su u radu propale. Inace preko zime zna nekako doci zrak u sistem i praviti probleme ali to se par dana pred zetvu odzraci i teraj dalje.

Sistemi s diskovima mi se jako svidjaju i da su kod mene neispravne, uradio bih tocno taj sistem i vjerujem da nikad vise ne bi bilo problema s kocnicama.

Bobo pa na malom Zmaju bar nije problem kad propadnu kocnice jer ima i one mehanicke (rucna)... Kod mene u selo retko ko ima kocnice na kombajnima,ja sam i na Claas-a stavio glavne kocione cilindre od ZMaja i koci kao blesav!!! Ipak bolje da imam ja kocnice nego da se zaustavljam pomocu hedera kao neki po selu ovde sto je za mene skroz glupavo....

Kupio kombaj.Izuzetno zadovoljan pazarom.Kombaj je u sasvim korektnom stanju,keder 2mm pravljen nov takoreci.Motor perkins kao sat.kombaj u odlicnom stanju.Prekosutra najkasnije dolazi.Kad ga operem masinom bice slika sa lica mesta.Heder 4.2,reduktor kose,secka za slamu.Gume solidne leva prednja nova.Zadnje dobre ali nejednake a ko zna Krajisnika zna da to nece ostati tako,do sezone bice sredjivanja sitnica.
http://speedy.sh/KnETW/4de3713107fa-800x600.jpg
http://speedy.sh/VNMsw/86fb41908b8b-800x600.jpg
http://speedy.sh/dkHJ4/9161d605467b-800x600.jpg

Poslednja izmena:
Eh, brena ima drugacije "radne organe" u kocnicama veceg precnika i to staje u mijestu. Imam u rezervi i ferode za zmaja i za brenu, razlika skoro dupla u velicini a na traktoru su i mokre kocnice sto takodjer doprinosi efikasnosti kocenja i dugotrajnosti istih.

Ciro, kod mene "rucna" koci ali dosta nejednako i koristio sam ju samo kao parkirnu kocnicu a i problem je taj sto kad ju stisnes, zaglavi se, ne mozes ju fino dozirati a kombajn leti 20km/h nizbrdo i odskace preko visokih medja i letis prema vocnjaku. Ja se ne bih usudio naglo nagaziti na rucnu, mislim da bih letio kroz sajbu napolje da uhvati kako treba ili bi se u gorem slucaju jace zakocio jedan tocak nego drugi a to je jos i gore...

Ja sam nešto razmišljao...
moguće je da 142 nema jaku kočnicu zbog nemogućstva da se ostvari dovoljan pritisak u radnom kočionom cilindru jer je i glavni cilindar istog prečnika...
Da su kočione lamele većeg prečnika moguće je da bi on kočio dobro i sa ovim cilindrima al tu se ne može ništa menjati...
Sa glavnim cilindrom manjeg prečnika npr. 22mm a dovoljnom zapreminom mislim da bi imali bolje kočenje
Naravno ovo je samo moja pretpostavka,nisam još isprobao jer su mi glavni cilindri još dobri al kad budu za menjanje pokušaću da ubacim od zetora 22,2mm ...
ja sam stavio sa zetora i radi perfektno vec 6 godina

Nazad
Vrh